25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Vietnam’ın yerli otomobili Vinfast, Vietnam’ın ilk otomobil markası olarak görücüye çıkıyor

Vietnamlı otomobil şirketi olan Vinfast, gelecek yılın sonlarında otomobillerini piyasaya sürmeden hemen önce Paris Otomobil Fuarı’nda BMW X5 ve 5 Serisi’nin üzerinde geliştirilen iki yeni model ortaya çıkartacak.

star.com.tr / Çağatay Uğur11 Eylül 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Vietnam’ın yerli otomobili Vinfast, Vietnam’ın ilk otomobil markası olarak görücüye çıkıyor
Vinfast, BMW’den aldığı alt yapılar ile yeniliklere hızla adapte olmaya çalışıyor. Paris’te gösterilecek modeller hala isimlendirilmemiş olsa da, BMW’nin N20 ünitesine dayalı 2.0 litrelik benzinli motorlara sahip olacak. Arkadan itiş ve dört çeker sistemine sahip olacak olan modeller, 2019’un sonuna doğru tam kapasiteli seri üretimin birer parçası olacaklar. Hai Phong sahil kasabası yakınlarına kurulan yeni fabrikada ise çok farklı detaylar ve son teknoloji ürünleri yer alıyor. 
 
Paris Motor Show’da görücüye çıkacak
 
Vinfast’in tanıtacağı modeller Pininfarina ile birlikte tasarlandı. Ağustos 2017’de başlayan bu iş birliği, Ekim ayında 20 farklı konsept fikir ile son buldu. Bir ay sonra nihai otomobile karar veren yetkililer, 2018’in Ocak ayında ilk üretim çalışmalarına başladılar. Sadece otomobil üretmeyeceğini açıklayan Vinfast yetkilileri Vietnam’da en çok satan ürünlerin başında gelen Scooter’ların elektrikli versiyonunu üretecek. Opel’den Karl modelinin lisansını da alan şirket, Vietnam’da bu modeli üretmeye başlayacak. Küçük ve trafiği sıkışık şehirler için bir nimet olan A segment otomobili Vietnam’da üretecek olan marka, bu otomobili ilk etapta 1.0 litrelik motor ve manuel şanzıman seçeneği ile sunacak.  Beklenilenden çok daha büyük hedefleri olan Vinfast markası, 2025 yılına kadar 500 bin otomobil ve bir milyondan fazla elektrikli scooter üretmeyi planlıyor. 2025 yılına kadar elektrikli otobüs üretmeyi de planlayan marka, General Motors dahil dünyanın bir çok markasından deneyimli mühendisleri işe almış.

Dış mühendislik konusunda da dünyanın en iyileri ile birlikte çalışan marka, Pininfarina, Bosch, Magna ve Siemens ile iş birliği içinde bulunuyor. Vinfast, amiral gemisi olarak adlandırılan iki modelde ise BMW’nin platformunu kullanıyor. Bu çalışmanın geleceğe yönelik olduğunu söyleyen Kevin Fisher, bu platformların yeniliklere oldukça açık olduğunu söylüyor. Araçların yaya ve yan darbe koruması için de iyileştirmeler yapıldığını söyleyen Fisher, bazı iyileştirmelerde BMW’nin üretim teknolojilerini yeniden tasarladıklarını da söyledi. Bu otomobillerde BMW’nin yeni motorları ve 8 ileri ZF otomatik şanzıman kullanacak olan Vinfast yeni modeller için 11 aydan daha kısa sürede tekrar ortaya çıkacaklarını söylüyorlar.