Bölgedeki üretim potansiyelinin daha çok değerlendirilmesi ve üretimde sürekliliği sağlamak için tarımsal ürünü işleyecek tarımsal sanayi tesisleri yatırımlarını bir plan dahilinde peş peşe Konya’ya kazandırdıklarını belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, en az yatırımlar kadar önemli olan hususun tarladaki üretimi kolaylaştırmak, üretime destek olmak olduğunu söyledi. Konuk, Konya Şeker’in üreticinin tarladaki en büyük destekçisi olduğunu belirttiği değerlendirmesinde, özetle şunları söyledi;
“Konya Şeker halden anlayan bir şirkettir. Konya Şeker üretimin bizatihi içinde olan bir şirkettir. Konya Şeker tarladaki üretimi safha safha hıf etmiş bir şirkettir. Üreticinin üretirken neye ne zaman ihtiyacı olduğunu bilen bir şirkettir. Biz üreticinin kullanacağı tohumu da, gübreyi de, motorini de günü gününe hesap ediyoruz. Üreticinin nakit ihtiyacının da ne zaman olacağını biliyoruz ve biz bizim üreticimiz üretmek için kimseye boyun bükmesin istiyoruz. O nedenle de pancar tohumu henüz tarlaya atılmadan üreticimizi hem tarlada kullanacağı girdilerle hem tarlada pancar büyürken hasada kadar nakdi ve ayni avanslarla destekliyoruz. Yani onları tarlada yalnız başlarına bırakmıyoruz. Kısa bir süre sonra pancar hasadı başlayacak. Hasatla birlikte üreticinin motorine ihtiyacı olacak. Biz işte ihtiyaç olan zaman da ihtiyaç olan alandayız ve motorin avansı dağıtımını başlattık. Motorin avansı sadece pancar hasadı öncesi üreticimizin elini rahatlatmakla kalmıyor, üretici önümüzdeki yılın hububat ekimi için de tarlasını hazırlayacağı bir dönemde ve bu avans üretici açısından o açıdan da önemli. Verdiğimiz avans desteğinin Konya Ovası’nda üreten herkesi daha çok üretmek konusunda cesaretlendirdiğini, üreticiyi tarlaya tohumu atmak için namerde muhtaç olmaktan kurtardığını biliyoruz. Onun içinde eldeki imkânları zorlayarak üreticiyi tarlaya tohum düşmeden desteklemeye başlıyor ve bu desteğimizi hasada kadar aralıksız sürdürüyoruz.
Bu desteğin bir hedefi var, bir amacı var. Konya Ovası üretmekten vazgeçmeyecek. Konya Ovası bugün ürettiği her ürünün tonajını katlayacak. Konya Ovası bugün az ürettiklerini ya da hiç üretmediklerini de üretecek, hem de hatırı sayılır miktarlarda üretecek. Konya Ovası’nın bu potansiyeli var. Konya çiftçisinin bu kabiliyeti var. Biz destek olacağız çiftçi üretecek, üretici daha çok üretecek biz işleyeceğiz ve Konya’yı dünyanın gıda üssü, gıda vadisi haline getireceğiz. Yatırımları nakış hassasiyetiyle Konya’nın dört bir yanına işlememizin gayesi budur. Hedefi budur. Konyalı üretecek biz işleyeceğiz. Konyalı üretmek için tarlaya her adım attığında en büyük destekçisi biz olduk, olmaya da devam edeceğiz.”
Konya Şeker, 2013-2014 yılı kampanya dönemi içerisinde üreticilere ilaç, tohum, gübre, şeker, şekerli mamuller ve süt ürünleri olmak üzere 69 milyon 234 bin 846 liralık ayni avans verirken, üçü motorin, biri Ramazan Bayramı ve diğeri de ekim avansı olarak 137 milyon 809 bin 889 lira tutarında 8 kez nakdi destek sağladı. Patates üreticilerine yaptığı 8 milyon 982 bin 845 liralık avans ödemesi ile birlikte üreticilere bu kampanya süresi içerisinde yaklaşık 216 milyon liralık ödeme yapıldı.