27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

''Oppenheimer'' filmi geceye damga vurdu! İşte Oscar'ın kazananları...

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin verdiği Oscar Ödülleri'nde (Akademi Ödülleri) kazananlar belli oldu. 96. Oscar ödül töreninde 'En İyi Film' ödülünü 'Oppenheimer', 'En İyi Yönetmen' ödülünü de filmin yönetmeni Christopher Nolan kazandı. Törene en az Oppenheimer kadar İsrail'in Gazze işgaline yönelik tepkiler de damga vurdu.

AA-Star Gazetesi11 Mart 2024 Pazartesi 05:55 - Güncelleme:
''Oppenheimer'' filmi geceye damga vurdu! İşte Oscar'ın kazananları...

ABD'de bu yıl 96'ncısı düzenlenen Oscar ödül töreninde "En İyi Film" ödülünü Oppenheimer, "En İyi Yönetmen" ödülünü bu filmin yönetmeni Christopher Nolan alırken hem dışarıda gerçekleştirilen Gazze gösterisi, hem de ödül kazanan yönetmen Jonathan Glazer'ın "Gazze'de işgale tepki" konuşması geceye damga vurdu.

ABD'nin Los Angeles kentinde bulunan Dolby Theatre'da gerçekleştirilen ödül töreninde Oppenheimer filmi kadar Gazze'de yaşanan katliamlara tepkiler de dikkati çekti.

OSCAR'LAR 96'NCI KEZ SAHİPLERİNİ BULDU

Sinema endüstrisinin en prestijli ödülleri arasında kabul edilen Akademi Ödülleri'nin ana sunuculuğunu Jimmy Kimmel üstlendi.

Emily Blunt, Ryan Gosling, Arnold Schwarzenegger, Danny DeVito, Ariana Grande, Melissa McCarthy, Kate McKinnon, Tim Robbins, Sam Rockwell, Nicolas Cage, Matthew McConaughey, Ben Kingsley, Charlize Theron, Jennifer Lawrence gibi ünlü isimler de ödül vermek için sahneye çıktı. Gecenin en önemli ödülü "En İyi Film"i ise efsanevi oyuncu Al Pacino sundu.

OPPENHEİMER FİLMİ OSCAR'IN YILDIZI SEÇİLDİ

Oscar gecesinde ise Christopher Nolan'ın Amerikalı fizikçi Julius Robert Oppenheimer'ın hayatını konu alan "Oppenheimer" filmi, "En İyi Film" ödülünü kazandı.

13 dalda aday gösterilen filmin yönetmeni Christopher Nolan ise ilk kez Oscar heykeline uzanarak "En İyi Yönetmen" ödülüyle büyük başarı elde etti.

Filmde Oppenheimer'ı canlandıran İrlandalı aktör Cillian Murphy ise "En İyi Erkek Oyuncu" ödülüyle büyük sevinç yaşadı.

Oppenheimer'daki rolüyle dikkatleri çeken ve "Iron Man" karakteriyle ünlenen Robert Downey Jr. ise ilk Oscar'ına "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülüyle ulaştı.

GAZZE'DE YAŞANAN KATLİAMLARA TEPKİ YAĞDI

Ödül töreninden önce Dolby Theatre önünde toplanan Filistin destekçisi göstericiler Gazze'de acil ateşkes için gösteri yaptı ve yolu kapadı. Amerikan medyasının da yer verdiği Gazze'ye destek gösterisi nedeniyle ödül töreni bir süre geç başlarken, Gazze'de acil ateşkes talebinde bulunan ünlü Hollywood oyuncuları da kırmızı halıda yakalarında "ateşkesi" sembolize eden broşlarla poz verdi.

Aralarında Ramy Youssef, Mark Ruffalo ve Billie Eilish gibi ünlü Hollywood yıldızlarının bulunduğu birçok oyuncunun salona "Gazze'de ateşkes" talebini sembolize eden kırmızı broşlarla gelmesi dikkati çekti.

