6 Mayıs 2025 Salı / 9 Zilkade 1446

Litera, Bursa'nın ilk yazılım Ar-Ge merkezini kuruyor

Litera, Bursa'nın yazılım alanında ilk Ar-Ge merkezini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

6 Mart 2015 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Litera, Bursa'nın ilk yazılım Ar-Ge merkezini kuruyor

Litera Grup, Bursa'nın ilk Ar-Ge merkezini kurmak için geri sayıma başladı. Faaliyetlerini 65 kişilik bir ekiple yürüttüklerini anlatan Litera Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Özdemir, Ar-Ge merkezi kurmak için toplam bin 800 metrekare alana sahip bir bina satın aldıklarını ifade etti.

Bursa'ya yazılım alanında ilk ArGe merkezini kazandıracaklarını vurgulayan Özdemir, "Bu ay içerisinde Ar-Ge merkezi başvurumuzu yapacağız. Haziran ayında da belgemize kavuşacağımızı düşünüyorum. Böylece normal sanayiye göre 7 kat daha fazla katma değer sağlayan sektörün önemini de göstereceğiz. Ciromuzdan ArGe faaliyetlerine ayırdığımız kaynak yüzde 20'nin altına düşmüyor. Dünya ortalamasının yüzde 3 olduğunu düşündüğümüzde bu çok ciddi bir rakam" dedi. Ar-Ge konusunda halihazırda yürüyen projeleri olduğunun ve özellikle e-dönüşüm süreçlerine yoğunlaştıklarının altını çizen Özdemir, KOSGEB ve TÜBİTAK destekli projeler yürüttüklerini belirtti.

"Engelsiz Türkiye için yeni projeler üretiyoruz"

Yerel yönetimlere yönelik projelere de imza attıklarını vurgulayan Özdemir, hizmet alanlarını özel sektöre doğru da genişlettiklerini aktardı. "Bu yıl erişilebilirlik başlığı altında yeni bir açılım yaptık. Engelsiz ve erişilebilir Türkiye konusunda çalışmalarımız var" açıklamasını yapan Özdemir, "Herkes kamu hizmetlerinden eşdeğer şartlarda yararlanmalı. Türkiye'nin yüzde 13'ü engelli kişilerden oluşuyor. Temmuz 2015 itibariyle kamuya açık alanlarda eşdeğer şekilde hizmet alınmasını sağlamak zorunluluk haline gelecek. Elektronik, yazılım, rampa, işaretler gibi birçok hizmete ihtiyaç var. Bu doğrultuda hem yazılım hem de mekanik teknolojiler konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Yeni Ar-Ge teknolojileri üzerinde çalışıyoruz. Ürün satışı da yapmaya başladık" bilgisini verdi. Erişilebilirlik konusunun sosyal sorumluluk tarafının bulunduğuna dikkat çeken Özdemir, bu konuda farkındalık ve bilinç oluşturmayı hedeflediklerini vurguladı.

Avrupa Bulut Ödülleri'nde Türkiye'yi temsil etti

Litera olarak ödüllü projelere imza attıklarını söyleyen Özdemir, Selçuklu Belediyesi'ne hazırladıkları web portalı ile Ulaştırma Bakanlığı ve Bilişim Derneği işbirliğiyle düzenlenen yarışmada "Kamu" ve "Halkın Favorisi" kategorilerinde iki ayrı birincilik ödülü aldıklarını dile getirdi. Projelerinin yine kamu kategorisinde Avrupa Bulut Ödülleri'nin Türkiye ayağında birinciliğe layık görüldüğünü ve Avrupa Bulut Ödülleri'nde ilk 6 içinde yer aldığını aktaran Özdemir, Türkiye'yi bulut teknolojileri konusunda Avrupa'da temsil ettiklerini belirtti. Elektronik Belge Yönetim Sistemi yazılımlarına 13298 T1 standardı alarak Türkiye'de buna sahip az sayıda firma arasına girdiklerinin bilgisini veren Özdemir, "Sistemde kullanılan elektronik imza ile kağıt belge ortadan kalkıyor ve iş süreçleri kısalıyor. Projenin tamamlayıcı ayağı Arşiv Dokümantasyon'la da elektronik belgeler arşivleniyor. Türkiye'de yeni kullanılmaya başlanan bu sistemler yerel yönetimlerin yanı sıra kamu kurumları ve özel sektör için de son derece önemli" diye konuştu. İlk ihracatlarını Fransa'ya web alanında yaptıklarına değinen Özdemir, 1986 yılında kurulan Litera'nın 2013'te en hızlı büyüyen şirketler sıralamasında 62. sıraya yerleştiğini de aktardı. (Kobiden)