20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

2013'ün siyaset gündemine Ak Parti ve Erdoğan damgasını vurdu

2013 yılının medyada en çok konuşulan siyasi partileri ve siyaset adamları belli oldu. Medya Takip Merkezi (MTM)’nin hazırladığı rapora göre, Ak Parti ve Erdoğan medyaya damgasını vuran isimler oldular. İşte, yılın siyaset gündeminin detayları…

25 Aralık 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
2013'ün siyaset gündemine Ak Parti ve Erdoğan damgasını vurdu
2013 yılını kapsayan siyaset gündemi araştırmasına göre, medyanın en çok ilgi gösterdiği siyasi parti Adalet ve Kalkınma Partisi oldu. Demokrasi paketinin açıklanması, Gezi Parkı eylemine Başbakan’ın gösterdiği tepki, Kadın milletvekillerinin başörtüleri ile meclise girebilmelerine ilişkin yapılan düzenleme, Başbakan’ın yut içi ve yurt dışı gezileri, açılım çerçevesinde Diyarbakır’da gerçekleşen toplu nikah töreni, mecliste yaşanan milletvekili kavgaları, Suriye ve Mısır’la yaşanan gerginlikler, Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde yarışacak adayların belirlenmesi çalışmaları, siyaset arenasında yıl boyunca öne çıkan konular arasındaydı.

Dershanelerin kapatılmasına yönelik hazırlanan kanun taslağı gündemde geniş yer bulurken, kamuoyunda da konuyla ilgili çeşitli tartışmalara yol açtı. Yılın son günlerine doğru yaşanan rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun, Ak Parti-Cemaat olayına dönüştüğü iddiası ile de gündemde kalan Ak Parti, yıl boyunca toplam 1 milyon 773 bin 551 haber ve yazı ile medyada yer aldı.

Yıl boyunca medyada en fazla gündeme gelen ikinci siyasi parti, Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Parti, Gezi Parkı olaylarının Ak Parti hükümetinin uyguladığı baskının bir sonucu olduğunu iddia ederken, Gezi Parkı eylemlerine destek vermesi ile de basında yer aldı. Mustafa Sarıgül’ün partiye katılması, CHP milletvekili Kamer Genç’in Emine Erdoğan’ın Japonya Büyükelçiliği’nde yaptığı konuşmaya müdahale etmesi, yerel seçim listesinde parti dışından ve muhafazakar adaylara da yer vermesi gibi konular, CHP ile ilgili haberler arasında öne çıktılar. CHP, yılın son günlerinde yaşanan yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla ilgili TBMM’de bir araştırma komisyonun kurulması talebinde bulunurken, yıl boyunca 1 milyon 200 bin 341 haber ve yazıya konu edildi.

Medya Takip Merkezi’nin aynı araştırmasına göre, yılın medyada en fazla öne çıkan diğer siyasi partisi, Milliyetçi Hareket Partisi oldu. MHP, Başbakan Erdoğan’ın “2014’te 3 sandık gelebilir.” yönündeki açıklamalarına, Anayasal sürece baskı teşkil ediyor gerekçesiyle tepki vermesi, yılın konuşulan konuları arasında yer aldı. MHP Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan’ın Diyarbakır’da Barzani ile bir araya gelmesini “İkinci Habur rezaleti” şeklinde yorumlarken, sivil anayasa yapımında MHP olarak masadan kalkan taraf olmayacaklarını açıkladı. MHP yıl boyunca toplam, 524 bin 181 haber ve yazı ile konuşuldu.

Araştırmada öne çıkan diğer siyasi partiler ise, Barış ve Demokrasi Partisi(485 bin 004) ve Saadet Partisi(66 bin 174 haber ve yazı) oldular.




















Erdoğan siyasetin zirvesinde…


Yıl boyunca medyaya yansıyan tüm haberlerin incelenmesi sonucu hazırlanan araştırmaya göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yılın en çok konuşulan siyasetçisi oldu. Akil insanlara dair açıklamaları, milli içkinin ayran olduğuna dair söylemlerigibi konularla medyada ilgi bulan Erdoğan, çözüm sürecine yönelik demeçleri ile de basında adından sıkça söz ettirdi. Eylül ayının son günü açıkladığı 20 maddelik “Demokratikleşme Paketi” ile medyada geniş yer alan Başbakan, yaptığı yurt içi ve yurt dışı ziyaretlerle de adından sıkça söz ettirdi.

Pakette yer alan kamuda başörtü serbestliği ve ilkokullarda okutulan “andımız”ın kaldırılmasına dair açıklamaları, Ak Parti’nin Kızılcahamam Kampı’nda, kız ve erkek öğrencilerin kaldığı evlerle ilgili eleştirileri, Gezi Parkı eylemlerine yönelik tepkileri, Başbakan’ı medyaya taşıyan konular arasında yer aldılar. Erdoğan’ın yıl içinde medyada öne çıktığı bir diğer konu ise Mesut Barzani ile Diyarbakır’daki bir araya gelmesi oldu. Yılın son günlerinde yaşanan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile ilgili Cemaat’i sorumlu tutan Erdoğan, yıl boyunca 1 milyon 496 bin 014 haber ve yazı ile adından söz ettirdi.

MTM’nin siyaset gündemi araştırmasına göre, yılın medyada en fazla dikkat çeken diğer siyasi ismi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Akil insanlar heyetine sert eleştirilerde bulunan muhalefet lideri, bazı illerde tabelalardan T.C. ibaresinin kaldırılması nedeniyle Başbakan’a ve hükümete tepki göstermesi ilede medyada geniş yer buldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TMMOB Sanayi Kongresi'nde yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile ilgili yaptığı sert açıklamayla dikkat çekerken, yıl boyunca 299 bin 172 haber ve yazı ile konuşuldu.

2013’de medyada en fazla adından söz edilen diğer siyasi isim ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olaylara ilişkin yazılı açıklama yaparak "sağduyu" çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Gül’ün, yaptığı açıklamada "Mesaj alındı, gereği yapılacak, Türkiye'nin demokrasisi test edildi" demesi ile dikkatleri çekti. Bu yıl, 30 Ağustos Zafer Bayramı resepsiyonunun ilk kez başkomutan sıfatıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından verilmesi, öne çıkan bir diğer konu oldu. Abdullah Gül, yıl boyunca 259 bin 613 haber ve yazı ile gündeme geldi.