19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

YPG tehdit unsuru olmaktan çıkarılmalı

Başkan Erdoğan, ABD’nin YPG’ye 50 bin tır mühimmat göndermesinden ‘ciddi manada rahatsız’ olunduğunu belirterek “Etnik temizlik yapan, halkı göçe zorlayan yapı tehdit unsuru olmaktan çıkarılmalıdır” dedi. 

11 Eylül 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
YPG tehdit unsuru olmaktan çıkarılmalı

Türkiye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde  ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ve beraberindekileri kabul etti. Kabulde konuşan Erdoğan, Türkiye’nin bölgesel sorunların dünyayı etkilemesinin önüne geçtiğini vurgulayarak, “Bugün ülkemiz 3,6 milyonu Suriyeli olmak üzere 5 milyona yakın yabancıya evsahipliği yapıyor. Suriye içerisinde güvenliğini sağlayarak ihtiyaçlarını karşıladığımız insanlarla birlikte bu rakam 9 milyonu aşıyor. Bu şekilde NATO’daki müttefiklerimiz başta olmak üzere tüm Avrupa’nın da güvenliğini de biz temin ediyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin, Suriye kaynaklı yeni bir göç dalgasını göğüslemesinin mümkün olmayacağını aktaran Erdoğan, şöyle dedi:    

ÖNEM VERİYORUZ

“Son dönemde İdlib’e yönelik artan saldırılar bizi böyle bir riskle karşı karşıya getiriyor. Sığınmacı krizine kalıcı çözüm ancak Suriye içerisinde terörden arındırılmış bölgelerin tesisiyle mümkündür. Dostum (Donald) Trump’ın da dediği gibi Suriye’de DEAŞ yenilgiye uğratılmıştır. Şu an hem ülkemizin hem bölgemizin hem de Suriyeli mültecilerin geri dönüşünde en büyük engel PKK ve onun uzantısı olan YPG gibi terör örgütleridir. Etnik temizlik yapan, bölge halkını göçe zorlayan Türk vatandaşlarının can ve mal güvenliğini tehdit eden bu yapı, muhakkak tehdit unsuru olmaktan çıkarılmalıdır. Bu noktada ABD ile Suriye’deki işbirliğimize büyük önem veriyoruz.

GÜVENLİ BÖLGE

Fırat’ın doğusu ile Irak sınırı arasındaki Suriye topraklarını güvenli hale getirecek adımlar atmaya çalışıyoruz. Barack Obama döneminde kendilerine teklifim şuydu, ‘Gelin süratle güvenli bölgeyi kuralım.’ Maalesef Obama döneminde bu güvenli bölge teklifimi karşılık alamadığım için gerçekleştiremedim. Kendisi de olumlu baktığı halde güvenli bölge olmadı. Trump’a da aynı teklifi yaptım ve Trump da buna çok olumlu baktı. Nitekim son ana kadar da hala güvenli bölge olumlu yaklaştığını da ifade etti.”  Vakit kaybetmeden güvenli bölge konusunun halledilmesinin gerektiğini bildiren Erdoğan, “Bunu hallettiğimiz anda zaten terör örgütlerine karşı mücadelemiz de kolaylaşacak. Mülteciler noktasındaki, düzensiz göç noktasındaki sıkıntıyı da aşmış olacağız” ifadesini kullandı. 

MÜTTEFİKLİĞE YAKIŞIR

Bu amaçla güvenli bölge çalışmalarına başlandığını anımsatan Erdoğan, “Amerika’dan beklentimiz müttefikliğimize yakışır şekilde terörle mücadelemizde ve sığınmacıların huzurla evlerine dönebilecekleri güvenli bölgeler oluşturma çabamızda yanımızda olmalarıdır. Ama şu anda 50 bine varan tırla, buradaki terörist gruplara araç gereç, mühimmat gönderilmesi bizleri ciddi manada rahatsız etmektedir. Bunlar kime karşı kullanılıyor? Türkiye’ye karşı. Bunu kabullenmemiz de stratejik ortak olarak mümkün değildir.” diye konuştu.      

Erdoğan, Türkiye’nin kendi güvenliği için attığı bazı adımlara orantısız tepkiler verilmesi üzüntüyle takip ettiklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:      

FETÖ’YÜ HATIRLATTI

“Aynı şekilde 15 Temmuz gecesi Türk demokrasisine saldıran FETÖ terör örgütü ile mücadelede yakın işbirliği bekliyoruz. Bu terör örgütünün başı şu anda Pensilvanya’da, 400 dönümlük bir arazi içinde bütün ekibiyle birlikte yaşıyor. Oradan da dünyanın 160 ülkesini idare ediyor, yönlendiriyor. Bunları defaatle anlattık hala anlatıyoruz. Tüm bu konularda sizlerin ülkemize desteği bizim için çok önemlidir. İkili ticaretimizde ve karşılıklı yatırımlarımızda kat edeceğimiz mesafenin diğer alandaki ilişkilerimizin olumlu yönden seyrine de destek olacağına inanıyorum.”