İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) etkinlikleri kapsamında önceki akşam Yeldeğirmeni Sanat’ta “Napoliten konseri” gerçekleştirildi. Beş tenorun seslendirdiği on üç şarkıdan oluşan konserde Besnik Ademoğlu, Serkan Bodur, Ali Murat Erengül, Can Reha Gün ve Yoel Keşap’a piyanist Hüseyin Kaya eşlik etti.
Seyircilerin programda yer alan şarkılarla yer yer hüzünlenip, yer yer neşelendiği konserde; E.di Capua, F.P Tosti, E. De Curtis, R.Falvo, L. Denza, C.A.Bixio, G.Cottrau, R.Leoncavallo, S. Cardillo gibi bestecilerden eserler seslendirildi.
Konserin içeriği ile uyumlu konsepte, sahne-seyirci mesafesinin çok az olduğu Yeldeğirmeni Sanat sahnesinin mekânsal yapısı ve doğal dekoru ayrı bir “gerçeklik” duygusu kattı. Öte yandan mekânın tam doluluk oranı ve vurgulu teatral boyut, salonun akustik yapısındaki sorunu gölgelemeyi nispeten başardı.
Güney İtalya’nın sıradan bir kasabasının doğal ortamını başarıyla yansıtan kostümlerin uygunluğu, içki ve peynir sunumlu masa, solo icralar sırasında masadakilerin yeme-içme halleri ve yer yer spontan eşlikler İtalyan “aşırılık”ını çok iyi yansıtan tavırlar olarak konsere renk kattı.
Şarkıların dağılımında hatta yorumlarında bile, sosyolojik anlamda temsili figürlerle uyum izlenimi yaratılabildi. Toplu icralarda yaşanan senkron sorunları dahi söz konusu kasaba sakinlerinin doğal gerçekliği olarak algılandı.
Konser program metninde şarkıların İtalyanca asılları ile Türkçe çevirilerinin dinleyicilere sunulması ise günümüzde giderek kaybolan bir geleneğin yaşatılması anlamında değer taşıdı.




