30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

''Yük kimin omzunda?'' Star Gazetesi'nin düzenlediği Necip Fazıl Ödülleri sahiplerini buldu

Üstad Necip Fazıl'ın manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla, Star Gazetesi tarafından 9. kez düzenlenen “Necip Fazıl Ödülleri” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla sahiplerini buldu. Her yıl farklı temalarla düzenlenen programa Cumhurbaşkanı Erdoğan teşrif etti. 24 TV'de canlı yayınlanan ödül töreni Atatürk Kültür Merkezi'ne yapıldı.

Star Gazetesi2 Aralık 2022 Cuma 18:31 - Güncelleme:
''Yük kimin omzunda?'' Star Gazetesi'nin düzenlediği Necip Fazıl Ödülleri sahiplerini buldu

Üstad Necip Fazıl'ın manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla, Star Gazetesi tarafından 9. kez düzenlenen "Necip Fazıl Ödülleri" Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla sahiplerini buldu.

Necip Fazıl Kısakürek'in manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla verilen "2022 Necip Fazıl Ödülleri", Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende takdim edildi.

Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Prof. Dr. Turan Karataş, Dr. Ahmet Murat Özel ve Necip Tosun'dan oluşan jüri, Türkiye'nin edebiyat ve düşünce dünyasında önemli yeri olan 6 dalda, 7 isim belirledi.

Kültür ve sanat dünyasından birçok ismin konuk olduğu törende ayrıca İbrahim Paşalı, Necip Fazıl Kısakürek'in bilinmeyen yönlerini anlattı.

"Yük kimin omuzunda?" temasıyla düzenlenen programda açıklamalarda bulunan Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, "2022 Necip Fazıl Ödülleri" hakkında düşüncelerini aktardı.

Program öncesinde konuşan Albayrak, "Kim var diye sorulduğu zaman; ben varım diyen bu sorunun cevabını veriyor. " ifadelerini kullandı.

Programın teması olan "Yük kimin omuzunda?" sorusuna cevap veren Albayrak, "Üzerinde çok konuşulacak bir konu aslında. Kısa olarak orada çok güzel cevap veriliyor o soruya. ayak izleri var 'yük kimin omuzunda?' sorusu soruluyor, orada ayak izleri var, ayak izleri sizi kabine götürüyor. Bu sorunun cevabını bulmak için kabine giriyorsunuz. Kabine girdiğinizde kabinin çeperlerinde bakıyorsunuz kendinizi görüyorsunuz. Bu da demek oluyor ki 'yük benim omuzumdaymış' diyorsunuz. Kim var diye etrafa baktığınızda anlıyorsunuz." dedi.

Üstadın bugünlere ilaç olacak söylemlerini anlayan, dinleyen gençlerin, sağlam yere basan gençler olduğunu gördüğünü dile getiren Albayrak, "Üniversiteyi İstanbul'da okudum. Tam o zaman hengâmeli bir dönem. O dönem hakikaten garipti. Milliyetçi, maneviyatlı gençlerdik. O dönemde Üstad Necip Fazıl ve Kadir Mısıroğlu bizler için güç kaynağıydı. Şimdi kaynak çoğaldı, imkan çoğaldı ama bence bu asıl tabiri caiz ise ana renk noktalara hala ihtiyaç var. " dedi.

"BU ÖDÜLÜN ŞAHSIMA VERİLMESİNDEN ŞEREF DUYDUM"

Necip Fazıl Saygı Ödülü'ne layık görülen Ressam İlhamı Atalay "Bu ödülün şahsıma verilmesinden şeref duydum. Bu camiada bir ressama ödül verilmesi şimdiye kadar görülmemiş bir şey." dedi.

"NESİLLER ARASI GEÇİŞİ NECİP FAZIL KENDİ HAYATINDA DA YAŞADI"

Necip Fazıl İlk Eser Ödülü'ne layık görülen Şair Can Acer, "Nesiller arası geçişi Necip Fazıl kendi hayatında da yaşadı. Kuşatılmışlığı açabilmek için, bu tarz organizasyonlar önemli." şeklinde konuştu.

