20 Haziran 2025 Cuma / 24 ZilHicce 1446

Zaman tüneli olmadan Ekim 2015’teyiz

Geleceğe Dönüş-2 filminde, Marty Mcfly ve Doktor Brown’un ışınlandıkları tarih geldi çattı. Senaryoda, günümüz için öngörülen teknolojiler arasında gerçekleşenler de var, hala hayal olanlar da.

22 Ekim 2015 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Zaman tüneli olmadan Ekim 2015’teyiz

Milyonlar tarafından izlenen, Geleceğe Dönüş serisinin ikinci filmde yolculuk 21 Ekim 2015 tarihineydi. Marty Mcfly ve Doktor Brown’un bundan tam 26 yıl önce geleceğe ışınlanarak,  o dönem izleyenlerin ağzını açık bırakan teknolojilerin beyaz perdeye aktarmıştı.

Sinemaseverlerin heyecanla beklediği tarih geldi ama yönetmen Robert Zemeckis’in bugün için öngördüklerinden hangilerinin gerçekleşip gerçekleşmediğini, dün sosyal medyanın konusuydu.

- Filmde “Gideceğimiz yere gitmek için, yola ihtiyacımız yok”deniyordu ancak maalesef hala uçan oto yok.

- Çöpleri otomobilin enerji dönüştürücüsüne atmak bir hayal olsa da, İngiltere’de taşıtlarda enerjiyi artık maddelerle sağlama konusunda girişimler var. Bristol’de, enerji kaynağı olarak atılmış yiyecekler ve kanalizasyon atıkları kullanılan otobüsler çalışıyor.

- Filmde en ünlü sahnelerden biri de uçan kaykaydı. Şimdilerde Lexus, uçan kaykayının sunumunu yaptı, hatta Hendo markası da rakip bir kaykay üretti.

- Samsung ve Sony’nin sesle çalışan televizyonları ise artık birer gerçek.

- Marty’nin konuşan ceketi, giyilebilir teknolojilerin ilham kaynağı oldu. Kimi moda öncüleri, dokuma ürünlerine elektronik malzeme ekleme denemeleri yapıyor.

- Filmdeki gibi bir çırpıda kişiye gençleştirmek mümkün olmasa  sadece ABD’de, geçen yıl 6.7 milyon botoks yaptırdı.

- İnsansız hava araçları en büyük benzerlik olsa gerek. Günümüzde BBC dahil birçok medya kuruluşu kameralı hava araçlarından yararlanarak haber yapıyor.

- MyFly’ın evindeki yassı ekran, LG firmasının teknoloji fuarlarında tanıttığı televizyonlara benziyor.

- San Francisco’da bir şovda robot aşçı dikkat çektiyse de, bilgisayar kontrollü fırınlar hâlâ ender.

Akıllı telefonu bilemediler

- Google Glass’ın akıllı gözlükler ABD’de kullanılmaya başlandı. l “Geleceğe Dönüş” filiminin tahmin edemediği en büyük cihaz, kuşkusuz akıllı telefonlar. Marty Jr, bir sahnede AT&T’nin ankesörlü telefonunu kullanırken görülüyor. AT&T’nin iPhone’u şebekesine dahil eden ilk telefon şirketi olması bakımından, bu sahne daha da ironik.