Bayramlarda genel ikramlar arasında olan tatlılar ve hamurişlerinin yanına Kurban bayramında ek olarak etinde eklendiğini belirten Diyetisyen Üzüm; ‘Bu da beraberinde bir çok sağlık sorununu getirmektedir. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin bayramda beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.’ uyarısında bulundu. Diyetisyen Sümerya Üzüm’ün önemli uyarılar listesinin devamı şu şekilde:
Sindirim sisteminizi yormayın
Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir.
Kahvaltıda et tüketmeyin
Gece yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için et içermeyen ve yağ oranı düşük olan hafif bir kahvaltı yapılmalı. Kavurma sakatat ve benzeri et ürünleri kahvaltıda tüketilmemelidir aksi taktirde hazımsızlık ve bağırsak sorunları ortaya çıkabilir.
Aynı zamanda gün içersinde de küçük öğünler(meyve ,sebze ağırlıklı) şeklinde 5-6 öğün beslenilmelidir.böyle bir beslenme yöntemi hem metabolizmayı hızlandıracaktır hem de bayram da tatlı ikramlarına hayır demeyi kolaylaştıracaktır.
Kalp-damar hastalıkları olanlar daha dikkatli olun
Yüksek kolesterol gibi kalp damar rahıtsızlığı olanlar tükettikleri et miktarına ve yağsız olmasına dikkat etmeli özellikle kolesterol içeriği yüksek olan sakatatlardan sakınmalıdırlar. Bunun yanında haşlama, fırınlama ve ızgara gibi pişirme yöntemlerini kullanmaya dikkat etmeliler. Aynı zamanda etin yanında salata tüketimine dikkat ederek posa oranını artırmalılar.
Su tüketimine dikkat
Bayramda tüketimi artan etin vücutta sindirilmesi sonucu açığa çıkan ürenin vücuttan uzaklaştırılması için bol miktarda sıvı tüketimine dikkat edilmeli günlük en az 2-2.5 litre su tüketilmelidir.
Fiziksel aktiviteyi artırın
Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktiviteye dikkat edilmeli ve bayram boyumca bol yürüyüş yapılmalı. Özellikle gün içerisinde besin tüketiminin fazla kaçması durumunda o gün kü yürüyüş süreside artırılabilir.
Et saklama ve pişirme yöntemleri
Ayrıca etin tüketim miktar ve çeşidi kadar pişirme ve saklama koşulları da önemlidir.
Yanlış uygulanan pişirme ve saklama yöntemleri sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları oluşmaktadır. Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir. Aynı zamanda mangalda tüketilen etin ateşe çok yakın olması kansorejen maddelerin oluşmasına sebep olabilir bundan dolayı eğer mangalda et pişirilecekse mangal kömürünün iyice köz haline gelmesi ve etin ateşe 15 cm uzakta pişirilmesi gerekmektedir. Buna bağlı olarak etlerin buğulama, ızgara, haşlama şeklinde pişirilip, tüketilmesi sağlık açısından daha yararlı olacaktır.
Etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir. Doğru saklama yöntemlerinin kullanılması ile besin öğelerinin kayıpları en aza indirilmiş olur, hem de mikroorganizmaların çoğalması engellenmiş olur. Buzdolabında 0-2 santigrat derecede 3-5 gün, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3 ay saklanabilmektedirler. Buzdolabında saklanacak olan et küçük miktarlara ayrılıp ayrı ayrı saklama poşetlerine konulmalıdır. Buzu çözdürülecek olan etler ya buzdolabının alt raflarında veya akan soğuk su altında çözdürülmelidir. Kesinlikle oda ısısında ve kalorifer petekleri üzerinde çözdürülmemelidir böyle bir çözdürme ette, tat, koku ve renk değişiklerinin yanında mikroorganizma üremesini de hızlandırarak zehirlenmelere bile neden olabilir. Çözdürülen et hemen pişirilmeli tekrar dondurulmamalıdır.