tiyatro kritikleri ile ismine aşina olduğumuz, sonrasında tiyatro ile ilgili çalışmalarını çeşitli zeminlerde ve görevlerle sürdüren Hüseyin Sorgun, yeni bir ekiple işin pratiğine de el attı. Tiyatro Nefes’in sanat yönetmeni olan Sorgun bu hafta sonu İslam klasiklerinden Amâk-ı Hayal ile perde açmanın tatlı telaşını yaşıyor. Sorgun’a bu yolculuğun nasıl başladığını sorduğumuzda “Her şey kendi doğallığında gelişti. Başta arkadaşlar, uyarlamasını yaptığım, Filibeli Şehbenderzade Ahmet Hilmi’nin Amâk–ı Hayal’ini yeni kurdukları Tiyatro Nefes’in ilk oyunu olarak istediler. Mutabık kaldığımız bir düzlemde, oyuncu seçiminde önerilerimi paylaştım. Hep birlikte bir hayal kurduk, Nefes alıp verdikçe sürecek…” diye cevap veriyor. Yeni ekibin benzerlerinden farkını ise şöyle özetliyor Sorgun, “Tiyatro Nefes, biçim ve içerik arayışında bir iddia taşıyor. Bu arayışımız, kimi zaman bilindik metinlere, farklı bir açıdan bakmayı, kimi zaman Amâk-ı Hayal gibi kült bir eseri sahneye koymayı kimi zaman da tamamen yeni metinlerle seyirciyi şaşırtmayı hedef alıyor. Bu sürede ‘yeni’nin ve ‘kalıcı’ olanın birlikteliğini yakalamayı düşünüyoruz. Yirmi yıldır hep sorunlarını tartıştığımız bir geleneğin uzağında, gerçekten tiyatro yapmaktan maada bir arzusu olmayan böylesine yüz akı bir ekibin bir kenarında olmak duygusu, beni de müthiş heyecanlandırıyor.”
Filibeli Ahmet Hilmi’nin önemli eseri
Âmak-ı Hayal (Hayalin Derinlikleri), Şehbenderzade Filibeli Ahmet Hilmi’nin 1908 yılında kaleme aldığı bir eser. Filibeli (1865-1914) tanınmış Türk mutasavvıf ve düşünürlerinden. Vahdet-i Vücud inancının sadık takipçilerinden. Çağdaşı maddeci düşünürleri yoğun biçimde tenkit ederek, anti-maddeci eserler kaleme aldı. Âmak-ı Hayal, dönemin hercai genci Raci’nin, bir mezarlıkta karşısına çıkan Aynalı Baba lakaplı kişinin rehberliğinde çıktığı hayalî yolculuğunu anlatıyor. Raci bu yolculukta, Cennet’in uzağına düşen bir âdem olarak çıkıyor karşımıza. Ve Hindistan’da Buda’dan, Zerdüşt ile yüzleşmesine, Ejderha ile savaşından, Çin’e uğrayıp Zümrüd-ü Anka’nın üzerinde uzayın derinliklerine yol alışına uzun bir yolculuğa çıkıyor.
Yarın ilk perde, Cumartesi gala
Öncü Alper’in yönettiği Amak-ı Hayal’in başrolünde Mürşit Ağa Bağ var. Oyun, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde yarın akşam saat 20.00’de seyirciyle ilk kez buluşacak. Oyunun galası 7 Aralık Cumartesi günü Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde saat 20.00’de gerçekleştirecek.