19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Sinemaya derin bakışın dergileri

Sinema sektörüne tanıtım yazılarının ötesinde, derinlikli araştırma ve kritik yazılarıyla katkı sunan iki dergi; Rabarba Şenlik ve Hayal Perdesi… Kürşat Saygılı’nın yayın yönetmenliğinde her ay düzenli olarak çıkan Rabarba’nın kapak dosyasında ‘Günümüz Türk Sinemasına Eleştirel Bakışlar’ yer alıyor.

25 Mayıs 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Sinemaya  derin bakışın dergileri

Dergideki tartışma konusu ise ‘Film festivallerinin ideolojileri’ üzerine… Derginin Mayıs sayısı bol röportajlı olmuş. Onur Saylak, Tayfun Pirselimoğlu, Kudret Sabancı, Feza Çıldıran ve Onur Yağız röportajları Rabarba’nın sayfaları arasında. Dergide, İstanbul Film Festivali’nin bu yıl kötü bir seçki sunmasına rağmen, bu durumun sinema yazarlarınca tartışılmadığı belirtildikten sonra, Türkiye’de sinema alanında ‘eleştiri’ kültürünün edebi bir nitelik kazanamadığı, daha çok seyircinin işini kolaylaştıracak, pazarın ihtiyaçlarını karşılayacak bir bakış açısının hakim olduğu dile getiriliyor.

Günümüz Türk sinemasına bakış sayfalarında ise, Türk sinemasının nicelik krizinin aşıldığı amma ve lakin nitelik krizinin başladığı bir sürecin başladığı tespiti yapılıyor ve bu durumun aşılması için çareler öneriliyor. 

BERGMAN’IN YÜZLERİ

İki ayda bir yayınlanan Hayal Perdesi’nin kapak konusu ise sinemanın en sıra dışı yönetmenleri arasında bulunan İngmar Bergman. 2007 yılında hayata gözlerini yuman usta yönetmenin bu yıl 100. doğum yılı kutlamalarına mütevazı bir katkı sunan dergide, Bergman’ın filmlerinde karakter kullanımı üzerine bir değerlendirme yer alıyor. Persona, Kış Işığı, Güz Sonatı, Utanç, Yaban Çilekleri, Bir Evlilikten Manzaralar gibi filmlerin yönetmeni Ingmar Bergman’ın ‘Sinematografi insan yüzüdür’ sözünün hatırlatıldığı  dergide, söyleşiler ve güncel film değerlendirmeleri de var.