16 Aralık 2024 Pazartesi / 15 CemaziyelAhir 1446

Renault'dan Türkiye'ye yerli otomobil desteği

Renault Euromed Bölge Başkanı Jean-Christophe Kugler, 'Eğer hükümet yerli marka otomobil projesine katılmamızı teklif ederse, bunun ihtiyaç duyduğu iş gücümüz ve teknolojimiz var ve projeye katılmaktan mutluluk duyarız' dedi.

2 Kasım 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Renault'dan Türkiye'ye yerli otomobil desteği
İstanbul Autoshow Fuarı'nda gazetecilere açıklamalarda bulunan Kugler, Clio 4'ün üretimine Türkiye ve Fransa'da aynı anda başladıklarını hatırlattı.

Kugler, Fransız ve Türk ekipleri arasında çok iyi bir koordinasyon olduğuna işaret ederek, Clio 4'ün Fransa ve Türkiye fabrikalarındaki üretim dağılımının talebe bağlı olarak bölüneceğini kaydetti.

Clio 4'ün, üretim rakamlarının talebe bağlı olacağını vurgulayan Kugler, şunları söyledi:

'İki ana üretim merkezi ve iki ana talep var. Cezayir talebi çok yüksek, diğer yandan Avrupa talebi var. Clio 4'ün büyük başarı elde etmesine bağlı olarak beklentim Bursa'daki Oyak Renault Fabrikalarının gelecek yıl tam kapasite çalışacağı yönünde.

Türkiye pazarının ilk verdiği tepkiden çok memnunum. Şimdiden bin adet sipariş aldık. Pazara teknoloji ve dizaynı sunduk, çok çekici, çok modern, Latin hatları var. Dizel ve benzinde büyük keyif veriyor. Clio 4'te hatchback'i üretiyor ve station wagon modelini hazırlıyoruz.'

Kugler, bir gazetecinin 'Renault Türkiye'de ticari araç üretmeyi düşünüyor mu?' sorusuna ise, 'Bursa'daki Oyak Renault Fabrikaları tam kapasite olacak gelecek yıl. Ticari aracın kaynağı ana olarak Fransa'dan geliyor. Fransa'da fabrikalar tam kapasite çalışmıyor. Eğer tam kapasite çalışırlarsa dünyanın diğer yerlerinde üretimi düşünebileceğiz. Ama kısa vadede üretim planımız, elimizdeki avantajı en iyi şekilde kullanmak. Hem araç üretimi hem de vites kutusu ve motor üretiminde rekabet yaratan bir üretimimiz var' cevabını verdi.

Clio 4'ün başarısı nedeniyle, Oyak Renault Fabrikaları'nın gelecek yıl tam kapasiteyle çalışacağı öngörüsünde bulunan Kugler, Oyak Renault Fabrikaları'nın 350 bin adet üretim kapasitesi olduğunu, bunun ne kadarının Clio 4 üretimi olacağının talebe bağlı olacağını vurguladı.

-Yerli marka otomobil-

Kugler, Türkiye'nin yerli marka otomobil projesine ilişkin de şunları kaydetti:

'Eğer hükümet yerli marka otomobil projesine katılmamızı teklif ederse, bunun ihtiyaç duyduğu işgücümüz ve teknolojimiz var ve projeye katılmaktan mutluluk duyarız. Yapmak istediğimiz şey, Türkiye ekonomisinin gelişmesine elimizden gelen en büyük katkıyı sağlamak.

Bunu sağlamanın birçok yolu var. Kısa vadede bunu en kolay yapmanın yolu, tedarik tabanını geliştirmek ve mekanik entegrasyonu sağlamak. Bu yolda ilerliyoruz. Yerli araç için fizibilite var mı? Bunu bilmiyoruz. Bunun hükümet tarafından gelmesini bekliyoruz. Bu konuda elimizde bir veri yok.'

Bugün Türkiye ve Cezayir arasında çok iyi bir bağlantı olduğunu, Cezayir'in çok hızlı büyüyen bir pazar konumunda bulunduğunu dile getiren Kugler, 2012 yılında Cezayir'deki satışların Renault Türkiye'nin satışlarına yakın olacağını söyledi.

Kugler, 'Cezayir, bizim için çok büyük bir pazar. Renault Grubu (Renault Dacia) olarak Cezayir'de 100 bin adet rakamına ulaştık. Yüzde 27 pazar payına ulaştık. Cezayir pazarı için ana kaynak Türkiye'deki Oyak Renault Fabrikaları olacak. Çünkü Clio 4'e ihtiyaçları var, Fluence'a ve Megane'a ihtiyaçları var. Bu pazar için kaynak teşkil ediyor' diye konuştu.