16 Temmuz 2025 Çarşamba / 21 Muharrem 1447

Sırat-ı Müstakim ekseninde İslamcılık

M. AKİF İLE EŞREF EDİP TARAFINDAN ÇIKARILAN, SIRAT-I MÜSTAKİM/ SEBİLÜRREŞAD GAZETESİNİN BİLİNMEYEN ÖYKÜSÜ YOLDAKİ ÇIĞIR ADIYLA BELGESEL OLDU. BELGESEL DVD OLARAK TÜYAP’TA İZLEYİCİ İLE BULUŞUYOR.

SEVİNÇ ALTUNTAŞ1 Kasım 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Sırat-ı Müstakim ekseninde İslamcılık
Osmanlı'nın son dönemlerinde 2. Meşrutiyetle birlikte yayın hayatına başlayan ve Cumhriyet öncesi dönemde İslamcı düşüncenin ilk ve en ciddi yayın organlarından olan Sırat-ı Müstakim/Sebilürreşad gazetesinin öyküsü belgesele taşındı. Kuruluşundan itibaren Mehmet Akif'in başyazarlığını yaptığı, İstiklal Marşı da dahil tüm şiirlerinin yayınlandığı tek gazete olan Sırat-ı Müstakim/Sebilürreşad Belgeselinde ayrıca gazete etrafında yaşanan İslamcılık tartışması, ilk İslamcılar ve Milli Mücadeyele Sebilürreşad'ın etkisi de yer alıyor.
OTORİTE İSİMLERİN ADRESİ
İkinci Meşrutiyet'in ilanıyla birlikte, Ağustos 1908 tarihinde yayın hayatına başlayan Sırat-ı Müstakim Gazetesi'nin sahibi ve mesul müdürü ise Akif'in kadim dostu Eşref Edip Fergan'dı.
Başyazarlığını Akif'in yaptığı gazetenin yazarları arasında Babanzade Ahmed Naim, Manastırlı İsmail Hakkı, Musa Kazım, Bereketzade İsmail Hakkı, Tahirul Mevlevi, Halim Sabit, Ali Haydar Efendi, Said Halim Paşa, Bediüzzaman Said Nursi, İskilipli Atıf Efendi, Şemseddin Günaltay, Ömer Nahusi Bilmen ve Ahmed Hamdi Aksekili gibi önemli isimler yer almıştı. Gazete, 8 Mart 1912 tarihinden itibaren de Sebilürreşad adıyla yayınına devam etmişti.
Milli Mücadele'de cephede dağıtılan, savaş günlerinde karagah olarak kullanılan, 1925 yılında ise kapatılan ve sahibi Eşref Edip Fergan'ın İstiklal Mahkemeleri'nde idamla yargılandığı gazetenin çarpıcı öyküsü gazeteci -yönetmen Muharrem Coşkun tarafından belgesel haline getirildi.
Bir yılı aşan titiz bir araştırma sonucu hazırlanan belgeselin müziklerini Hasan Cihat Örter, seslendirmesini Erol Eren, görsel yönetmenliğini Abdulhamit Güler, çizimlerini ise Demirhan Kadıoğlu üstlendi. Belgeselin senarist ve yönetmeni Muharrem Coşkun, daha önce de, dört bölümden oluşan Türkçe Ezan ve Dine Müdahalenin öyküsü; GARP İZİ belgeseli ile, Anadolu'nun bir köyünde yaşamış Cumhuriyetle yaşıt bir kişinin penceresinden Türkiye tarihini anlatan Bilge Köylü belgeselini yapmıştı. 120 dakikalık belgesel TRT'de ekrana geliyor. Yoldaki Çığır; Sebilürreşad Belgeseli Azim Dağıtım vasıtasıyla da izleyiciye ulaşabilecek.

Yoldaki Çığır
Muharrem Coşkun
Azim Dağıtım