24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Anadolu’nun gönül dağı

Sazıyla sözüyle Türkiye’nin ortak paydası, insan hazinelerinden biri olan halk ozanı Neşet Ertaş vefatının 5. yılında rahmet ve minnetle anılıyor.

26 Eylül 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Anadolu’nun gönül dağı

Bozkırın Tezenesi olarak anılan, Türk halk müziğinin en önemli isimlerinden Neşet Ertaş, vefatının 5. yılında anılıyor. Bozlak türkülerini feryat olarak nitelendiren Ertaş, 1938 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesi, Abdallar (Kırtıllar) köyünde dünyaya geldi.      

Müzik hayatına kendisi gibi saz üstadı babası Muharrem Ertaş sayesinde başlayan sanatçının ilk çalgısı ise annesi Döne Hanımın çamaşır tokacına tel takmak suretiyle yaptığı oyuncak bağlama oldu.       

Babasıyla aynı ruhun insanı olduğunu belirten Ertaş, 14 yaşındayken İstanbul›a geldi ve babasının yazdığı “Neden Garip Garip Ötersin Bülbül” adlı türküyle ilk plağını çıkardı.      

“Türkülerin Babası”, “Anadolu Efsanesi” ve “Abdal Müzisyen” gibi lakaplarıyla da bilinen sanatçı, İstanbul’da iki yıl yaptığı plak, kaset ve konser çalışmalarının ardından Ankara’ya yerleşti ve sanat hayatına burada devam etti. Ankara Radyosu’nda “mahalli sanatçı” unvanıyla programlar da yapan Ertaş, Ankara’da çalıştığı bir gazinoda Leyla Hanım’la tanışıp evlendi ve 3 çocuk sahibi oldu.      

Eşinden, 7 yıl sonra 1970’de ayrılan Ertaş, yaşadığı sağlık sorunları sebebiyle enstrüman çalamaz hale geldi ve kardeşinin daveti üzerine tedavisi için Almanya’ya yerleşti. Ertaş, çocuklarının eğitimi ve sanatsal çalışmalarından dolayı uzun süre Almanya’da ikamet etti.      

Gelenekten gelen türküleri kendi üslubuyla icra eden Ertaş, 2000’de İstanbul’da verdiği konserle sevenlerinin karşısına yıllar sonra yeniden çıktı.      

Abdallık kültürünün son efsanesi olarak bilinen Ertaş, hayatta olduğu dönemde “Unesco Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi” kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığınca “Yaşayan İnsan Hazinesi” ilan edildi.     

Eserlerinde Anadolu insanının acı ve kederini dile getirdiğini ifade eden Ertaş’a, İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı tarafından 2011’de fahri doktora unvanı verildi. Aynı zamanda sanatçının bağlamadaki tavrı ve türküleri konservatuarlarda ders olarak okutuldu.      

Hayatı ve eserleri Prof. Dr. Erol Parlak tarafından iki ciltlik bir kitap halinde yayımlanan Neşet Ertaş, 2012’de İzmir’de prostat kanseri sebebiyle tedavi gördüğü hastanede vefat etti.      

NEŞET ERTAŞ KIRŞEHİR’DE DUALARLA ANILDI

Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Neşet Ertaş’ın ölümünün 5. yılında mezarı başında anma programı düzenlendi. Bağbaşı Mezarlığı’ndaki programa, Ertaş’ın kuruluşuna öncülük ettiği Kırşehir Ustalar Müzik ve Oyun Topluğu üyeleri de katıldı. Dua eden, Ertaş’ın mezarına su döken ve çiçek bırakan sanatçılar, ustaya minnet ve şükranlarını dile getirdi.