"NECİP FAZIL, TOPLUMA YENİ BİR UFUK KAZANDIRDI"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Star Gazetesinin düzenlediği "Necip Fazıl Ödülleri 2022" töreninde açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve katılımcıları selamlayan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, "Düşünce hayatımızın ve Türk şiirinin en kıymetlilerinde Necip Fazıl Kısakürek adına düzenlenen töreni vesilesiyle sizlerle birlikte olmaktan onur duyduğumu belirtiyorum. Necip Fazıl yazdığı şiirlerle edebiyat dünyamıza yeni üslup kazandırırken, fikir alanında kaleme aldığı metinler le topluma yeni bir ufuk kazandırdı." dedi.

"Düşünce ve sanat hayatında kendine özgü bir konum elde eden bugün herkes tarafından kabul edilmektedir" diyen Bakan Ersoy, "Tüm bunların yayında bunları özel kılan bir neslin düşünce dünyasının oluşumunda bu kadar önemli bir rol oynamasıdır bunun altını da özellikle çizelim istiyorum." dedi.

Sözlerini şöyle sürdüren Bakan Ersoy:

"Üstad Necip Fazıl'ın bugün zamanı ve mekanı aşan bir etkiyi aşmış olmasının en önemli sebebi hiç şüphesiz kendi ülkesinde parya olmayı reddeden cesur bir şahsiyet sahibi olasından kaynaklanmaktadır." dedi.

Üstadın risk almaktan çekinmediğini dile getiren Ersoy, "Neye inanıyorsa onu yazdı. onu söyledi. Davası olan bir şairdi. Türk İslam düşüncesinden aldığı ilhamla nesillere dava şuuru kazandıran şiirleriyle ruhlarını, düşünceleriyle zihinleri doyuran büyük bir fikir işçisiydi. Çıktığı yolda büyük badireler atlattı. Türlü zorluklarla karşılaştı bedeller ödedi. Bir gün dahi bu yolda geri dönmeyi düşünmedi." şeklinde konuştu.

İŞTE ÖDÜL SAHİPLERİ;

"BUNU TÜRKÇEYE VERİLMİŞ BİR ÖDÜL OLARAK GÖRÜYORUM"

9. Necip Fazıl Şiir Ödülü'ne Mehmet Can Doğan layık görüldü.

Programda konuşan Şair Mehmet Can Doğan, "Ödülümü Türkçeye verilmiş bir ödül olarak görüyorum. Çünkü benim düşünceme göre hepimiz bir dil evreninde yaşıyoruz ve şairlerde bu dil evrenini genişleten insanlar. Onların bıraktıklarıyla nefesimiz genişliyor ve yaşadığımıza daha bir inanıyoruz. O yüzden başta Necip Fazıl olmak üzere, Türkçeyi işleyen bütün şairlere sonsuz bir borç duyduğumu ve her birine de büyük bir saygı hissiyle minnetle bağlandığımın bilinmesini istiyorum. Bu vesileyle Türkçeyi işleyecek bütün şairlere de Necip Fazıl'dan bize aktarılan dil mirasıyla, geleceğe de üzerimize günün sorusu olarak gelen 'yük kimin omuzunda' cevaplayabilecek bir miras bırakabilmeyi temenni ediyorum." dedi.

