Ruhuna yakışır bir ortamda kullandığım Forester yeni dizel motoru ve otomatik şanzımanıyla sadece asfaltta değil arazide de başarısını ortaya koydu. Özellikle X-Mode’da, yokuş inişleri adeta çocuk oyuncağı haline geliyor. İç tasarımda kalite ve işçilik anlamında bir sıkıntı bulunmasa da hala estetik olmaktan biraz uzak. Koyu döşemelerin yarattığı karanlık ortamı sunroof aydınlatıyor. Ancak sunroof perdesinin elle kumanda ediliyor oluşu yakışmamış.
Yol tutuş ve performansı iyi
2.0 litrelik turbo dizel boxer motorlu Forester, sportif sürüş zevkini SUV özellikleriyle birleştiriyor. Mart ayından itibaren satışa sunulan dizel motorlu Forester’da bir diğer yenilik ise, 7 inç “STARLINK” dokunmatik ekran ve Harman-Kardon ses sistemi. Forester, Dizel motor seçeneğini ürün gamına eklemesiyle beraber artık üç motor versiyonuna sahip. Subaru’nun 2 litrelik yeni turbo dizel motoru, markanın vazgeçilmezi olan karşılıklı-yatay yerleşimli Boxer Motor ve simetrik sürekli dört çeker (AWD) teknolojisine sahip 147 HP gücünde CVT şanzımanlı versiyonu ile performans, yol tutuş ve ekonomisiyle iddialı. Gaza bastığınız anda gücünü size hissettiriyor. Özellikle AWD sistemi virajlara daha bir güvenle girmenizi sağlıyor. Motorun sesi az da olsa kabine geliyor. Rüzgar sesini de duyabildiğiniz kabin için yalıtım konusunda biraz daha çalışmak lazım diye düşünüyorum.
İddialı yerini koruyor
Bunlara rağmen sağlamlığı, güçlü ve ekonomik motoru, dört tekerlekten çekiş sistemi ve sunduğu güvenlik donanımlarıyla SUV’ler arasındaki iddialı yerini koruyor. ‘SUBARU BOXER DİZEL’ motor ile birleştirilen yüksek-tork uyumlu Lineartronic şanzıman yedi vitesli manuel-mod sistemine de sahip. Dizel Forester’ın ‘Premium’ ve ‘Sport’ olmak üzere iki donanım seçeneği bulunuyor.
Teknik özellikler
- Model Subaru Forester AWD 2.0D CVT Premium
- Motor 1998 cc, 4 silindirli boxer, DOHC, 16V, turbo dizel
- Güç 147 HP 3600 d/d
- Tork 350 Nm 1600 d/d
- 0-100 km/s 9.9 sn
- Maksimum hız 188 km/s
- Şanzıman CVT otomatik (7 ileri manuel mod)
- Yakıt tüketimi 6.3 lt/100 km
Bayram tatilinde güvenli seyahat için önemli uyarılar
Bayram tatiline araba ile çıkmayı planlayan çok sayıda sürücü seyahatlerine, araçlarını yeterli şekilde hazırlamadan ve iyice dinlenmeden başlıyor. Yapılan araştırmalar; bayramda gerçekleşen kazaların iki temel nedeninin, bakımı yapılmamış ya da yetersiz yapılmış araçlar ile yorgun sürücüler olduğunu ortaya koyuyor.
- Seyahatinize, bakımı iyi yapılmış araç ile çıkarak güvenli bir başlangıç yapabilirsiniz.
- Yola odaklanarak ve kurallara uyarak araba kullanın.
- Yorgunluk, kazaların en büyük nedenlerinden biri. Dinlenme ve mola noktaları ile seyahat önceden planlanmalı.
- Emniyet kemeri, araçlarla yapılan yolculuklar için geliştirilmiş en basit ancak en önemli güvenlik ekipmanıdır.
- Gece araba kullanmak, vücut üzerinde olumsuz etkilere neden olur, mecbur kalmadıkça gündüz seyahat ediniz.
Güvenli sürüşün olmazsa olmazları:
Trafik yoğunluğu düşük olan alternatif güzergâhlar tercih edilmeli, gidilecek güzergâh hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinilmeli. Yeni alınan araçların özellikleri yola çıkmadan önce tam olarak öğrenilmeli. Araçlar hız limitlerinde, yol şartlarına göre kontrol edilebilecek hızda ve araç takip mesafesi kuralına uyularak kullanılmalı. Direksiyon başında cep telefonu ile konuşulmamalı. Direksiyon başında sigara içilmemeli. Her 200 kilometrede veya 2 saatte bir 10-15 dakika dinlenme molası verilmeli. Otomobilde çocuklar varsa çocuk koltuğunda seyahat etmeleri sağlanmalı.Molalarda el-yüz yıkanmalı.