20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Özel bankaları da katılım bankacılığına davet ediyoruz

TÜRKİYE FİNANS GENEL MÜDÜRÜ GÜRERK, KATILIM BANKACILIĞI SEKTÖRÜNE YENİ GİRİŞLER OLACAĞINI BELİRTEREK. 'ÖZEL BANKALARI DA KATILIM BANKACILIĞI YAPMAYA DAVET EDİYORUZ' DEDİ,

27 Aralık 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Özel bankaları da katılım bankacılığına davet ediyoruz

Katılım bankacılığı sektörünün 2013 yılında türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörünün üzerinde bir büyüme sergilediğini belirten türkiye Finans Genel müdürü Derya Gürerk “Güçlü büyüme potansiyeline sahip katılım bankacılığı gerek şubeleşme çalışmaları gerekse yeni ürünlerle ulaştığı daha geniş kitlelerle büyüme ivmesine hız kazandırdı. 2000’lerde sektörden yüzde 1’in biraz üzeri pay alan katılım bankacılığı, bugün aktiflerde yüzde 5.5, kredi ve mevduatlarda yüzde 6 paya sahip. Yasal düzenlemeler, güçlü ekonomik yapı ve hükümetimizin destekleyici politikaları ile kamu bankalarının ve yabancı yatırımcıların sektöre olan ilgisi bu büyüme rakamlarının önümüzdeki dönemde de süreceğini gösteriyor” dedi. 

ÜRÜN PORTFÖYÜMÜZ GENİŞLİYOR

türkiye Finans olarak 2013’ün oldukça başarılı geçtiğini belirten Gürerk, yılın ilk iki çeyreğinde olduğu gibi, üçüncü çeyrekte de katılım bankaları arasında kârlılıkta birinci sırada yer aldıklarını söyledi. Gürerk, şunları kaydetti: “2013 yılını, elde edilen verimli rakamların yanı sıra başarılı çalışmalarla bitiriyoruz. Yılın başında belirlediğimiz büyüme ve kârlılık rakamlarımızı artırarak hedeflerimizi yükselttiğimiz bir yılı geride bırakıyoruz. Sukuk ihraçları ve murabaha sendikasyonları ile özellikle ekonomimizin yapı taşları KOBİ’lerimize destek vermeye devam ediyoruz. Katılım bankacılığında ilk olan Finansör Kart, Siftah Kart gibi çalışmalarımızla sektörümüze yeni ürünler kazandırarak müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaya ve ürün portföyümüzü genişletmeye devam ediyoruz. Sanayi ve ticaret Odaları ile özel anlaşmalar yapıyor diğer yandan da müşteri memnuniyeti alanında aldığımız önemli ödüllerle başarımızı taçlandırıyoruz.”

AVRUPA EKONOMİLERİ RİSK

Yakın zamanda katılım bankacılığı yapmaya hazırlanan kamu bankaları olduğunu belirten Gürerk “Yani aramıza yeni oyuncular katılacak ama bizce bu da yeterli değil. Biz, kamu bankalarının yanı sıra özel bankaları da katılım bankacılığı yapmaya davet ediyoruz. İnanıyoruz ki, bu yönde gerekli yasal düzenlemelerin yapılması durumunda, güçlü rakipler birer birer katılım bankacılığı sektörüne adım atacak ve bu sayede sektörümüz daha da sağlıklı büyüyecektir” dedi. 2014’te aBD merkez Bankası’nın para politikasının gündemin ilk sırasında yer aldığını ifade eden Gürerk “Fed’in varlık alımlarına ilişkin devamlı değişen beklentiler, gelişmekte olan ekonomilere yönelik sermaye akımlarını oynak hale getiriyor. Bir diğer önemli risk unsuru ise avrupa ekonomilerinin kırılgan yapısı” dedi.

25 ŞUBE, 400 YENİ İSTİHDAM

Derya Gürerk “Türkiye Finans olarak uyguladığımız 5 yıllık stratejimiz doğrultusunda, her yıl bankacılık sektör ortalamasının yüzde 20 üzerinde büyümeyi hedefliyoruz. Şu an 250 olan şube ağımızı ve 4 bini aşan çalışan sayımızı yüzde 10’dan fazla artırmayı planlıyoruz. Son 2 yıldır, en fazla kâr eden katılım bankası olduk ve verimliliği gündemimizin en üst sırasına yerleştirdik” diye konuştu.