Şair Zafer Acar, Dil ve Edebiyat dergisi için geçen yıl olduğu gibi bu yıl da şiir yıllığı hazırladı. Yıllık dergi ile birlikte okura armağan olarak sunuldu. Zafer Acar ve derginin yayın yönetmeni Üzeyir İlbak’ın sunuş yazısıyla başlayan yıllığın ilerleyen sayfalarında okur bir de sürprizle karşılaşıyor; o da şair Cahit Koytak ile yapılmış bir söyleşi. Söz konusu söyleşi Koytak’ın şiirini kavramak isteyenler için sıkı ipuçları içeriyor. Şiir yıllığında edebiyat dergilerinin geçen yılki verimlerini irdeleyen metinler ve ardından titizlikle seçilmiş şiirlerle buluşuyor.
Ayrıca, geçen yılın edebiyat kitapları hakkında yazılmış derinlikli makaleler de yıllıkta yerini almış. Bu yılki yıllıkta onlarca şiir kitabı hakkında Zafer Acar, Abdullah İlhan, Aykut Nasip Kelebek ve Selim Sina Berk tarafından kaleme alınmış eleştirel metinler bulunmakta. Bu eleştirel metinlerde yalnızca şiir kitapları değil, geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan Sedat Umran ve Ahmet Erhan gibi şairler de değerlendiriliyor.
Yıllığın bir diğer sürprizi ise soruşturma bölümü: Şiirimizin seçkin isimleriyle gerçekleştirilen bu soruşturma sayesinde, 2013’ün edebiyatımızda bıraktığı izler ve genel olarak edebiyatımızın gidişatı hakkında ufuk açıcı kanaatler edinmek mümkün... 600 sayfayı aşkın hacmiyle TDED 2013 Şiir Yıllığı, bütün edebiyatseverlerin kitaplığında bulunmayı hak ediyor. Yıllığı hazırlayan Zafer Acar sorularımızı yanıtladı
-Yıllık hazırlamadan evvel yıllıklara bakışınız nasıldı?
Olumsuzdu. Bu mevzuyu Yedi İklim’de ayrıntılı olarak yazmıştım. Özetle ahbap-çavuş ilişkisine dayanıyordu yıllıklar, şiirin niteliğinden çok şairin ortamlarda görünüyor olması önemliydi. Bu ve benzeri aksaklıklara tepkidir TDED yıllığı. Şairden çok şiirin sıcakkanlılığı ve samimiyetini önemsiyorum. Diğer taraftan İslami camianın son yıllara dek şiir yıllığı yoktu, inançlı genç şairler gelmeye başlayınca, doğal olarak Hakan Arslanbenzer ve Mustafa Aydoğan gibi arkadaşlar bu işe talip oldular. Gayet de nitelikli işler yaptılar. Hakan Arslanbenzer yıllık macerasını noktaladı. Biz de yeni bakış açıları ve başlıklarla şiire katkı sağlamak istedik.
-Söyleşi yapmak yıllıklarda gördüğümüz bir şey değil. Geçen yıl Hilmi Yavuz bu yıl Cahit Koytak. Bu durum gelenekselleşecek mi?
Söyleşiler okurun hoşuna gitti. Açıkçası yeni şeyler yapmak ve kalıpları yıkmak gerek, çünkü yadırgatmak, bir tarafıyla öğretici bir eylemdir. Bu yıl sadece yazan, konuşmayan Cahit Koytak’ı yıllıkta ağırlamayı başardık. Zor olana talip olmalıyız. Cahit Koytak’la yaptığımız konuşma, usta şairimizin daha iyi anlaşılması bakımından önemli.
-Yıllıkların edebiyat ortamındaki işlevi nedir?
Yıllıklar, yıllar sonra o yılın günlükleri gibi okunuyor. Günün olayları sıcağı sıcağına değerlendirilmiş oluyor. İleride edebiyat tarihçilerinin başucu kitapları olacaktır. Üzeyir İlbak’ın yıllık sunuşunda titiz bir çalışmayla ortaya koyduğu yıllıkların tarihsel serüvenine bakanlar görecektir, yıllıklar edebiyatımızda daha yeni yeni yüz yılını doldurmuş durumda, şiir yıllıkları ise çok daha genç. Yıllığa her anlayıştan şiirler almaya gayret ediyorum.
-Yıllık hazırlamak zor mu?
Yıl boyunca kimisi aylık, kimisi iki aylık, kimisi mevsimlik olmak üzere ortalama yetmiş farklı dergi takip etmek gerekiyor. Bunlar yaklaşık beş yüz sayılık bir yekun tutuyor. Okumalar bittikten sonra dergi dolu çuvalları ter kan içinde derneğe taşımak da cabası...