20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Hasret makamında!

Üç yıl aradan sonra yeni albümüyle türkü dostlarını selamlayan Seyfi Yerlikaya: “Sen Gidince’de zorlu ayrılıkları, bırakıp gitmenin güçlüğünü anlatan hasret makamında türküler var!”

Nil Özer3 Ocak 2015 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Hasret makamında!
Türküler unutulmaz. Halkın sözü unutulsaydı 16.Yüzyılda yaşamış Pir Sultan Abdal’ın eserlerini bugün söylemiyor olurduk. 

Müzikte 3 yıl ara uzun bir ayrılık değil mi?

Ciddi bir emek ve titizlik isteyen albümler için 3 yıl çok uzun bir ara değil. Repertuvar seçimi 1 yılı buluyor. Aranjmanlar ve kayıt derken 2 yıl da geçip gidivermiş. Ayrıca biliyorsunuz ulusça bu süreçte büyük acılar yaşadık ve albümü ertelemek zorunda kaldık.

- ‘Sen Gidince’de bir hüzün saklı sanki...

Gitmeler hep hazin, ayrılıklar hep zorlu değil midir zaten. Albümdeki eserler gitmeleri çok güzel anlatıyor, ayrılıkları...Hepimizin hayatında gidenlerimiz oldu, yarimiz, annemiz, babamız, dostumuz, kardeşimiz kimi isteyerek kimi istemeyerek de olsa gidenlerimiz oldu hele ki elimizden zorla koparılıp alınanların acısı çok başka, daha güzel bir dünya için sokağa çıkmış ve ellerimizden kayıp gitmiş çocuklarımız... Gidince yakılır hasret makamında türküler!

- Albümde Attila İlhan’dan Ahmet Kaya’ya, Onur Akın’dan Yaşar Günaçgün’e ünlü isimler var. Bu isimlere nasıl karar verdiniz?

Bu değerli sanat adamlarının eserlerini seslendirmek ayrıca biraz cesaret işi, kendime yakın olan eserleri seçtim bunu yaparken de özellikle dinleyicilerimin sıkılmaması için geniş bir yelpaze sunmaya çalıştım, mümkün olduğu kadar bir eserin başka bir eserle çok benzerlik taşımamasına gayret gösterdim. Gelen tepkiler de doğru yaptığımızı gösteriyor.

- Bir de Zazaca türkü var değil mi albümde?

Evet. Ben zaten Dersimliyim ve Zazaca benim ana dilim. Zazaca UNESCO’nun yeryüzünde kaybolmaya yüz tutmuş diller listesinde yer almış. Bir Dersimli olarak ben de sorumluluğu ele aldım ve albümde Metin-Kemal Kahraman’ın Zazaca ‘Fadima’ adlı eserine yer verdim.

- Sizi sevenlere yeni yıl mesajınız var mı?

Sadece dinleyenlerim için değil herkes için barış, aşk ve kardeşlikle kuşatılmış savaşsız bir dünya diliyorum.