13 Aralık 2024 Cuma / 12 CemaziyelAhir 1446

Zorlu şartlarda 21.2 milyar dolarlık birleşme ve satın alma

İki seçim ve gelişmekte olan piyasalardaki likidite baskısına rağmen yatırımcının Türkiye’ye olan ilgisi 2014’te de sürdü. Geçen yıl 21 milyar dolarlık 236 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti.

7 Ocak 2015 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Zorlu şartlarda 21.2 milyar dolarlık birleşme ve satın alma

DeloItte Türkiye, ‘2014 Yılı Birleşme ve Satın Almalar Raporu’nu yayınladı. Rapora göre, 2014 yılında 236 adet işlem gerçekleşti. Toplam işlem hacmi ise yaklaşık 21 milyar dolar oldu. Birleşme ve satın alma pazarındaki eğilimler 2013 ile benzerdi: büyük çaplı özelleştirmeler işlem hacmini belli bir seviyeye taşırken, hareketin kaynağı küçük ve orta ölçekli işlemler pazarı oldu. 

Yabancının işlemi arttı

Özelleştirmelerin işlem hacmine katkısı ise yüzde 41 ile tarihsel olarak en yüksek seviyede gerçekleşti. Yerli ve yabancı yatırımcılar işlem hacminin sırasıyla yüzde 62 ve yüzde 38’ini oluşturdu. Yabancı yatırımcıların işlem hacmi 2013’e göre yüzde 54 artış gösterdi. Özelleştirmeler hariç tutulduğunda ise yabancı yatırımcıların özel sektör işlem hacmindeki payı yüzde 65 oldu. Yabancı yatırımcılar özellikle üretim, toptan satış ve dağıtım sektörlerindeki işlemler ile finansal hizmetler sektöründeki banka işlemlerinde yer aldı. Avrupalı ve Kuzey Amerikalı yatırımcılar sırasıyla, gerçekleştirdikleri 58 ve 23 adet işlemle, yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirilen toplam işlem sayısının büyük çoğunluğunu (yüzde 72) oluştururken, Uzak Doğulu yatırımcılar da 19 işlemle Türkiye piyasasına 2012’den beri süregelen ilgilerini korudu. Öte yandan, 2014 yılında Türk yatırımcılar 123 işlem ile 13 milyar dolarlık işlem hacmi yaratarak, toplam işlem hacminin yüzde 62’sini oluşturdu. 

KOBİ’lerin ağırlığı var

Türkiye’deki birleşme ve satın alma pazarına ait en belirgin dinamiklerden biri olarak öne çıkan küçük ve orta ölçekli şirketlerin yer aldığı işlemlerdeki hareketlilik, 2014 yılında da devam etti. İşlem hacminin önemli bir kısmı; özelleştirmeler ve az sayıda gerçekleşen büyük ölçekli özel sektör işlemlerine dayansa da, işlemlerin çoğunluğu orta ölçekli şirketler pazarında gerçekleşti. Toplam işlem sayısının yüzde 76’sını oluşturan 50 milyon dolar ve altındaki 179 işlem, toplam işlem hacminin yalnızca yüzde 12’sini oluşturdu. 

İLGİ DEVAM EDECEK

DeloItte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı ve İşlem Danışmanlığı Hizmetleri Lideri Başak Vardar “Yabancı yatırımcılar, 2014’te artan işlem hacimleriyle Türkiye’den vazgeçmediklerini göstermiş oldular” dedi. Deloitte Türkiye Birleşme ve Satın Almalar ve Borç Danışmanlığı Hizmetleri Lideri Mehmet Sami ise “2015 yılı içinde şirketlerin büyüklüklerine göre, alternatif kurumsal finansman stratejileri de değişecek; büyük şirketler sermaye piyasası alternatifleri ve yurtdışında yatırım fırsatlarına bakarken, orta-ölçekli şirketler de borçlanmanın yanı sıra, finansman arayışına girecektir.  Özkaynak arayışında rekor sayıda danışmanlık projesi birbirleriyle rekabet edecektir” dedi.