2 Ağustos 2025 Cumartesi / 8 Safer 1447

Uygulamalı cenaze yıkama kursu

Adana'nın Paşa köyü imamı Cemil Teyyare, doğal afetlerde yaşamlarını yitiren insanların en kısa sürede dini gereklere uygun bir şekilde gömülebilmeleri için köydeki kadınlara yönelik olarak cenaze yıkama ve defin kursu verdi. Bugüne kadar, dikiş-nakış, el işi kurslarında görülen kadınlar, bu kursu da başarıyla tamamladıktan sonra uygulamalı cenaze yıkama tatbikatını da geçti.

HALİL BİLEK / STAR19 Ekim 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Uygulamalı cenaze yıkama kursu
Daha önce okuma yazma bilmeyen kadınlara camide okuma-yazma kursu açan Adana'nın merkez Yüreğir ilçesinde bağlı Paşa köyü imamı Cemil Teyyare bir kadın cenazesinde kadını yıkayacak kimse bulunamayınca bu kez de kadınlara yönelik cenaze yıkama ve defin kursu verdi. 15 kadının ilgi gösterdiği ve 2 hafta süren kursta imam Teyyare, cansız manken üzerinde cenazenin nasıl yıkanacağını ve nasıl kefenleneceğini anlattı.

Kursun tamamlanmasının ardından kursiyerlere uygulamalı eğitim vermek isteyen imam Teyyare, uygulamalı eğitim için cami minaresinden çağrı yaptı. Kadınlar, senaryo gereği camide ölen ve üzeri örtülmüş cenazeyi camiden alarak yıkamak için caminin avlusuna çıkardı. Burada bir masanın üzerine konulan cenaze daha sonra dini kurallara uygun bir şekilde yıkanmaya başlandı. Kursiyer kadınlar, cenazeyi yıkayıp kefenleyerek, cenaze namazı kılınacak ve daha sonra toprağa verilecek aşamaya getirdi. Kadınlar cenazeyi yıkarken köyün erkekleri de onları meraklı gözlerle seyretti.

Cenaze yıkama ve defin kursunu ihtiyaç duyulmasından dolayı açtığını açıklayan imam Teyyare, “Ölen kadınları yıkayacak kadın bulamadığımız için ve doğal afetlerde toplu ölümlerde çok ihtiyaç duyulduğu için kadınlara 2 hafta cenaze yıkama kursu açtım. Kursta bir cenazenin nasıl yıkanacağını ve kefenleneceğini anlattım. Kurs sonunda ise kadınların bunu öğrenip öğrenmediğini sınamak için cenaze yıkama tatbikatı gerçekleştirdik. Kadınlarımız cenaze yıkama işini tam olarak öğrendiklerini bize gösterdiler. Bundan sonraki aşamada 2. etapta ise erkeklere cenaze yıkama kursu açıp onlara da bu işi öğretmek istiyorum. Artık bizim kadınlarımız Türkiye'nin her tarafında cenaze yıkayabilir” dedi.

Cenaze yıkama kursunu ilk duyduğunda garipsediğini anlatan kursiyer Serap Özer (43), “Cenaze yıkama kursunu ilk duyduğunda çok garip oldum. Çünkü daha önce dikiş-nakış kursu ve diğer kurslara gittim ama böyle bir kursu ilk defa duymuştum. Hocam bizi ikna etti bizde kursa katıldık. Kursa devam ettikçe alıştık ve artık kendi cenazemizi kendimiz yıkar hale geldik” diye konuştu. 21 yaşındaki Melek Teyyare ise cenaze yıkama kursu açıldığını duyunca tüylerinin ürperdiğini ancak kursa katıldıktan sonra alıştığını böyle bir kursu başka bir yerde duymadığını söyledi.

ÖNERİLEN VİDEO

Cinayet zanlısı kümesten çıktı

Kapat
Video yükleniyor...