20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

'Soruşturmalar algı operasyonlarıyla yürüyor'

Gündemin öne çıkan konularının masaya yatırıldığı Günün Manşeti programında bugün emniyetteki paralel yapılanmaya yönelik operasyon sonrası başlatılan algı operasyonları ele alındı.

24 Temmuz 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Programdan bazı satır başları:
 
ÖZELLİKLE 'ELLERİMİ ARKADAN KELEPÇELEYİN' DEMİŞ
 
 
Murat Çiçek: Emniyetteki operasyonda elleri kelepçelenen kişilerin neden ellerinin kelepçelendiğini biz de başta çok merak ettik. Özellikle Yurt Atayün'ün elleri arkadan kelepçelenmişti ve açıkçası garibimize gitmişti. Yayından sonra araştırdık neden böyle birşeye gerek duyulduğunu ve Yurt Atayün'ün özellikle 'ellerimi arkadan kelepçeleyin' dediğini ve bunun tutanaklarla sabit olduğunu öğrendik. Sonradan 'ben böyle birşey söylemedim' demesinler diye Yurt Atayün'ün bu isteğini tutanağa geçirmiş polisler. 
 
 
SORUŞTURMALAR ALGI OPERASYONLARIYLA YÜRÜYOR!
 
 
Melih Altınok: Dün çok konuşuldu hatta dün dedikya TV kanallarına psikologlar çağırıldı ve 'Üniformalı ve kelepçeli gözaltının kamuoyundaki etkileri nelerdir?' şeklinde KJ'ler yazıldı. Tabi o psikologlar 'Bu, Tayyip Erdoğan'ın bir operasyonudur' şeklinde gayet psikolojik(!) yorumlar yaptılar. 
 
Algı operasyonlarıyla hep hukuki soruşturma ve kovuşturma süreçleri giti bu ülkede. Bu çok büyük bir hataydı ama bunu özellikle bir kesim çok yapıyor. Dün de polislerin, gözaltına aldıkları kişilerin karşısında oruçlu olmalarına rağmen yemek yedikleri türünden işkenceler yapıldığı söyleniyordu. Birkaç gazeteci de bunun kötü birşey olduğunu yazmış. Ben şunu söylemek istiyorum, evet bunlar rahatsız edici durumlar olabilir fakat 'suçlu varsa hesabı sorulsun' demenin nasıl mümkün olacağını bilmiyorum. Laik bir hukuk devleti burası. İddialar doğru mu bilmiyorum ama böyle bir durumla karşılaşılsa bile bunun hukuki yaptırımı ne olacak? Vicdan yaptırımı olabilir ancak.. 
 
 
ELLERİNİ HAVAYA KALDIRDI ANINDA TİŞÖRTLERE BASKI OLDU!
 
 
Murat Çiçek: Ama şu an orada değiliz. Bir tarafta seçilmiş meşru hükümeti darbeyle indirebilmek adına her türlü melaneti yapmış biri karşısında o polisin yapmış olduğu şey en hafif tabiriyle terbiyesizliktir. O da yaptıysa... Tutuklandığı zaman bile kelepçe şovlarıyla kendi lehlerine çevirmeye çalışan bir zihniyetten bahsediyoruz. Yurt Atayün 'Ellerimi arkadan kelepçeleyin' diyor, eski bilişim müdürü ellerini havaya kaldırıyor anında twitter,facebook'ta bir simgeye çevriliyor ve tişörtlere baskı oluyor. Ali Fuat Yılmazer'in çıkarken demeç vermesi, ellerini açarak kelepçeleri göstermesi başlı başına bu işin magazinel boyutunu gündeme taşıyan bir zihniyetin tezahürü. İş buraya gelmiş ama birileri hala yok oruçlunun karşısında yemek yemiş de falan.. Yemişse Allah belasını versin! Ama burada sorgulanacak şey o değil.
 
 
BUNU MANŞETE TAŞIMANIN MANTIĞI NE?
 
 
Melih Altınok: Milliyet bugün manşetinde 'Vardiya değişti' demiş. Gözaltına alınan polis yakınlarının oturuşunu Balyoz davasındaki ailelere benzetmiş. Devamında da "KCK soruşturması sırasında gözaltı kararı alınan Hakan Fidan için 'Onu ters kelepçe takıp buraya getireceğim' dediği iddia ediliyor" denilmiş bu polis için. Bu arkadaşlar poli-adliye muhabiri. Herkesin ulaştığı bilgilere itibar etmeyip Hakan Fidan böyle dedi iddialarını manşete taşımanın anlamı ne? Milliyet gazetesi de mi algı operasyonlarına girişti yoksa gazetecilik refleksi herşeyi çok kullanışlı hale mi getirdi bu süreçte? Hakan Fidan'ın bunu dediğine dair kaynağınız da muhtemelen gözaltına alınan cemaatçiler ya da CHP'ye yakın savcılar olabilir.