19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Borusan ABD’deki rakiplerine Teksas’tan ‘hodri meydan’ dedi

Borusan Mannesmann’ın Teksas’ın Houston kentinde kurduğu fabrika pazara hızlı giriş yaptı. Zorlu rakiplerin bulunduğu pazarda 130 milyon dolarlık ihale alan şirket, yeni fabrika ile ilk 5’e girmeyi hedefliyor.

Yaşar Kızılbağ17 Aralık 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Borusan ABD’deki rakiplerine Teksas’tan ‘hodri meydan’ dedi

Borusan Holding 32 yıl önce boru satmak için ofis açtığı Teksas’a bağlı Houston şehrine bu kez 150 milyon dolarlık fabrika yatırımı ile döndü. 1 yıl gibi kısa sürede tamamlanan ve Nisan 2014’ten itibaren deneme üretimine başlayan fabrikanın son olarak Isıl İşlem Tesisi de devreye alındı. Fabrika, Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Holding CEO’su Agah Uğur ve Borusan Mannesmann İcra Kurulu Başkanı Semih Özmen’in de katıldığı bir basın gezisiyle kapılarını Türk gazetecilere açtı. Toplantıda verilen bilgiye göre petrol ve kaya gazı  sondaj boruları için kurulan fabrika şu an sadece yüzde 30 kapasiteyle çalışıyor.

Vergi için dava açıldı

Ancak fabrika bine yakın kaya gazı üretim şirketinin faaliyet gösterdiği ABD pazarında ilk 10 ayda 130 milyon dolar ciro yapmayı başardı. Fabrikanın önümüzdeki yıl hedefi yüzde 70 kapasite. Yüzde 100 kapasiteye geçildiği anda ise şirket 500 milyon dolara yakın ciro ve Rus sermayeli TMK, Arjantinli Tenams ve ABD’li Steel’in hakim olduğu pazarda yüzde 5’lik pazar payına ulaşacak. Agah Uğur “Borusan Mannesmann yakın zamanda ABD’de bu tür özel boruları üreten 5 büyük şirketten biri olacak. Artık müşterimiz neredeyse orada olacağız. Yüzümüzü değiştiriyoruz. 2024 vizyonunu şimdiden belirledik. Temel hedef Borusan’ı global bir şirkete dönüştürmek” ifadelerini kullandı. Semih Özmen de kaya gazındaki gelişmelerle birlikte ABD pazarının yeniden canlandığını belirterek fabrikanın tam kapasite çalışmaya başladığında personel sayısının 300’e çıkacağını söyledi. Bu arada Agah Uğur ABD’nin Türk şirketlerine koyduğu  yüzde 16’lık telafi edici verginin kaldırılması için Washington’da Uluslararası Ticaret Mahkemesi’nde dava açtıklarını da açıkladı.

130 milyon dolarlık ihaleyi kaptı

Borusan için ABD’de olmak sadece üretim açısından önemli değil. İş bağlantıları konusunda da şirketin eli güçlendi. Nitekim Borusan Mannesman, geçen hafta Dallas’tan Baytown’a uzanacak 449 kilometre uzunluğunda doğalgaz sıvısı taşıyacak boru hattı projesindeki boruların tedarik işini üstlendiğini kamuoyuna duyurmuştu. Borusan yöneticilerinin verdiği bilgiye göre kontrat bedeli 130 milyon dolar olan projede kullanılacak çelik borular Gemlik’te üretilecek.

Yola adını verdİ

Fabrikanın bulunduğu Baytown tam bir sanayi bölgesi. Fabrikaya doğru giderken gördüğümüz manzara ilginç. Borusan, fabrika için yaptığı yola adını vermiş. Yolun ismi Borusan Road...

Üçüncü kuşak iş başında

Houston gezisine Ahmet Kocabıyık’ın kızı Defne Kocabıyık da katıldı. New York’ta okuyan Defne Kocabıyık, Houston fabrikasında satış-pazarlamada iş başı yaparken, bu durumun kendisi için duygusal bir yönü olduğunu da gizlemiyor. Çünkü dedesi Asım Kocabıyık 1989 yılında ameliyat için gelmişti Houston’a. İlk ofis de yine bu şehirde açılmıştı. Şimdi ise torunu, 25 yıl sonra dedesinin kurduğu şirketi büyütmek için o şehirde. Hatta evini bile bu gezi sırasında tuttu.

Havalimanı tam gaz

Toplantıda iştiraklerine ilişkin bilgiler veren Agah Uğur’un distribütörü oldukları Caterpillar’ın (CAT) üçüncü havalimanın da etkisiyle satış rakamlarını yukarı çektiğini anlattı. Uğur’un verdiği bilgiye göre, ‘Çalışılmıyor, yeri değişecek’ denilen havalimanı için şimdiden 110 milyon Euro’luk 350’ye yakın araç satıldı. Bunların çoğu şirketlere teslim edildi, küçük bir kısım ise üretimi bekliyor.