26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Usta sanatçı Kartal Tibet hayatını kaybetti

Yeşilçam'ın usta ismi yönetmen ve senarist Kartal Tibet, 83 yaşında hayatını kaybetti.

AA2 Temmuz 2021 Cuma 06:32 - Güncelleme:
Usta sanatçı Kartal Tibet hayatını kaybetti

Oyuncu Civan Canova, Instagram hesabı üzerinden "Güle güle Kartal ağabeyim, seni çok özleyeceğim." notuyla Tibet'in vefatını duyurdu.

Ankara'da 1938'de dünyaya gelen Kartal Tibet, imza attığı 200'e yakın filmle Türk sinemasına büyük katkılarda bulundu. Oynadığı ve yönettiği filmleri Yeşilçam'ın klasikleri arasına giren usta oyuncu, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu.

Tibet, 1961 yılında Ankara'nın ilk özel tiyatrosu Meydan Sahnesi'nin kurucuları arasında yer aldı.

"Karaoğlan" filmiyle sinemaya adım atan Kartal Tibet, daha sonra Sezgin Burak'ın çizgi kahramanı Tarkan'ın sinema versiyonlarında, "Sarmaşık Gülleri" ve "Boş Çerçeve" gibi birçok melodramda, "Zambaklar Açarken", "Çalıkuşu" gibi pek çok edebiyat uyarlamasında, salon komedilerinde ve tarihi filmlerdeki rol aldığı karakterlerle beğeniyle izlendi.

İlk kez 1977'de "Tosun Paşa" filmiyle yönetmenliğe adım atan Tibet, 20'den fazlasında Kemal Sunal'ın rol aldığı çoğu iyi gişe yapan 56 film yönetti.

Yeşilçam'a 200'e yakın filmle katkıda bulunan ve birçok ödüle değer görülen Tibet, el attığı tüm yapımlarda başarıya ulaştı. Tibet, son olarak 2006'da "Dünya'yı Kurtaran Adamın Oğlu" ve "Amerikalılar Karadeniz'de 2" adlı filmlerin yönetmenliğini üstlenmişti.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP'TAN, KARTAL TİBET İÇİN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Yeşilçam'ın usta ismi, oyuncu, yönetmen ve senarist Kartal Tibet'in vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayımladı.

Şentop, Twitter'daki mesajında, "Türk sineması için oyuncu ve yönetmen olarak hizmet veren ve çocukluğumuzun beyaz perdesinde unutulmaz karakterleriyle izler bırakan Kartal Tibet aramızdan ayrıldı. Ailesine, sevenlerine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin." ifadesini kullandı.

"DERİN ÜZÜNTÜ İÇİNDEYİZ"

Usta oyuncu Kartal Tibet'in vefatının ardından üzüntü içinde olduklarını söyleyen Bakan Ersoy, "Hem tiyatro hem sinema dünyamızın çok önemli bir sanatçısını kaybetmenin verdiği haberi ben de sizlerle birlikte aldım. Bunun derin üzüntüsü içindeyim. Kendisi hem bir oyuncuydu, hem bir yapımcıydı, hem de bir yönetmendi. Özellikle sanat dünyamızın çok önemli bir değerini aslında kaybetmiş olduk. Biz ailesiyle de irtibat halindeyiz. Bugün de görüşüyoruz olay gerçekleştiği andan itibaren. Muhtemelen bugün ailesi ne zaman hangi camiden kaldıracağına karar verecek. Biz de ihtiyaç olmasını her türlü desteği vereceğiz kendilerine" ifadelerini kullandı.