24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Hatice Cengiz kimdir?

Hatice Cengiz'in çıkarmış olduğu Cemal Kaşıkçı Hayatı-Mücadelesi-Sırları adlı kitap hakkında konuşmasıyla gündeme geldi. Hatice Cengiz kimdir, nişanlısı Cemal Kaşıkçı için neler söyledi? Cemal Kaşıkçı kaç, yaşında nereli? soruların yanıtları merak konusu oldu. Hatice Cengiz, kitap için düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

8 Şubat 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Hatice Cengiz kimdir?

Hatice Cengiz nişanlısı Cemal Kaşıkçı adına bir kitap yayınlandı. Bugün yaptığı açıklama ile gündeme gelen Hatice Cengiz, "Cemal Kaşıkçı Hayatı-Mücadelesi-Sırları" isimli kitap için düzenlenen basın toplantısında duygusal anlar yaşandı. Peki Hatice Cengiz kimdir nişanlısı Cemal Kaşıkçı kim neden öldürüldü?

Hatice Cengiz anlattı, Cemal Kaşıkçı Hayatı-Mücadelesi-Sırları" isimli kitap için düzenlenen basın toplantısına katılan Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, "Bu haber uzun süre gündemde kalmış olmasına rağmen uluslararası yaptırımlarda çok ciddi adımlar maalesef atılamadı. Çıkar dengeleri devreye girdi. Ben burada devletler adına konuşacak değilim" dedi.

Gazeteci Mehmet Akif Ersoy ve Sinan Onuş tarafından yazılan "Hatice Cengiz anlatıyor, Cemal Kaşıkçı Hayatı-Mücadelesi-Sırları" kitabın tanıtım toplantısına Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz de katıldı. Türk ve Arap Medya Derneği'nde düzenlenen basın toplantısında, kitabın yazılış süreci, içeriği ve hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulunuldu.

 

"SİZİN HABER OLARAK BAKTIĞINIZ ŞEY BENİM İÇİN TRAJEDİYDİ"

Hatice Cengiz tanıtım toplantısında kitabın yazılma süreci hakkında bilgi verdi Cengiz, "Bu süreçte bir arkadaş, meslektaş olarak yanımda olduğu için Akif'e tekrar teşekkür ederim. Bu süreci kitap noktasında iyi bir şekilde bir araya getirmeye çalıştık, toplamaya çalıştık. Ha keza Sinan bey de çok uğraştı. Bunu yazmak o kadar kolay olmadı onlar açısından Çünkü anlatmak kolay olmadı. Bu normal bir hikaye değildi. Takdir edersiniz sizin haber olarak baktığınız şey benim için trajediydi. Sizin acınız bir başkası için haber niteliği taşıyor ama bunu siz acı olarak yaşıyorsunuz" dedi.

"UMUTLUYUM"

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard'ın, Kaşıkçı cinayeti ile ilgili hazırladığı rapor sorulan Cengiz, "Bu konuda sayın Callamard'la geldiği zaman ben de görüştüm. Kendisi benimle görüşmeyi arzu etmişti. 2 buçuk saati aşan bir görüşmemiz oldu kendisiyle. Biliyorsunuz kendisi inisiyatif kullanarak Birleşmiş Milletleri tabir caizse harekete geçirmek için gelmişti. Burada yapmış olduğu görüşmeler ve tutmuş olduğu rapor önemli.

Dün yayımlanan rapor kendisinin buradaki izlenimlerinin olduğu bir rapor. Bu anlamda bakıldığında BM'nin yaptırım gücünü herkes kadar biliyorum. Temennim bundan sonraki sürecin hızlandırılması ve kalıcı şeyler yapılması yönünde daha etkili olması. Bunun dışında siyasi olarak bir yankı uyandırır mı? Geleceğe yönelik nasıl bir işaretçi olur bize? Bunu herkes gibi ben de sizinle birlikte göreceğim. Ama umutluyum. Callamard'ın samimi olduğunu düşünüyorum. BM'de bu konu ile yapılan çok ciddi çalışmalar yok şimdiye kadar ama bundan sonraki süreçte daha fazla ümit var" diye konuştu.

 

"SORUŞTURMA HALEN DEVAM EDİYOR"

Cengiz, Cemal Kaşıkçı soruşturmasının devam ettiğini belirterek, "Hepimizin temennisi, duası ve cesedinin bulunması. Yaptığımız çalışmaların ve kamuoyunu gündemde tutan haberlerin ana hedefi bir an evvel cesedinin bulunması.

Sevenlerinin başında dua edebileceği bir kabrinin olması bizim için çok önemli. Soruşturma halen devam ediyor. Dosya kapanmadı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuyla ilgili çalışmalarını yürütüyor" ifadelerini kullandı.

"ÇIKAR DENGELERİ DEVREYE GİRDİ"

Hatice Cengiz, "Bu haber uzun süre gündemde kalmış olmasına rağmen uluslararası yaptırımlarda çok ciddi adımlar maalesef atılamadı. Çıkar dengeleri devreye girdi. Ben burada devletler adına konuşacak değilim. Kendi ülkemde devlet başkanımın hem siyasi olarak hem hukuki olarak süreci iyi takip ettiğini ve meselenin yaptırımlar noktasında, sonuca gelme noktasında iyi bir şekilde ilerletme anlamında elinden geleni yaptığını düşünüyorum. Diğer ülkelerin hesapları, çıkarlarını hep beraber göreceğiz" ifadelerini kullandı.

HATİCE CENGİZ KİMDİR?

Hatice Cengiz, Hatice Cengiz Bursa doğumludur. Kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın evlenmek üzere olduğu nişanlısıdır. Türkiye'de 2013 yılında İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi. 2014 yılında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde eğitimine devam etti ve 2017 yılında mezun oldu. Orta Doğu üzerinde araştırmalar yapmaya başladı. Umman Sultanlığı konusunda akademik çalışma yapmıştır. Arapça ve İngilizce bilmektedir.