"ÜSTAD NECİP FAZIL'I MİNNETLE ANIYORUM"

9. Necip Fazıl Hikaye/Roman Ödülü'ne Ayşegül Genç layık görüldü.

Necip Fazıl Hikaye-Roman Ödülü"nün sahibi yazar Ayşegül Genç, Necip Fazıl Kısakürek'i rahmetle ve minnetle andığını dile getirerek, "Üstad Necip Fazıl'ı minnetle anıyorum. Onun adına verilen bir ödül ile taltif edilmenin gururunu yaşıyorum. Onun adına verilen bir ödül ile taltif edilmenin onurunu ve gururunu yaşıyorum. Kıymetli jüriye Star ailesine ve organizasyonda emeği geçenlere sonsuz teşekkür ederim. Yazı serüvenimde destekleriyle ivme veren Mehmet Lütfi Arslan, Güray Süngü ve İbrahim Tenekeci'ye şükranlarımı sunarım. Ödülümü anneme, eşime ve çocuklarıma ithaf ediyorum." dedi.

MUSTAFA ÖZEL'E VEKÂLETEN EDİTÖR KÜBRA KURUALİ YAŞAR KONUŞTU

9. Necip Fazıl Fikir-Araştırma Ödülü'ne Mustafa Özel layık görüldü.

Roman ve iktisat, roman ve siyaset eksenli eserleriyle Türk düşünce ve edebiyat hayatında önemli bir tema ve beslenme alanı oluşturduğu için "Necip Fazıl Fikir-Araştırma Ödülü"ne bu yıl layık görülen Mustafa Özel de törene rahatsızlığı sebebiyle katılamadı.

Editör Kübra Kuruali Yaşar, "Okumaya Necip Fazıl'ın kitaplarıyla başladım. Bu akşam Necip Fazıl Fikir Ödülü'nü bana tevdi eden kıymetli jüri üyelerine teşekkür ediyorum. Roman bilimle uğraşıyorum, romancının modern çağın şamanı olduğunu düşünüyorum. Şaman, karanlıkta gören adamdır. Bu dilbazın kehanet ve bazen keramet dolu sözlerini tarihçi ve sosyologların kılı kırk yaran araştırma ve analizlerinden daha değerli buluyorum. İktisatçı ve ilahiyatçılar, modern çağın uyum ustalarıdır. Bizi yaşadıklarımıza intibak ettirmeye çalışırlar. Şair ve romancılar ise başımıza gerçekte ne gelmiş olduğunu hissettirip bizi adaletsiz bir dünyada dik durmaya çağırırlar." dedi.

"NECİP FAZIL'IN "ÇİLE"SİNİN HAYATIMDA AYRI BİR DEĞERİ VAR"

9. Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü'ne Elif Genç layık görüldü.

Ödül ile ilgili düşünceleri paylaşan Yazar Elif Genç, "Necip Fazıl'ın "Çile"sinin bir ilk kitap olarak benim hayatımda ayrı bir değeri ve hatırası var. Benim için Necip Fazıl Kısakürek'in eserleriyle ilk karşılaşmam ortaokul zamanlarına denk geliyor. Evimizdeki kitaplardan biriydi 'Çile' kitabı. Hepimizin hayatında bizi ilk uyandıran, bizi düşündüren, sorgulatan, bir şeylerin farkına varmamızı sağlayan ilk insanların ve ilk kitapların ayrı bir hatırası ve yeri vardır diye düşünüyorum. Sonraki yıllarda da imam hatip lisesi öğrencisiyken yine eserleri aracılığıyla fikir hocalarımızdan biri olmuştu Kısakürek. Bu kesişmeler sebebiyle tevdi edilen bu ödülün ayrı bir anlamı var. Kendisini rahmetle anıyorum." dedi.

"İSİMLERİN BAŞINDA ELBETTE NECİP FAZIL GELİR"

9. Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü'ne Can Acer layık görüldü.

