Mersin’in Silifke İlçesinde Silifke İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kalitesiz ve küçük olan alıçların aşılanması yoluyla ekonomiye kazandırılması için yapılan çalışmalar sonucunda Silifke de ilk aşılı alıçlar meyve vermeye başladı. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü; Silifke’de alıç hasadının başladığını belirterek, İlçe Müdürlüğünün öncülüğünde yapılan alıç bahçelerinden de hasat yapılmaya başlandığını, alıç satış fiyatının kalitesine göre 5-10 TL arasında değiştiğini söyledi.
2007 yılında Hatay’dan ve 2009 yılında Tokattan getirtilen 1500 aşı kalemi çiftçilere dağıtılarak aşı yapmaları sağladıklarını ve bu konuya önem verdiklerinin altını çizen Müdür Süngü, alıcın 1. kalitede olanlarının 14 TL arsında fiyatlarla yurt dışına ihraç edildiğini, iç piyasada da 5-10 TL’ dan alıcı bulduğunu kaydetti.
Müdür Süngü,”Üretimimiz çok düşük ve bölgemizde alıçlar yabani halde doğal popülasyon içerisinde yer almakta ve küçük meyveleri ile yeme kalitesi olmamaktadır. Doğal olarak ilçemizde bulunan bu meyveleri kültür alıçları ile aşılatarak hem milli ekonomiye bir katkıda bulunmak hem de çiftçilerimize ek bir katkı sağlamak için bu çalışmalara başladık. Bu kapsamda 2007 yılında ilk olarak Balandız, İmamuşağı ve Gökbelen köylerine aşı kalemi dağıtarak aşılatmalarını sağlattık geçen yılda çiftçilerimizin yoğun talebi nedeniyle 2. bir aşı kalemi dağıtma işini gerçekleştirdik. İlk dağıttığımız aşılar büyüyerek meyvelerini verdiler. Alıçlarımız 3 cm çapında ve ihracatlık kalitede olduğunu gördük. İlçemizde alıç üretimini geliştirmek amacıyla Kaymakamlığımız ve Orman İşletme Müdürlüğünün katkıları ile alıç fidanları dağıtarak kültür bahçelerini de oluşturmayı amaçlıyoruz. Amacımız ilçemizi alıç üretiminin yapıldığı bir üs olmasını sağlamaktır. Bu konuda emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.