20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Nereye gitti o büyük şiirler?

Şair Mürsel Sönmez: Günümüz şairlerinden destansı, uygarlık acılarını hisseden, büyük acı, ıstırap ve ideallere yaslanmış şiirler çıkmıyor.  

21 Mart 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Nereye gitti o büyük şiirler?

Şair Mürsel Sönmez, çağımızda bütün insanlığın yaşadığı trajediyi anlatacak şiirin söylenmediğini belirterek, “Günümüz şairlerinden, Mehmet Akif’in, Namık Kemal’in, Tevfik Fikret’in hatta Necip Fazıl, Nazım Hikmet ve Yahya Kemal’in destansı, büyük uygarlık acılarını hisseden, büyük acı, ıstırap ve ideallere yaşlanmış şiirleri çıkmıyor. Mırıldanma şeklinde, itirazlar halinde şiir tecelli ediyor ” dedi. 

DERİNLİK YOK

UNESCO tarafından şiir okumayı, yazmayı ve yayınlamayı teşvik etmek amacıyla ilan edilen 21 Mart Dünya Şiir Günü, 20 yıldır tüm dünyada çeşitli etkinliklerle bu tarihte kutlanıyor. Konuya ilişkin açıklama yapan şair ve yazar Mürsel Sönmez, “İnsanların şiiri hatırladıkları bir günün olması güzel fakat belli günlerin belli temalara atfedilmesi bana toplam insanlık duyarlığına denk düşmüyor gibi geliyor. Çünkü bütün vakitler insan içindir” değerlendirmesinde bulundu.    

Sönmez, çağımızda bütün insanlığın yaşadığı trajediyi anlatacak şiirin söylenmediğine dikkati çekerek, “Çağımızda maalesef, kader, insan ve varoluşa dair Shakespeare gibi bir derinlik, Goethe gibi bir evrensellik, Schiller ve Eliot gibi bir ahlakçılık ve hatta Baudelaire gibi bir özgürlükçülük bile görülmüyor. Taklidi şiirler yazılıyor” ifadelerini kullandı.