Üstadın icra ettiği eserlere vurgu yapan Şair Can Acer, "Necip Fazıl, dünyada olmanın insanı atıl, hareketsiz bırakabilecek acısını hayatı boyunca büyük bir jeste çevirmiştir. Bunu somut bir eylem olarak şairliğinin her safhasında takip edebiliyoruz. Eylem adamı sıfatını, sanatta trajik eylemi yakalaması, inanç ve düşünce sahasında da bir büyük hareketin lokomotifi olmasıyla en çok hak edenlerin başında elbette Necip Fazıl gelir. Türkiye'de bu eylemin, acının ve inancın toprağında Sezai Karakoç'tan Cahit Zarifoğlu'na pek çok çınar yetişti. Ben de yazdıklarıma baktığımda çok erken yaşta okuduğum 'Bir Adam Yaratmak' piyesindeki incir ağacının o karanlık gölgesini şiirlerimin üzerinde görüyorum. Zincirde bir halka olabilmek ümidiyle. Bu ödülü topraklarında yetiştiğim babama, anneme ve kardeşime ithaf ediyorum." dedi.

"BUGÜN O VATANDAŞ KARDEŞ ÜLKEDE ÖDÜL ALDI"

9. Necip Fazıl Uluslararası Kültür Sanat ödülüne Elçin Efendiyev layık görüldü.

Hikaye ve roman yazarı Elçin İlyasoğlu Efendiyev, Kısakürek'in sadece Türkiye'nin büyük mütefekkiri, şairi olmadığını belirterek, onun bütün Türk dünyasının bir mütefekkiri ve şairi olduğunu aktardı.

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kardeşliğe dikkat çeken Elçin İlyasoğlu Efendiyev, Türkiye'ye ilk kez Sovyetler Birliği döneminde geldiğinden bahsederek, "O dönemde Sovyetler Birliği sosyalist olmayan ülkeleri düşman olarak görüyordu. Onlardan birisi de Türkiye idi. Ancak Azerbaycan'da 'Sevimli Türkiye' vatandaşların içinde yaşıyordu. O yasaklar Türkiye sevgisini Azerbaycan halkının yüreğinden hiçbir zaman çıkartamadı. O yıllarda Azerbaycan'dan Türkiye'ye doğrudan gidiş imkanı yoktu. Ama bugün bir Azerbaycanlı yazar bu muhteşem kültür merkezinde böyle değerli bir ödülü alıyor." dedi.

Ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bulunduğu bir salonda almaktan onur duyduğunu dile getiren Efendiyev, "Erdoğan, Azerbaycan halkının çok büyük dostudur. Azerbaycan halkını ve devletini korumaktadır. Karabağ Savaşı'ndaki unutulmaz 44 günlük zafer zamanı, Recep Tayyip Erdoğan, her gün her an İlham Aliyev'in ve Azerbaycan halkının yanında oldu. Bu hissiyatımla kendisini yeniden selamlıyorum." ifadelerini kullandı.

"BU ÖDÜLÜN ŞAHSIMA VERİLMESİNDEN ŞEREF DUYDUM"

9. Necip Fazıl Saygı Ödülü'ne İlhami Atalay layık görüldü.

Güzelliğin sırrını küçük yaşlarda resimde arayan İlhami Atalay, "Beklemediğim bir ödüldü. Beni bu ödüle layık gören herkese çok teşekkür ediyorum. Bu ödülün şahsıma verilmesinden şeref duydum." dedi.

Resim sanatına uzun zamandır emek veren, geleneksel düşünce ve sanat birikimini modern sanatın imkanlarıyla dile getiren ve bu bağlamda "Necip Fazıl Saygı Ödülü"ne bu yıl değer görülen ressam İlhami Atalay ise "Bu ödülün şahsıma verilmesinden şeref duydum. Bunca edebiyatçıların içinde bana yer düşmezken bu ödül bana verilmiş. Şaşırtıcı olan bu camiada bir ressama ödül verilmesi. Şimdiye kadar görülmemiş bir şey. Beni düşündürdü." diye konuştu.

Atalay, ödülünü torunlarına ithaf ederek, resim dersi almak isteyen gençlerin bir mekana ihtiyaç duyduğunu dile getirerek, ocak ayında AKM'de bir sergi açacağını belirtti.