19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

''Necip Fazıl Ödülleri''ne layık görülen isimler duygu ve düşüncelerini paylaştı

Şair ve mütefekkir Necip Fazıl'ın mirasını yaşatmak için Star Gazetesi tarafından 9'uncusu düzenlenen 'Necip Fazıl Ödülleri 2022'ye layık görülen isimler tören öncesinde duygularını paylaştı.

Star Gazetesi2 Aralık 2022 Cuma 22:39 - Güncelleme:
''Necip Fazıl Ödülleri''ne layık görülen isimler duygu ve düşüncelerini paylaştı

Türk basının öncü ve köklü basını arasında yer alan Star Gazetesi'nin bu yıl 9'uncusunu düzlendiği "Necip Fazıl Ödülleri 2022" sahiplerini buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onur konuğu olarak katılacağı program öncesinde Star Gazetesi ekibi olarak saha da yer alan Gülsüm Senanur Demir ve Mert Dönmez, ödüle alanların duygu ve düşüncelerini öğrendi.

"ŞİİR ÖDÜLLERİ BENİM BAKTIĞIM YERDEN DİLE VERİLEN ÖDÜLLERDİR"

Necip Fazıl Şiir ödülüne layık görülen Mehmet Can Doğan, duygularını paylaştı.

Program öncesi açıklamada bulunan Doğan, "Şiir ödülleri benim baktığım yerden dile verilen ödüllerdir. Çünkü Necip Fazıl ile aynı dünyada nefes alıp verdiğimi düşünüyorum. Sadece Üstad'ta değil Yunus Emre, Turgut Uyar da dahildir buna. O yüzden aynı everendeyiz, bu vesileyle Necip Fazıl'ın bir kez de bende nefes aldığını söyleyebilirim." dedi.

YAŞAR: ROMANLARIN ASLINDA TARİHÇİLER KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU İFADE EDER

Necip Fazıl Fikir-Araştırma ödülüne layık görülen Mustafa Özel'in sağlık sorunları nedeniyle programa katılamaması üzerine vekâleten Editör Kübra Kuruali Yaşar, katıldı.

Necip Fazıl Fikir-Araştırma ödülüne layık görülen Mustafa Özel'e vekâleten açıklamada bulunan Editör Kübra Kuruali Yaşar, "Öncelikle buradan Mustafa hocamıza sağlık sıhhat dileyelim. Kendisinin çok selamını getirdim. Bildiğiz üzere Mustafa Özel, roman ile iktisatı birleştiren, roman bilimi üzerine kitaplar hazırlıyor. Hocamız kitaplarında 'bir romanı neden okuruz?' sorusuna hepimizin verdiği farklı cevapları kabul etmekle birlikte, romanların aslında tarihçiler kadar önemli olduğunu ifade ederek, insanoğlunu tanımanın çağımıza bakarak çözüm bulmamıza yarımcı oluyor." dedi.

"BU ÖDÜL ÇOK KIYMETLİDİR"

Necip Fazıl İlk Eserler ödülüne layık görülen Can Acer, Star Gazetesi ekibiyle duygularını paylaştı.

Aldığı ödülün çok anlamlı olduğunu bildiren Acer, "Bu ödül çok anlamlı benim. Necip Fazıl hem sanat sahasında hem düşünce sahasında önemli bir şahsiyet. Edebiyatımıza trajik boyutu kazandıran ve hecenin gerçek görüntüsünü modern şiir içinde veren bir şairdir. düşünce sahasında yaptıkları da malum. Hangi disiplinde eser verirse versin hikaye, şiir vs. en yüksek perdeden eser vermiş bir şahıs adına verilen ödül çok kıymetlidir." ifadelerini kullanadı.

"ANADOLU'DA GEZEREK BEKLENTİYİ KARIŞILARDI"

Necip Fazıl'ın verdiği mücadele ile kendi mücadelecisinin benzerlik taşıdığını dile geiren Necip Fazıl Hikaye-Roman Ödülü'ne layık görülen Ayşegül Genç, hislerini anlattı.

Genç, "Kırlangıç uçağı ifadesini ilk Aşık Veysel'in hayat hikâyesinde dinlemiştim. O görme engelli olduğu için köyde kırlangıç uşağı denilen göz doktorlarını anlatır. O göz doktorları dikenlerin ucuyla sanırım gözdeki kataraktı kaldırırlar ve böylece bu kişi görmeye başlarmış. Bu yüzden görme engellilerde tepelere çıkıp, kırlangıç uşaklarını beklerlermiş. Necip Fazıl çağında genellikle şiirleriyle mücadele vermiş, şiirleriyle ön plana çıkmış olsa da diğer açıdan Konferanslarıyla da Anadolu'da çok fazla bulunmuş bir insandır. Özellikle gençler onun gelişini dört gözle beklerlermiş. Çünkü Necip Fazıldaki o cesareti görmek ve bir dava nasıl savunulur, nasıl anlatılır, onun söyleyiş tarzına bakarak ilham alırlarmış. Bir nevi o da kırlangıç uşağı gibi Anadolu'da gezerek görmeye talip olanları aslında beklentiyi karışılmak için oralara uğrarmış. dedi.