25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Ölmüş yönetmenlere bildiri imzalattınız, tebrikler!

Darbeye karşı milletçe tek başına ve diğer tüm ülkeleri kıskandıracak şekilde direniyoruz.

Bedir Acar26 Temmuz 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Ölmüş yönetmenlere bildiri imzalattınız, tebrikler!

Milyonlar 15 Temmuz akşamından beri meydanlarda demokrasi nöbeti tutuyor, sivil toplum kuruluşları ardı ardına darbeyi kınayan bildiriler yayınlayarak demokrasiden yana tavır koyuyorlar. Lakin en mühim meselede bile özensiz, baştan savma işler de yapılmıyor değil.

Film Yönetmenleri Derneği (FİLMYÖN) bir bildiri yayınladı. Nuri Bilge Ceylan’dan Memduh Ün’e, Tolgay Ziyal’den Yavuz Turgul’a Yeşilçam’ın, Yeni Türkiye sinemasının onlarca yönetmeninin imzası var. Darbecileri kınıyorlar.

Lakin durun bir dakika... Yahu, bildiride imzası olan Memduh Ün 16 Ekim 2015 tarihinde ölmedi mi? Bu bildiriyi hangi yöntemle imzalattınız kendisine! Yönetmen Tolgay Ziyal de öyle... 22 Nisan 2015 tarihine aramızdan ayrıldı. Tunca Yönder ise yoğun sağlık sorunları yaşıyor. Konuşamıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kayışdağı’ndaki Sanatçı Yaşam Evi’nde...

Olabilir, hata yapılabilir; Dernek listeleri yenilenmemiştir. Otomatik refleks gösterilmiştir vs... Lakin memleket meselesinde bile biraz ciddiyet gösterilemiyorsa, o derneklerin o tabelaların hakkını verdiğinden nasıl emin olabiliriz?

(Dernek demişken, Sinema Yazarları Derneği’nden (SİYAD) darbe kalkışması ile ilgili bir kınama geldi mi? Ben bilmiyorum. SİYAD üyesi yazarımız Serdar Akbıyık’a sordum. ‘Benim bildiğim bir açıklama yok’ dedi. Muhtemelen dernek yönetimi derin uykuda; Darbe yese uyanmaz! )

FİLMYÖN’ün bildirisinde başka sorunlar da var. Birincisi kullanılan dil, üslup problemli, ikincisi bildirinin altına imzası konulan yönetmenlere hiçbir şey danışılmamış. Bu yüzden Mesut Uçakan ve İsmail Güneş bilgileri dışında yayınlanan ve onaylamadıkları görüşlerin sokuşturulduğu bildiriden imzalarını çekti Neydi bu iki yönetmenin onaylamadığı görüşler? Bildiride adını görünce şaşkınlık yaşayan Uçakan anlatıyor: “Film Yönetmenleri Derneği bildirisine ismimi koyarken bana hiç bir şekilde sormadı. Bu, büyük bir sorumsuzluk ve aymazlık. Bu bildiriyi reddediyor ve protesto ediyorum.”

Peki neden? Devam ediyor Uçakan: “Bildiride demokrasi vurgusu var buna katılıyorum fakat son cümlede kullandıkları ‘IŞİD zihniyetinde katliamlar yapılmasına, darbe girişimine karşı olan demokratik direnişin gerici, yobaz uçların bir kalkışmasına dönüştürülmesine de izin vermemeliyiz’ ifadeleri, zimmen bu iktidara ve onun temsil ettiği halka hakaret edici ve tahrik edici hüviyette. Böyle hassas bir dönemde böyle avami ve hoşgörüsüz bir dil, güzelliğin peşindeki estetik işçilerine yakışmıyor. Bu cümlede iyi niyet olmadığı için bildiriyi imzalamadım.” 

Ölmüş yönetmenlere bildiri imzalatmayı beceren FİLMYÖN, hayatta olanlara ne düşündüklerini sormayı akıl edememiş.