Kahvenin acılığını, limonun ekşiliği giderir mi? Konunun uzmanlarına sorduk, geleneksel ritüel, lezzet farkı ve sindirim kolaylığı seçeneklerine dikkat çekerek seçimi ‘kahvecilere’ bıraktı. Kahveyi, geleneksel ritüelleri olan lokum ve bir bardak suyun yanında limon ile ikram eden restoran ve kafelerden Saray Muhallebicisi Kurumsal İletişim uzmanı İrem Çetin ise “Türk kahvesi yanında ikram edilen su içinde limon dilimi kullanma nedenimiz; hoş bir tat vermesi ve kahveyle uyumlu olmasıdır” diyor.
MİDEYE İLAÇ GİBİ
Avrupa’nın ‘En iyi Yazar ve Şef’ ödülü sahibi yemek yazarı Aydan Üstkanat, konuya önce ‘Ritüel’e dikkat çekerek şöyle diyor:“Türk Kahvesi, Osmanlı döneminde ritüel halini alan bir içecek. Aslında kahvaltı ve öğle yemeği arasında içilir. Kahve ve limon, mideye ilaç gibidir. Ancak kahvenin lokumla sunulma ritüelinin bozulmaması taraftarıyım. Yemek öncesi içilmesi, ağızdaki tüm asit dengeyi bozar. Ağır yemeklerde limonla hafifletilmeye çalışılır.”
Bitki ve içeceklerin insan vücudunda nasıl etki yarattığına dair araştırmalarıyla dikkat çeken Prof. Dr. Erdem Yeşilada, kahvenin yanında limon sunulmasına ilişkin “Mide asitiktir ve limon midenin asitliğini artırarak sindirimi kolaylaştırır” diyor