27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Melih Altınok: Şöyle bir ikiyüzlülük var...

Moderatörlüğünü 24 Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek'in yaptığı Günün Manşeti'nde değerlendirmelerde bulunan Türkiye Gazetesi Yazarı Melih Altınok, gündemdeki sıcak gelişmeleri değerlendirdi.

25 Temmuz 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:

Murat Çiçek ve Melih Altınok'un açıklamalarından satırbaşları:

 

KORKUNÇ ŞEYLER 'İNTİFADA'YI DAYATTI
 
 
Melih Altınok: Korkunç şeyler bu süreci dayattı Filistin halkına. Dün en son BM yetkilileri açıklama yapıyrolar. "Bir hastane ve okul var. Biz bunların koordinatlarını veriyoruz ancak buna rağmen hiçbir uyarı yapılmaksızın bu adresler vuruluyor" diyorlar. artık öylesine abarttılar ki işi sokaktaki sivilleri geçtik yaralı insanların yattığı okulları vurmaya başladılar. Bu korkunç katliamın da artık kendisini dayatacağı yer burasıydı. 
 
 
BİR HALK VAR, 4 TARAFI KUŞATILMIŞ...
 
 
Melih Altınok: Bir halk var, 4 tarafı denizden,havadan,karadan kuşatılmış ve ne yazık ki bunun bir tarafında da müslüman olduğunu söyleyen bir ülke var. Sisi isimli diktatör yönetiyor. 1 milyon 800 bin kişinin (erkekler öldürüldüğü için çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşuyor) tek çaresi o tanklara ve uçaklara karşı sokaklara çıkıp yürümek. Bunu yapıyolar ve İsrail ordusu da acımasız şekilde insanları sokakta katlediyor. Bu sürecin sonunda da on binlerce, yüz binlerce insan Kudüs'e doğru yürümeye başladı. Bu tek çareleriydi! Bunun altını çizmek gerekiyor. Bunu batı kamuoyu ve İsrail medyası 'savaş çığlığı' gibi görüyor. Bu büyük bir ahlaksızlık. Hiçbir silahı yok, kundaktaki bebeğiyle sokağa çıkmış insanlar. Savaşa değil, 'bizi öldürmeyin' diyerek ölümün üzerine gidiyorlar. Dolayısıyla bu kimseye yaramayacak ama en çok da İsrail'e yaramayacak. Bütün dünyada (ne yazık ki homojen bir halk değil tabi museviler ama..) nefret olarak dönüyor. Biz bu uyarıyı yaptığımızda antisemitist suçlamasıyla karşılaşıyoruz. 
 
 
İSRAİL İÇİN PEK BİR ANLAM İFADE ETMİYOR
 
 
Murat Çiçek: Nefret olarak geri dönmesi elbette bunu önemseyen kişiler için bir önem ifade ediyor ama İsrail için pek bir anlam ifade etmiyor herhalde.. 
 
 
BİR İNSAN KOLAYCA İNTİHAR BOMBACISI OLMUYOR
 
 
Melih Altınok: Ama bizi rahatsız ediyor. Zulme karşı çıkan pek çok Yahudi var Türkiye'de de dünyanın çeşitli yerlerinde de. Terör saldırılarının nedeni ne? Bir insanın intihar bombacısı olması kolay mı? Ülkesindeki zulmü görüyor, ailesi katlediliyor ve böyle bir tepki doğuyor. Bu haklıdır diye demiyorum ama çaresiz insanlar da bunları yapıyorlar ne yazık ki. Şiddet bir sarmal ama bunun birincil sorumlusu İsraildir. Bunu ağız dolusu söylemek gerekiyor. Bu bizi antisemitist yapmaz, insan yapar.
 
