Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ortaklığında yürütülen proje kapsamında kurulan laboratuvarın açılışını Bakan Mehmet Mehdi Eker, sinevizyon aracılığıyla gerçekleştirdi.
Vali Ali Yerlikaya, inovasyona açık bir şehir olan Tekirdağ’ın, bu projede pilot şehir olmasının oldukça önemli olduğunu ifade söyledi. Yerlikaya, Tekirdağ’da; 60 bin 300 ineğin, aktif süt veriminde olduğunu söyledi.
'Çiğ Sütte Kalitenin Desteklenmesi Projesi' kapsamında uygulamada pilot il olarak seçilen; Tekirdağ, Balıkesir, İzmir, Bursa ve Ankara'da kurulan "Çiğ Süt Analiz Laboratuvarları”nın açılışını; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Balıkesir, İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nde gerçekleştirdi.
Balıkesir’den, sinevizyon aracılığı ile uygulamadaki diğer illere bağlanılarak gerçekleştirilen açılışlar öncesi, Tekirdağ’daki Çiğ Süt Analiz Laboratuvarı bahçesinde düzenlenen törene; Vali Ali Yerlikaya, Belediye Başkanı Adem Dalgıç, NKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. İhsan Soysal, Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Yel, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cevdet Soyak, İl Gıda Kontrol ve Laboratuvar Müdürü İbrahim Halil Bakır, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Tekirdağ Merkez Birliği Başkanı Şaban Aytaç, STK başkanları, süt üreticileri ile davetliler katıldı.
Tekirdağ Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre; Tekirdağ Çiğ Süt Analiz Laboratuvarı açılışında ilk konuşmayı, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Tekirdağ Merkez Birliği Başkanı Şaban Aytaç gerçekleştirdi.
Aytaç konuşmasında, "Açılışı gerçekleşecek Laboratuvar ile birliğimize bağlı 248 köyümüzde, 1348 işletmemizden 26 bin sağmal hayvanımızın sütünden numune alınarak, gerekli tahliller yapılacak. Bundan sonra, ürettiğimiz sütler daha kaliteli olacak" diye konuştu.
'1 MİLYON TL'LİK LABORATUVAR'
İl Gıda Kontrol ve Laboratuvar Müdürü İbrahim Halil Bakır da ise yaklaşık 1 Milyon TL’ye malolan, Tekirdağ Çiğ Süt Analiz Laboratuvarı’nın finansmanının, Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'ne bağlı süt birlikleri tarafından karşılandığını bildirdi.
Bakır, 28 Ağustos tarihinde ilk numuneyi aldıklarını ifade ederek, şu ana kadar 16 bin numunenin, analiz için laboratuarda bulunduğunu ifade ederek, "Yıl boyunca bir hayvandan 3 ila 5 numune analiz için alınacak ve çok ciddi bir veri tabanı teşkil edilecek" dedi.
DALGIÇ: 'HAYIRLI OLSUN'
Belediye Başkanı Adem Dalgıç da, törende yaptığı konuşmada, Trakya bölgesinde özelikle Tekirdağ’ın, tarım açısından önemli bir şehir olduğunu bildirdi.
Dalgıç, hayvancılığın Tekirdağ’da gelişmesine katkı sağlayacak tesisin hayırlı olmasını diledi.
'TÜRKİYE ÜRETİMİNİN YÜZDE 2,10'U TEKİRDAĞ'DAN'
Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, inovasyona açık bir şehir olan Tekirdağ’ın, bu projede pilot şehir olmasının oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı.
159 bin büyükbaş hayvan varlığına sahip Tekirdağ’da, 60bin 300 ineğin, aktif süt veriminde olduğunu ve ülkenin süt üretiminin yüzde 2,10’unun Tekirdağ’da üretildiğini belirten Vali Yerlikaya, "Üretimde kaydedilirlik çok önemli. Tekirdağ’da üretilen her bir değerin, yapılan çalışmalar ile niteliği arzu edilen seviyeye çıkacak. Bu nasıl olacak, sizlerin destekleri ile olacak. İçinizden gelen, 1 Milyonu aşan bir yatırımla, artık ürettiğimiz sütler daha da kaliteli olacak" şeklinde konuştu.
Konuşmasının sonunda emeği geçen herkese teşekkür eden Vali Yerlikaya, Tekirdağ Çiğ Süt Analiz Laboratuvarı’nın hayırlı olması dileğinde bulundu.
BAKAN EKER, BALIKESİR'DEN KATILDI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in Balıkesir’deki konuşmasının ardından, ilk bağlantı Tekirdağ ile gerçekleştirildi.
Vali Ali Yerlikaya, protokol ve süt üreticileri, bağlantı ile birlikte kurdeleyi keserek açılışı gerçekleştirdiler.
Açılış sonrası laboratuvarı gezen Vali Yerlikaya, laborantlardan çiğ süt analizindeki uygulamalar hakkında bilgi aldı.