"ÇOCUKLARI ÖLDÜRMEYİ BIRAKIN"

Ünlü oyuncu Ramy Youssef da ödül töreni öncesinde medyaya yaptığı açıklamada, "Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes çağrısında bulunuyoruz. Filistin halkı için barış ve kalıcı adalet için çağrıda bulunuyoruz. Bu aslında evrensel bir mesaj: Çocukları öldürmeyi bırakın." mesajını verdi.

"Yabancı Dilde En İyi Film" dalında Holokost'u anlatan "Zone of Interest" filmiyle ödül kazanan Jonathan Glazer, ödülünü kabul ederken yaptığı konuşmada Gazze'deki işgale tepki gösterdi.

Glazer, yaptığı konuşmada, "Şu an burada (Gazze'deki) bir işgal ile gasbedilen Holokost'u ve Yahudiliklerini reddeden kişiler olarak karşınızda duruyoruz. Bu işgal pek çok masum insan için çatışma getirdi, ister İsrail'deki 7 Ekim kurbanları olsun, isterse halen Gazze'de devam eden saldırılar olsun, hepsi bu insanlıktan çıkarma eylemlerinin kurbanları." şeklinde konuştu.

TÖREN SIRASINDA FİLİSTİNE DESTEK GÖSTERİSİ DÜZENLENDİ

Oscar Ödül Töreni sırasında Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler, Filistin bayrakları ve pankartlar taşıyarak meşale yaktı.

Filistin yanlısı göstericiler Highland Caddesi ve yakınını trafiğe kapattı.

ALEKSEY NAVALNIY'IN VİDEOSU YAYINLANDI

Ödül töreninde ayrıca, kısa süre önce Rusya'da cezaevinde iken hayatını kaybeden Rus muhalif Aleksey Navalnıy için de kısa bir anma videosu yayınlandı. Videoda Navalnıy'ın hapishanede iken çektiği bir video kaydındaki, "Kötünün zaferi için gereken tek şey, iyi insanların hiçbir şey yapmamasıdır." şeklindeki sözleri salonda alkışlarla karşılandı.

İŞTE OSCAR'IN KAZANANLARI

En iyi film: Oppenheimer

En iyi erkek oyuncu: Cillian Murphy (Oppenheimer)

En iyi kadın oyuncu: Emma Stone (Poor Things)

En iyi yönetmen: Christopher Nolan (Oppenheimer)

En iyi yardımcı erkek oyuncu: Robert Downey Jr (Oppenheimer)

En iyi yardımcı kadın oyuncu: Da'Vine Joy Randolph (The Holdovers)

En iyi orijinal senaryo: Anatomy of a Fall (Justine Triet -Arthur Harari)

En iyi uyarlama senaryo:American Fiction (Cord Jefferson)

En iyi kısa animasyon film: War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko (Dave Mullins Brad Booker)

En iyi uzun animasyon: The Boy and the Heron (Hayao Miyazaki, Toshio Suzuki)

En iyi kostüm tasarımı:Poor Things (Holly Waddington)

En iyi uluslararısı film: The Zone of Interest (İngiltere- Yönetmen: Jonathan Glazer)

En iyi makyaj ve saç tasarımı: Poor Things ( Nadia Stacey, Mark Coulier Josh Weston)

En iyi görsel efekt: Godzilla Minus One

En iyi kurgu: Oppenheimer (Jennifer Lame)

En iyi kısa belgesel: The Last Repair Shop (Ben Proudfoot, Kris Bowers)

En iyi görüntü yönetmeni:Oppenheimer (Hoyte Van Hoytema)

En iyi uzun belgesel: 20 Days in Mariupol (Mstyslav Chernov, Michelle Mizner and Raney Aronson-Rath)

En iyi kısa live action: The Wonderful Story of Henry Sugar (Wes Anderson and Steven Rales)

En iyi ses:The Zone of Interest (Tarn Willers, Johnnie Burn)

En iyi orijinal müzik: Oppenheimer (Ludwig Göransson)

En iyi orijinal şarkı: What Was I Made For (Billie Eilish, Finneas O'Connell- Barbie)