 
ŞARON'UN KATLİAMLARINDAN DAHA FAZLA TEPKİ GELDİ
 
 
Melih Altınok: Mustafa Karaalioğlu'nun bugünkü yazısında şu vurgu bence önemli. 'Özellikle son on yılda kamuoyu hassasiyeti ve devletlerden beklentiler arttı' diyor. Beyrut Kasabı lakaplı Ariel Şaron'un 1982'deki katliamlarında bile böylesine yüksek bir tepki gelmemişti dünyadan. Bu önemli bir nokta. Katliamlar artıyor ancak tepkiler de yükseliyor. Şili,Venezüela ve dünyanın daha birçok yerinden... Büyük Avrupa kentlerinde kitlesel gösteriler yapılıyor. Tepkiler yükselince devletlerin verdiği tepkilerin de ne olabileceğine dair bir tartışma başlıyor. 'Türkiye birkaç hamleyle bu işin üstesinden gelemez' diyor Karaalioğlu.. Ama şu an için yapılması gereken şey bir an önce kanayan yaraya bastırmak. Ölümler var... Ne yapılması gerekiyorsa bir an önce akut çözümler almak gerekiyor.
 
 
İÇERİDE İSRAİL YANLISI DİYECEKSİNİZ, DIŞARIDA 'ANTİSEMİTİST'
 
 
Melih Altınok: Karaalioğlu'nun da belirttiği gibi, şovlarla ve dönemsel hassasiyetlerle açıklamak ve çözüm bulmak mümkün değil. Şöyle bir ikiyüzlülük var çok rencide edici ve moral bozan.. Siz iç kamuoyuna diyeceksiniz ki 'Bu siyasal iktidar İsrail yanlısıdır' diyeceksiniz. İsrail'in Türkiye'nin en sıkı müttefiki olduğuna dair propaganda yapacaksınız, dışarıya çıkınca oradaki lobi faaliyetlerinde, konferanslarda falan Türkiye'yi antisemitist ilan edeceksiniz. Böyle bir ikiyüzlülük. Bu neyi gösteriyor? Sizin derdiniz İsrail'in katlettiği çocuklar falan değil. Sizin derdiniz dünyayı sadece siyasi husumetiniz çerçevesinde değerlendirmek. 

 

BUNLARI KONUŞANIN AKIL SAĞLIĞINI SORGULUYORLAR

 

Melih Altınok: Bu güne kadar ne kadar yalanlanmış veri varsa, hatta resmi kaynaklardan, Hatta muhatabı olan NATO’dan yalanlanmasına rağmen tekrar tekrar köşesine taşıyor. Bunları konuşanın akıl sağlığını sorguluyorlar, iyi misiniz? Diyorlar. Turan bey bu yazdıklarınızın hepsi tarafları, muhatapları tarafından yalanlandı. İsrail’le ticaret ikiye katlanmadı. Dün resmi rakamlarla burada söyledik.

 

GERÇEĞİN BİR KISMINI VERİYORLAR

 

Murat Çiçek: Gerçeğin bir kısmını vererek geri kalanların yanlış algılanmasına sebep oluyorlar. Burada da aynı şey söz konusu ticaretin arttığı doğru, ama bu devletlerarası bir ticaretten değil, özel şirketler arası bir ticaretten kaynaklanan artış olduğudur. Birde bunları yalanlayamazsınız da bunlar açık bilgilerdir, isitbarat bilgileri falan değil, girersiniz Dış ticaret müsteşarlığının sitesine dış ticaretin hangi noktaya geldiğini görürüsünüz. Yatsıya kadar sürmeyecek bir yalandan bahsediyoruz.

 

Meli Altınok: Türk devleti çıkıp ne diyecek? Sizin ticaret özgürlüğünüze müdahale ediyorum İsrail’le yapmıyorsunuz mu diyecek? Ne bekliyorsunuz? Gerçekçi çözümler üretmek zorundasınız şov yapmayın.

 

Murat Çiçek: Radar sistemiyle ilgili NATO İsrail’i koruduğu söyleniyor. İsrail dünya beşinci hava üssüne sahip senin Kürecikteki NATO’nun radarı falan bir anlamda çokta ihtiyacı yok. Her ne kadar kendileri reddetseler de dünyada nükleer silaha sahip olan bir aç ülkeden bir tanesi İsrail. Bunlarla İsrail’in savaş gücünü falan düşürebilecek durumda değilsin. He bu kadar savaş gücü olmasına rağmen Filistin’de Gazze’de çuvallamıyor mu? Çuvallıyor o ayrı bir dava.