MERVE DOĞAN
Hayat Yayıncılık nasıl bir yayıncılık anlayışını benimsiyor?
Hayatın tüm alanlarında sosyal faydayı ön plana çıkaran, uluslararası yayın standartları düzeyinde kaliteyi hedefleyen, yayınlandığı için değil, ihtiyaç olduğu için okunan eserler üreten yayıncılık anlayışıyla, sıra dışı bir yayıncılık yapmayı hedefledik. “Nitelikli insan, nitelikli toplum” sloganıyla örgün ve yaygın eğitim faaliyetlerini desteklemek, insanların kişisel gelişimini sağlayacak, gerekli donanımları kazandıracak yayınlar yapmak için yola çıktık.
Başladığınız zamandan bu güne yayıncılık sektöründe neler değişti?
Zincir mağazalar aracılığıyla kitaplar daha çok yerlerde sergilenmeye başladı. Bu nedenle de daha çok kişiye ulaşabildi. İnternetin daha etkili ve hızlı olması nedeni ile dünya da yayıncılık alanında neler olup bittiğini daha yakından takip edilmeğe başlandı. Rekabet arttı ve hız kavramı çok büyük önem kazanmaya başladı. Ve en önemlisi son dönemde dijital kitap da denilen e-kitap gündemimize oturdu.
E - kitap konusunda ne düşünüyorsunuz? Bu konuda bir çalışmanız var mı?
E-kitap, gelecekte kaçınılmaz olarak yayın hayatımızın tamamına hâkim olacak. Bu günden sonra basılı kitapların oranı düşecek ve hızla dijital kitabın oranı artacaktır. Dijital kitap geleneksel kitap ile kıyaslandığında hem yazara, hem yayıncıya, hem de kullanıcıya, geleneksel kitabın sunamadığı büyük artılar sunan bir yayın türü. E-kitap geleneksel yayıncılıktan daha ekonomik olacak, bu işin en gerçek yanı. Elektronik ortamın sağladığı olanaklar sayesinde, konular, yazı yanında, ses, müzik ve görüntü ile desteklenebilir. Kitap içinde yapılan arama işlemleri daha kolaydır. E-kitabın en büyük eksisi ise yalnız elektronik bir ortamda kullanılabilmesidir. E-kitap konusunda alt yapı hazırlıklarımıza devam ediyoruz. Yakın bir gelecekte e-kitaplarımızla da okurlarımıza merhaba diyeceğiz.
Yayın dünyasının en temel sorunları nelerdir? Sizin çözüm önerileriniz neler?
Yayın dünyasının en büyük sorunu korsan kitap. Bu durum ülke ekonomisine, yazara yayınevine ve yayın dünyasından para kazanan herkese çok ciddi zarar vermektedir. Kitabın okura ulaşması için yollar çoğalsa da hâlâ dağıtım problemi devam ediyor. KDV dengesizliği de ciddi bir sorun ve maddi yük olarak varlığını sürdürüyor.
Kitap fuarları hakkında ne düşünüyorsunuz? Yaklaşan TÜYAP Kitap Fuarı’na nasıl hazırlandınız?
Fuarlar okur ile yayıncı ve yazarı buluşturan yerler. Bir anlamda yaptığımız işleri aynada seyrediyoruz. Bize yol gösterici oluyor. Bizim için iki tane önemli kitap fuarı var; Ramazan ayında Türkiye Diyanet Vakfı’nın düzenlediği Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı ve TÜYAP Kitap Fuarı. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nın Sultanahmet’ten Beyazıt Meydanı’na taşınması katılımcı meslektaşlarımızın çoğunu olumsuz yönde etkiledi. Yetkililerden isteğimiz Ramazan ayındaki bu önemli fuarın eskiden olduğu gibi Sultanahmet’te yapılmaya devam etmesi.
TÜYAP fuarının her sezon olduğu gibi bu sezon da güzel geçeceğini düşünüyorum. Biz fuara iki tane stantla katılıyoruz. Çocuk yayıncılığına yeni bir renk katan Çilek Kitaplar ikinci salonda, Hayat Yayınları üçüncü salonda kitap dostlarını bekleyecek. Fuarda Tuncel Altınköprü ve Öznur Karaeloğlu Çilek Kitaplar’da, Mehmet Ali Bulut, Sema Maraşlı, Barış Cem Kaya, Fatma Taş, Ayşe Tufan, Sırrı Er, Nurdan Damla ve Necdet Bayraktaroğlu Hayat Yayınları standımızda imza günü yapacaklar.