10 Mayıs 2024 Cuma / 3 Zilkade 1445

Türkiye 2014’te de adından söz ettirecek

Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,2014'te imalat sanayinin ve kobilerin rekabet güçlerini artıracak çalışmalara odaklanacak.Bakanlık ayrıca ilaç,gıda,gemi sanayi strateji belgelerini tamamlamayı planlıyor.

Ercan BAYSAL27 Aralık 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Türkiye 2014’te de adından söz ettirecek


2013 yılında bir yandan dünyadaki ekonomik krizin ülkemize etkilerini en aza indirmeye çalışırken, bir yandan da Türkiye’nin büyümesine devam etmesini sağlamak için adımlar atan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2014 yılında Türkiye’nin yine adından söz ettireceği bir yıl olması için çalışacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2014 programını STAR’a şöyle anlattı: Orta Vadeli Program’da yer alan büyüme rakamını ülkemiz rahatlıkla yakalayacak, hatta bu programda yer alan rakamları bir miktar aşacak


 Sanayi büyümede belirleyici faktör


2014 yılı ülke büyümesinin biraz daha artacağı bir yıl olacak. Gelişmiş ülkelerde özellikle en önemli ihracat pazarımız olan Avrupa bölgesinde ekonomik krizden çıkılmaya başlanması ihracatımıza olumlu yansıyacak. İhracatımızda sanayi ürünlerinin payının yüzde 95’e yakın olduğunu düşünürsek, bu durum doğrudan sanayi üretimini de etkileyecek. Yani, ülke büyümesinde sanayi yine belirleyici olacak. Yurt dışı pazarlardaki gelişmelere paralel olarak, ekonomik büyümenin yükünü iç talebin yanında dış talep de sırtlanmaya başlayacak. 2014’te dünyada işlerin düzelmesiyle, yine tüm gözlerin Türkiye’ye çevrileceği ve ülkemizin her alanda kendinden söz ettireceği açık. Türkiye ekonomisinin sahip olduğu güçlü makroekonomik zemin, ülkemizin bundan sonraki süreçte rekabet gücünü artırması için büyük önem taşıyor. Biz de Bakanlık olarak, imalat sanayinin, sektörlerimizin ve KOBİ’lerimizin rekabet güçlerini artıracak çalışmalara odaklanmış durumdayız. Türkiye’nin rekabet gücünü Ar-Ge, teknoloji, markalaşma, inovasyon, tasarım gibi alanlarda araması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle, çalışmalarımızı bu konular ekseninde sürdürüyoruz. Türkiye Sanayi Strateji Belgesi’ndeki eylemleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Sanayi stratejimize paralel olarak, sektörel stratejilerimizi de başarıyla uyguluyoruz.


İlaç, gıda, gemi sanayi stratejileri


2014 yılında ilaç, gemi inşaatı ve gıda gibi sektörler için hazırlıklarını sürdürdüğümüz strateji belgelerini tamamlamayı planlıyoruz. Yine Bakanlık olarak hazırladığımız Verimlilik Stratejisi ile KOSGEB koordinasyonunda hazırlanan Girişimcilik Stratejisini de 2014’ten itibaren uygulamaya başlayacağız. Bu strateji belgelerinin her biri, mikro ölçekte çok önemli reformlar içeriyor. Burada önemli gördüğümüz bir hususu sizlerle paylaşmak istiyorum: Kamu alımlarında orta ve yüksek teknolojili yerli sanayi ürünlerine yüzde 15 fiyat avantajı öngören bir düzenlemeyi uygulamaya koyacağız. Her yıl ocak ayında Kamu İhale Kurumu tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15’e kadar fiyat avantajı sağlanması hususunda ihale dokümanına hüküm konulması zorunlu hale getirilecek. Bakanlık olarak her yıl Türkiye’de üretilen orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünlerinin listesini hazırlayarak ilan edeceğiz. Yine bu düzenlemeye göre, ortak girişimlerin yerli istekli sayılabilmesi için bütün ortaklarının yerli istekli olması gerekiyor.


10 teknopark daha kurulacak


Bugün itibariyle ülkemizde 37’si faal 52 teknopark kuruldu. Teknoparklarda kurulan ve 20 bin kişiye nitelikli istihdam sağlayan 2 bin 250 firmamız, bugüne kadar bu bölgelerden 900 milyon dolar ihracat yaptı. 2014 yıl içinde 10 teknoparkın daha kurulmasını bekliyoruz. Bir ihtisas teknoparkı olarak tasarladığımız Bilişim Vadisi’nde de önümüzdeki yıldan itibaren yer tahsis işlemlerine başlamayı hedefliyoruz..


Yapılmayan test kalmayacak


TSE’nin önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği yatırımlar, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda muayene ve deney hizmetlerini verebilecek bir yapıya sahip olmasını sağlayacak. 200 milyon lira maliyetli yeni laboratuvar yatırımları arasında; Yangın ve Ses Yalıtım, Enerji Sistemleri, Yüksek Gerilim ve Güç, Yazılım Test Laboratuvarı ve Otomotiv Test Merkezi bulunuyor. Birkaç yıl içinde, çok spesifik bazı konular dışında, Türkiye’de yapılmayan hiçbir test kalmayacak. Ulaştırma Bakanlığı ile tehlikeli maddelerin taşınmasının belgelendirilmesi protokolüyle yıllık 100 milyon TL ülkemizde kalacak.


