27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

2014 yılında sukuk işlemleri yoğunlaşacak

BANK ASYA GENEl MÜDÜRÜ BEYAZ “KATILIM BANKALARININ 2014’TE YENİ KAYNAK SAĞLAMA AMACIYLA SUKUK İŞLEMLERİNE YOĞUNLAŞMASINI BEKlİYORUZ” DEDİ.

27 Aralık 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
2014 yılında sukuk işlemleri yoğunlaşacak

2013 yılında bankacılık sektörünün kârlılığını ve büyümesini sürdürdüğünü belirten Bank asya Genel müdürü ahmet Beyaz, Banka asya’nın da yıl başında belirlediği yıllık hedeflerini hem fon kullandırma hem de kaynak toplama tarafında üçüncü çeyrek itibariyle gerçekleştirdiğini söyledi. 2013 yılında başlayan ve 2014 yılında da devam etmesi beklenen gerek yurt dışı gerekse yurt içi piyasalarda faiz oranlarındaki artışın, hem kaynak hem de fonlama tarafında maliyetleri yukarı çektiğini kaydeden ahmet Beyaz, şunları söyledi: kredi bÜyÜmesi yAvAşlAyAcAk “Bu durum da net kâr marjlarının daralmasına yol açmaktadır. Kâr majlarının daralması banka kârlılıklarına ilişkin beklentilerin sınırlı olsa da azalmasına neden olabilecektir. KOBİ kredilerine yönelik yeni ürün ve avantajlı uygulamaların 2014 yılında da devam edeceğini düşünüyoruz. Katılım bankalarının yeni kaynak sağlama amacıyla Kira Sertifikası (sukuk) işlemlerine yoğunlaşmasını bekliyoruz.” BDDK’nın tüketici kredilerindeki artışı sınırlamaya ve kredi kartı kullanımında limit getirmeye yönelik attığı adımların bankaların kârlarında ve sermaye yeterlilik rasyosunda düşüşe neden olmasını beklediklerini belirten ahmet Beyaz “Yeni düzenlemelerle özellikle bireysel kredilerde ve kredi kartlarında 2014 yılında kredi büyümesi noktasında bir yavaşlama yaşanması beklenmekle birlikte toplam kredilerde büyümenin sürmesini bekliyoruz. ancak 2014 yılında daha önce belirttiğimiz üzere temel dinamiğin kârlılık olacağını söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra yeni düzenlemeler aynı zamanda tüketici ve kredi kartlarının vade uzatımına yönelik ürünleri destekleyecek ve bu işlemlerden alınacak komisyon ve faizlerle yeni gelir kaynakları oluşabilecektir” diye konuştu.

FON HEDEFİMİZ 25 MİLYAR LİRA

Bank Asya olarak 2014’te ortalama yüzde 25 büyüme hedefi belirlediklerini kaydeden Beyaz “Böylece aktiflerimizi 35 milyar, kredilerimizi 26 milyar ve topladığımız fonları 25 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Şube sayımızı artırmayı , 30 şube daha açmayı planlıyoruz. Ayrıca Irak’ın Bağdat ve Süleymaniye illerinde şube açmak için başvurularımızı yaptık. Asgari 500 personel artışı planlıyoruz” dedi.