15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

İş var eleman yok!

Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) iş gücü piyasasının talep boyutunu araştırdı. Buna göre sektörler arasında en yüksek açık iş oranının bilgi ve iletişim sektöründe yaşandığı ortaya çıktı. Talep araştırmasında, il genelinde her 100 işyerinden 40’ında, eleman temininde güçlük çekildiği tespit dildi. Buna göre, istihdam edilmek üzere 3 bin 766 kişi aranıyor.

Deniz Zerman27 Eylül 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İş var eleman yok!
Tekirdağ genelinde, iş gücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacıyla, 'iş gücü piyasası talep araştırması'nın yapıldığı bildirildi.

İş-Kur Tekirdağ İl Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada; istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılmasının, eğitimin iş gücü talebine duyarlılığının artırılmasına, iş gücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine bağlı olduğu belirtildi.

Tekirdağ il genelinde iş gücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2013 Yılı I. Dönem 'İş gücü piyasası talep araştırması'nın yapıldığının bildirildiği açıklamada; araştırma sonuçlarına göre, her 100 işyerinden 32’sinde açık iş olduğu ve her 100 işyerinden 40’ında eleman temininde güçlük çekildiğinin tespit edildiğine dikkat çekildi.

'EN BÜYÜK İHTİYAÇ BİLGİ VE İLETİŞİM SEKTÖRÜNDE'

İl genelindeki, her 100 kişilik kadronun 96’sının dolu ve 4’ünün de doldurulmaya hazır olduğunun vurgulandığı açıklamada; araştırma sonuçlarına göre, açık iş oranının yüzde 3,62 olduğu, bunun da 3 bin 766 kişiye istihdam olanağı sağlanması anlamına geldiği belirtildi.
Sektörlere göre ise en yüksek açık iş oranının yüzde 15,2 ile bilgi ve iletişim sektöründe yaşandığı kaydedildi.

SEKTÖRDE 8,3'LİK AÇIK

Açıklamada, Bilgi ve İletişim sektörünü, yüzde 8,3’lük açık iş oranıyla; mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler, yüzde 8,1’lik açık iş oranıyla ise su temini, kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri sektörünün izlediği bildirildi.

'EĞİTİM ŞART'

Tekirdağ’da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin, dikiş dikebilen makineci, beden işçisi (genel), iplik eğirme operatörü, kaynakçı (gaz altı, oksijen ve elektrik), deri işçisi, plastik enjeksiyon üretimi, montajcı (kurgucu), örgü makinesi operatörü, kumaş boyacısı ve garson olduğunun tespit edildiği araştırmada, iş gücü talebinde eğitim düzeyinden çok, mesleğe ilişkin yeterli bilgiye ihtiyaç duyulduğunu öne çıktığı ifade edildi.

Açık işlerden, yaklaşık yüzde 80,8 oranında asgari bir eğitim düzeyinin talep edildiği de, piyasa araştırması sonucunda ortaya çıktı.

TECRÜBELİ ELEMAN SIKINTISI ...

İşverenlerin yüzde 52,1’inin, eleman temininde güçlük çekmesi nedenlerinin başında, 'iş tecrübesine sahip eleman bulunamaması' geliyor.
Açıklamada ayrıca; işverenlerin yüzde 50,9’u meslekte eleman bulunamamasını, yüzde 42,7’si yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamamasını, yüzde 21,8’i önerilen ücretin yeterli bulunamamasını ve yüzde 17,8’i çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinin, eleman temininde güçlüğe yol açtığı belirtildi.

ARAŞTIRMA 15 MAYIS'TA BAŞLADI

Talep araştırmasının amacının, işsizliğin azaltılması ve iller bazında sektörlere göre istihdam politikalarının oluşturulması için işverenlerin işgücü talebini tespit etmek, işgücü piyasasında mevcut, geçmiş ve gelecek dönemde meydana gelen veya gelmesi beklenen mesleki değişim ve gelişimleri izlemek olduğunun vurgulandığı açıklamada araştırmanın, Tekirdağ genelindeki tüm il, ilçe ve köyleri de kapsayacak şekilde yapıldığı belirtildi.
Tekirdağ'da talep araştırması alan uygulamasının, yüz yüze görüşme yapıldığı ve 15 Mayıs 2013 tarihi itibariyle başladığı kaydedildi.