26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bingöl’e 1 milyar liralık enerji yatırımı

Yeni teşvik sistemi ve çözüm sürecinden sonra Doğu illeri yerli ve yabancı yatırımcı çekmeye devam ediyor. Özaltın İnşaat’ın ortağı olduğu Kalehan Enerji, Bingöl’e 1 milyar liralık HES yatırımı yapacak. Yatırım, Avusturyalı bir şirketle ortak gerçekleştirilecek.

Ercan Baysal/Ankara25 Ağustos 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Bingöl’e 1 milyar liralık enerji yatırımı

Yeni teşvik paketi ve çözüm süreci ile birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yönelik yatırımların sayısı artıyor. Bölgenin enerji potansiyelini değerlendirmek amacıyla sadece Bingöl’de 1 milyar liralık HES yatırımı için düğmeye basıldı. Bölgedeki enerji yatırımlarıyla bilinen Kalehan Enerji, 1 milyar lirayı aşan yeni enerji yatırımı için geçtiğimiz ocak ayında yatırım teşvik belgesi almıştı. Ekonomi Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre Kalehan Enerji, yabancı bir ortakla gerçekleştireceği yatırım kapsamında gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnasından faydalanacak. Firma çok sayıda istihdam sağlayacak olan yatırımını Avusturyalı bir şirket ile birlikte gerçekleştirecek. Yerli ve yabancı ortaklı hidroelektrik santral yatırımı 618 MW gücünde olacak. Bölgede teşviklerden yararlanan en büyük yatırımlardan biri sayılan HES’in yatırım tutarı ise 1 milyar 50 milyon lirayı bulacak. Yılbaşından sonra teşviğe bağlanan en büyük sabit sermaye yatırımı olarak öne çıkan Kalehan Enerji’nin Bingöl’deki komple yeni yatırımının ithal makine teçhizat tutarı ise 172.6 milyon dolar olarak belirlendi.

Enerji yatırımına ilgi büyük

Yeni teşvik paketi kapsamında altıncı bölgede bulunan Bingöl’e yapılacak söz konusu yatırımla birlikte yüzlerce kişiye de istihdam sağlanması planlanıyor. Yıl içinde enerji sektörü dışında yabancıların en büyük yeni yatırım teşvik tutarı 19 milyon lira oldu. Yüzde 50 hissesi Özaltın İnşaat’ın elinde olan Kalehan Enerji’nin Bingöl ve Elazığ’da HES yatırımları bulunuyor. Küresel ekonomik krize rağmen yerli ve yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi artarak devam ediyor. 2012’nin ilk beş aylık döneminde yabancılar 39 adet yeni yatırım için teşvik belgesi alırken, bu yılın aynı döneminde sayı 46’ya kadar yükseldi. Elektrikte en yüksek kaçak oranına sahip olan bölgedeki enerji yatırımının önemli olduğuna dikkat çeken bakanlık kaynakları bu gelişmenin cari açığın düşmesine olumlu katkı sağlayacağını söyledi. Türkiye her yıl enerji için yurt dışına 60 milyar dolar ödüyor.