10 Mayıs 2024 Cuma / 3 Zilkade 1445

‘Adımlar makroekonomik istikrar açısından yerinde’

TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BAŞLATILAN DÜZENLEMELER 2014'TE SEKTÖRDE DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK. GARANTİ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ ERGUN ÖZEN ATILAN ADIMLARI MAKROEKONOMİK İSTİKRAR AÇISINDAN YERİNDE BULDUKLARINI SÖYLEDİ.

27 Aralık 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
‘Adımlar makroekonomik istikrar açısından yerinde’

Garanti bankası genel müdürü Ergun Özen, küresel ekonomiye dair risklerin devam etmesi ve türkiye’de cari açığın halen yüksek seviyelerde seyretmesinin kredilerde temkinli bir yaklaşım gerektirdiğini söyledi. star’ın sorularını yanıtlayan özen “2013 yılında sektörü etkileyen pek çok yasal düzenleme yapıldı. tasarrufları artırmak ve cari açığı azaltmak için atılan; kredi kartı limitlerinin gelir seviyesine göre belirlenmesi, genel kredi karşılık oranlarının değiştirilmesi gibi adımları makroekonomik istikrar açısından yerinde buluyorum” dedi. 2013 bankacılık sektörü açısından nasıl geçti? 2013’te bankacılık sektöründe 2012’ye göre daha hızlı büyüme yaşandı. makroekonomik ortama paralel olarak büyüme ağırlıklı olarak yılın ilk yarısında gerçekleşti. mayısta, kur etkisinden arındırılmış aylık kredi büyümesi, yıllıklandırılmış yüzde 47’ye ulaştı. mayıs sonrasında ise küresel piyasalardaki belirsizlikler neticesinde net sermaye akışının azalması, faizlerin artması ve tl’nin değer kaybetmesi gibi nedenlerle kredi büyüme hızı yavaşladı. ekim’de krediler neredeyse hiç büyümedi. kasım sonu itibariyle bankacılık sektörü kredileri yüzde 23 artışla (kur etkisinden arındırılmış) 910 milyar tl’ye ulaştı. Peki Garanti özelinde... garanti bankası olarak kredilerimiz, eylül 2013 itibariyle sektöre paralel bir şekilde 2012 yılsonundan bu yana yüzde 23 artarak 113 milyar tl seviyesine ulaştı. tl ticari kredilerimiz yüzde 31 artış ile büyümeye ciddi katkı sağladı. toplam bireysel kredilerimiz yüzde 28 büyüdü. kobi kredilerinde ise yüzde 10 pazar payı ile 25.2 milyar tl büyüklüğe ulaştık. garanti bankası olarak eylül 2013 itibariyle 2012 yıl sonuna göre mevduat tabanımız kredilere paralel bir artışla, yüzde 24 oranında büyüdü. takipteki kredi oranı kasım 2013 itibariyle 2012 sonundaki yüzde 2.9 seviyesinden yüzde 2.8 seviyesine düştü. ilk 9 ay itibariyle sermaye kârlılığımızı yüzde 16 seviyelerinde tutmayı başardık. 2014 yılı ile ilgili global beklentiniz nedir? gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikaları küresel finansal piyasalar üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor. özellikle abd merkez bankası’nın para politikalarına dair belirsizlikler, küresel risk iştahı üzerinde oldukça etkili. önümüzdeki dönemde küresel finansal istikrara katkı sağlayacak yeni düzenlemeleri sıkça göreceğiz. euro bölgesi’ne bakacak olursak; bütçe açıkları azalmış olsa da makroekonomik risklerin, yüksek kamu borçluluğu nedeniyle önemini koruduğunu görüyoruz. bankacılık sektörü açısından da hala hem arz hem de talep kaynaklı sıkıntılar sürüyor. avrupa’da uzun zamandır gündemde olan bankacılık birliğinin kurulması ve bankacılık alanındaki düzenlemelerin ab genelinde standart hale getirilmesi kredi mekanizmalarının tekrar sağlıklı bir yapıya kavuşması için oldukça önemli.

FONLAMA KAYNAKLARIMIZI ÇEŞİTLENDİRECEĞİZ

Garanti Bankası için 2014 yılı beklenti ve hedefleriniz neler? Garanti Bankası olarak 2014 yılında, gelişmeleri gözeterek belirlediğimiz stratejilerimiz doğrultusunda sektördeki güçlü ve öncü konumumuzu sürdürmeyi hedefliyoruz. Kredilerdeki büyüme öngörümüz sektöre paralel. KOBİ kredileri, yeni gelen teşviklerle birlikte, sektör genelinde olduğu gibi güçlü büyüme alanlarımızdan biri olmaya devam edecek. Mevduat tabanımızı da kredilere yakın oranda büyütmeyi hedefliyoruz. Fonlama kaynaklarımızı çeşitlendirmeye devam edeceğiz.

SEKTÖRÜ DAHA YÜKSEK FAİZ ORTAMI BEKLİYOR

Önümüzdeki dönemde hayata geçmesi planlanan sınırlandırma ve birtakım ilave düzenlemeler mevcut. Bu düzenlemelerin de etkisiyle, sektörde 2014’te daha yavaş büyüme oranları bekliyoruz. Kredi büyümesinin yüzde 15-20 aralığında olacağını düşünüyorum. Özellikle bireysel krediler ve kredi kartlarındaki artışın bu yıla göre daha sınırlı olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca KOBİ kredilerinin, özellikle taksitli destek kredilerinin, kredi büyümesine büyük katkı yapacağını öngörüyoruz. Fonlamada mevduatta kredilere göre nispeten sınırlı, yüzde 10-15 aralığında bir büyüme öngörüyoruz. 2014’te sektörün gündemindeki bir diğer konu ise kârlılık olacaktır. 2014’te bizi daha yüksek bir faiz ortamı bekliyor.

ROMANYA'DA HEDEF İLK 10'DA YER ALMAK

Mevcut yurt dışı faaliyetlerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. 13. sırada yer aldığımız Romanya’da bankacılık sektöründe hedefimiz orta vadede ilk 10 banka içerisinde yer almak. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hollanda’da faaliyet gösteren Garanti Bank International (GBI) 2014’te de ana faaliyet alanları olan ticaret finansmanı, özel bankacılık ve yapılandırılmış finansman konularında ihtiyatlı büyüme stratejisini sürdürecek. Garanti Bank Moscow için 2014 hedefimiz, kurumsal bankacılıktaki mevcut yapıyı daha da geliştirerek aktif kalitesinden ödün vermeden, sağlıklı büyümeyi sürdürmek.