26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İş dünyasındaki uyuşmazlıkları ‘Arabulucular’ çözecek

Yargıda iş yükünü hafifletmek ve uyuşmazlıkları çözmek için başlatılan ‘arabuluculuk sistemi’, TOBB’da masaya yatırıldı. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete “Zaman, para ve itibarı korumak mümkün olacak” dedi.

26 Aralık 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
İş dünyasındaki uyuşmazlıkları ‘Arabulucular’ çözecek

Türkİye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Adalet Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğinde gerçekleştirilen Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Toplantısı TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete’nin açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yüksel Hız, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Ömer Kerkez, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, konuyla ilgili bürokratlar, akademisyenler ve işadamları katıldı. Halim Mete konuşmasındaiş dünyası olarak 2012 yılı Haziran ayında yasalaşan Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabulucuk Kanunu’nu çok önemsediklerini vurgularken, sistemin iş dünyasının sorunlarının çözümüne yardımcı olacağını anlattı. Arabuluculuk sisteminin taraflar arasında çıkacak hukuk uyuşmazlıklarının adli yargı veya tahkime gidilmeden, bağımsız bir kişi önünde tarafların uzlaşmasını sağlamak üzere kurgulandığını söyleyen Halim Mete, uyuşmazlıkların yargı sürecine taşınmasıyla oluşacak zaman, itibar ve para kaybının bu sistemle önleneceğini bildirdi. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete şöyle konuştu: diyalog ortamı yaratacak ”Arabuluculuk sistemi iş hayatında diyalog ortamı sağlayacak. Taraflar daha hızlı, daha ucuz ve birbirlerini yıpratmadan kendi sorunlarını kendileri çözme imkânına kavuşacaklar. Yargı süreci sonunda verilen karar sadece taraflardan birini tatmin ederken, arabuluculukta kazanan veya kaybeden olmayacak. Öte yandan arabuluculuk, karşılıklı iletişimi geliştirecek, bozulan ilişkileri onaracak ve tarafları birbirlerine karşı daha anlayışlı kılacak.

802 arabulucu görevde

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yüksel Hız da konuşmasında Türkiye’nin yargıdaki en büyük probleminin iş yükü olduğuna işaret ederek “Zamanında davaların bitmemesi bu iş yükünden kaynaklanıyor. Bu bütün dünyanın problemi. İş yükünün azaltılması için de alternatif çözümler çok önemli” dedi. Konuyu yargı reformu stratejik hedefleri arasına da koyduklarını hatırlatan Hız, şu an itibariyle 802 arabulucunun mevcut olduğunu ve bu sayının artacağını duyurdu. Toplantıda, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar da konuya ilişkin bir sunum gerçekleştirdi, Arabuluculuk sisteminin 160’dan fazla ülkede uygulandığı bilgisini veren Öztartar, ABD’de 50, Avrupa’da 40 yıldır bu sistemin uygulandığını kaydetti.