Elektrikli araç için destek


Elektrikli araçlar için çağrı teklifine çıktık ve ilgili teklifleri topladık. Hibrit ve elektrikli araçlara yönelik elektrik motoru, batarya teknolojileri ve kontrol sistemleri alanlarında hazırlanan 8 projeye yaklaşık 4 milyon liralık Ar-Ge desteği vereceğiz. Yine TÜBİTAK ile BOREN, yeni bor ürünlerinin geliştirilmesi ve kullanım alanlarının yaygınlaştırılması amacıyla yapılacak projelere destek sağlayacak. Daha yüksek çözünürlüklü uydular yapacağız. Uzayda takım uyduları kuracağız. Nihai hedef olarak kendi fırlatma rampamızı inşa edeceğiz. TÜBİTAK, TÜRKSAT 6A’nın geliştirilmesi ve üretimi için yüzde 100 Ar- Ge desteği verecek.


Milli lazer silah geliştiriliyor


TÜBİTAK tarafından pilot çalışması tamamlanan akıllı kimlik kartları; sosyal güvenlik, sağlık, ulaşım, nüfus ve bankacılık işlemleri gibi birçok alanda hayatı kolaylaştıracak. Yine TÜBİTAK, dünyada sadece birkaç gelişmiş ülke tarafından üretilen ve şimdiye kadar ithal edilen füze yakıtını yerli imkanlarla üretmeyi başardı. TÜBİTAK öncülüğünde x-ray cihazlarından daha üstün özellikli bir sistem geliştirildi. Önümüzdeki dönemde, dünyada sadece ABD’de bulunan lazer silahının yerli olarak geliştirilmesi için yüksek bütçeli projelere destek vereceğiz. Proje sonunda tamamen milli 2 lazer silah geliştirilecek.


2014'te kobilere 332 milyon lira aktarılacak


KOSGEB aracılığıyla sadece bu yıl içinde 26 bin işletmeye 238 milyon TL destek sağladık. 2014 yılında da KOBİ’lerimize yaklaşık 332 milyon TL destek sağlamayı planlıyoruz. Kredi Garanti Fonu ve 16 banka arasında bir protokol imzalandı. Buna göre, KOSGEB desteklerinden yararlanan KOBİ’ler, projelerinin kalan kısmı için bu bankalardan eş finansman kredisi alabilecekler.


5 tekmer daha kurulmasını hedefliyoruz


KOBİ’lere, yenilikçilik, pazarlama, proje yönetimi, finans ve iş hukuku gibi konularda ücretsiz e-eğitimler vermeye başlayacağız. İlk etapta 10 bin işletmeye açılmakla birlikte, sonraki yıllarda eğitimleri daha geniş bir hedef kitleye ulaştıracağız. 2013 yılında kurulan 10 KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlüğü ile birlikte 81 ilimizin tamamına ulaşmış olduk. KOSGEB veritabanına kayıtlı işletme sayısı bu yıl 725 bine ulaştı. TEKMER sayımız da 40’a ulaştı. 2014 yılında üniversiteler ile işbirliği içinde 5 TEKMER daha kurulmasını hedefliyoruz. Bu yıl KOSGEB olarak çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde 55 bine yakın girişimci adayına uygulamalı girişimcilik eğitimi verildi. Böylece son 4 yılda yaklaşık 200 bin kişi girişimcilik eğitimlerinden yararlanmış oldu. Bu eğitimlerden yararlananlar, KOSGEB’in girişimcilik desteklerinden yararlanabiliyorlar. Bugüne kadar 10 bin civarında vatandaşımız bu destekten yararlanarak kendi işlerini kurdu. 2014 yılında da 5 bin kişinin daha bu destekten yararlanmasını ve kendi işini kurmasını hedefliyoruz.


81 şehirde bilim merkezi açılacak


1 milyar TL’nin üzerinde kaynak harcayarak 81 ilde Bilim Merkezleri kuracağız. Normal eğitim hayatında okuma ve dinleme yoluyla öğrenen çocuklar, Bilim Merkezleri’nde izleyerek, deney yaparak ve hatta deneyin bir parçası olarak öğrenecekler. Bursa, Ankara, Kayseri, Kocaeli, Sakarya, Konya ve Eskişehir’de Bilim Merkezi açmak için Büyükşehir Belediyeleri ile işbirliği içinde çalışmalara başladık. 2014’ün ilk aylarında Konya ve Kocaeli’nde Bilim Merkezleri’nin açılışını yapacağız. Önümüzdeki birkaç yıl içinde tüm büyükşehirlerde, 10 yıl içinde tüm illerde Bilim Merkezleri kurmayı hedefliyoruz .