15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

Yeni bir böcek türü bulundu

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Doç. Dr. Sakine Serap Avgın Bin 350 metre yükseklikteki Mersinin erdemli ilçesine bağlı güzel oluk beldesindeki aydınlar köyünde bulduğu böceğe ‘SUTCUİMAMUN’ Sütçü İmam üniversitesinin adını verdi.

FATİH ALPER GÜLTEPE / STAR27 Kasım 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Yeni bir böcek türü bulundu
Kahramanmaraş Sürçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Doç. Dr. Sakine Serap Avgın Mersinin erdemli ilçesinde yeni tür olarak bulduğu böceğe “EPURAEA SUTCUİMAMUN AVGIN, LASON AUDİSİO ” adını verdi.

KSÜ eğitim fakültesi fenbilgisi anabilim dalı öğretim görevlisi Doç.Dr Sakine Serap Avgın 2 yılık çalışma kapsamında yeni bulduğu böcekle tüm dünyanın Kahramanmaraş’ı tanıyacağını söyledi.

Eski sedir ormanlarına yerleştirdikleri çukur tuzaklarla böcekleri topladıklarını ifade eden Avgın, Bin 350 metre yükseklikteki Mersinin erdemli ilçesine bağlı güzel oluk beldesindeki aydınlar köyünde bulunan ve araştırmacıların yardımı ile bu tür bir böceğin daha bulunmadığını söyledi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Doç.Dr Sakine Serap Avgın, “Bu böceği bizim için anlamlı kılan böceğe sütçü imam üniversitesinin adının verilmesidir. Tüm dünyada bu isimle anılacak ve bu sayede tüm dünya sütçü imamın ismini öğrenecek. Bu buluş bilim dünyası için yeni bir canlı türü olarak kayıtlara geçecek. Bu alanda faaliyet gösteren çalışmaların basıldığı ve ilk defa bulunan bir tür, Biz bunu bin 350 metre yükseklikteki mersinin erdemli ilçesine bağlı güzel oluk beldesindeki aydınlar köyünde bulduk. Eski sedir ormanlarına yerleştirdiğimiz çukur tuzaklarla topladık. Daha sonra diğer araştırmacılarla birlikte biz bu türün tanımını gerçekleştirdik. 1,2 milimetre büyüklüğündeki böcek, yeni tür olduğundan şüphelendim. Avrupa da yer alan entomoloji müzelerinden örneklerle karşılaştırıldı. Bu müzelerle ortak projelerde yürütülmekte olan böceğin fotoğrafını çekerek oradaki bilim adamlarına danıştık.

Ve sonunda bu türün yeni bir böcek türü olduğu anlaşıldı. Bu böcek çürümüş sedir ağaçlarının doğadan temizlenmesine yardımcı oluyor. Bizim asıl hedefimiz ise bilim dünyasına yeni bir böcek türü kazandırmaktı. Bunu da üniversitemizin ismini vererek gerçekleştirdik.”

BU BÖCEĞE ZOOLOJİK KURALLARA GÖRE İSİM VERİLİYOR

Bilim adamlarının keşfettikleri yeni türlere kendine göre isim veremediğini de belirten Algın,

“Uluslar arası zoolojik bir takım kurallara göre isimler veriliyor. İsim verirken böceğin bulunduğu yer, ünlü bir yer veya kişi olabilir. Dünyada tür sınıflandırma çalışmaları bin 800’lü yıllarda başlamıştır. Bu gün devam eden bu çalışmalarda geçmiş yıllardaki çalışmalardan yararlanıyor. Bin 800’lü yıllarda anadoludaki yaşayan türlerin tamamı yabancı bilim adamları tarafından keşfedilmiştir. Anadoluyu karış karış gezen bilim adamları, bitki ve hayvanları kendi adlarına tescil ettirmişlerdir. Sınıflandırılmalara bakıldığında ya Avrupada bir şehir ismi, yada bir kişinin ismidir. Anadoluda yer alan ne kadar yerli tür varsa tamamına yakını yabancılar adına tescil edilmiş. Bu çalışma bu yönüyle önem arz ediyor. Dünyada tür bulmak giderek zorlaşıyor.” Dedi.