Ülkemize çeşitli ülkelerden gelen turistlerin gezme, eğlence tercihleriyle birlikte yemek yeme alışkanlıkları da farklılık gösteriyor. Arama sitesi Momondo, 15 ülkede yaptığı araştırmada, katılımcılara en çok hangi ülkenin yemeklerini sevdiklerini sordu. Araştırmaya göre her millet en çok kendi yemeklerini seviyor. Ancak kendi yemeklerinden sonra Türk yemeklerini en çok sevenler, yüzde 11 ile Ruslar ve Almanlar olurken bu iki ülkeyi yüzde 10 ile Hollanda takip ediyor. Devamında yüzde dokuz ile Danimarkalılar yer alıyor. Onların en yakın takipçileri ise yüzde sekizlik oranlarla Norveç ile İsveç ve yüzde yedi ile Finlandiya.
Biz de Rus ve Alman turistlerin neden Türk mutfağını çok sevdiğini sizler için araştırdık.
Kafkaslar ortak noktamız
Yemek yazarı ve stilisti Aydan Üstkanat, Kafkas yemek kültürünün Ruslarla benzer tatlarda bizi kesiştirdiğine değiniyor: “Rus aristokrasisinin mutfağını tamamen ayrı tutuyorum. Fakat Rusya’nın mutfağına yansıyan Kafkas kültürü ülkenin büyük mozaiğinin bir bölümü olsa da İstanbul mutfağındaki Kafkas yemek kültürü etkisi bizi Ruslarla benzer damak tatlarında birleştiriyor. Yani her iki ülkenin halk mutfaklarında Kafkas Bölgesi’nin gücü büyük. Savaş sonrası Almanya Türkiye’den çok göç aldı. Yemek kültürümüz, Alman yemek kültüründe uzun süredir var. Bu sebeple yakından tanıyorlar bizim yemek kültürümüzü. Almanların damak alışkanlıklarının Türk mutfağına alışmasını son derece normal karşılıyorum ve sonucu şaşırtıcı bulmuyorum.”
Gurbetçiler Almanya’yı etkiledi
Profesyonel ve eğitmen aşçı Eyüp Kemal Sevinç Türk yemeklerinin Alman ve Ruslar tarafından çok sevilmesinde kültürel etkileşimin büyük rol oynadığını ifade ediyor: “Almanya, Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra en çok göç alan ikinci ülke konumunda. Türkiye ile yaklaşık aynı nüfusa sahip olan Almanya’nın büyük şehirlerinde yaşayan bir buçuk milyonu aşan göçmen Türk nüfusu sayesinde Alman mutfağı ve günlük yemek alışkanlıkları, birçok mutfaktan etkilendiği gibi Türk mutfağından da etkileniyor. Birlikte yaşamanın getirisiyle kültürel etkileşim de kaçınılmaz oluyor. Yemek zevklerinin şekillenmesinde de bu etkileşimin katkısı çokça fark ediliyor. Rusya da çok milletli bir devlet. Bu milletlerden her biri kendi mutfak geleneklerine sahip olmakla birlikte komşu ülkelerden aldıkları bilgilerle Rus mutfak geleneğini ortadan kaldırmak yerine daha da zenginleştiriyor.”
Onların mutfağı çok zayıf
Türk mutfağını en çok neden Rus ve Almanların sevdiğini sorduğumuz yemek yazarı ve araştırmacısı Sahrap Soysal’ın tespitleri dikkate değer: “Alman ve Rus mutfaklarının köklü bir geçmişi olmadığı gibi tatlı çeşitliliği de oldukça zayıf mutfaklar olarak tanımlayabilirim. Almanların lahana sotesi yanında roasted meat ve wurst dışında hatırladığım bir yemekleri yok. Rusları da bol kremalı, bol mayonezli et ve balık yemekleriyle hatırlıyorum. Borc çorbası, tavuk kievski ve piroski gibi. Türk mutfağı ise daha Akdenizli daha baharatlı çok daha zengin ve değişik bir kültür. Rus ve Alman vatandaşlarına farklı gelmesi ve çok sevilmesi eminim bundandır.”
Döner, lahmacun ve kebap turisti çekiyor
Titanic Deluxe Belek utive şefi Soner Günay ise baharatlı, acılı, zeytinyağlı, et, sebze, hamur işi, ne istenirse her şeyin Türk mutfağında kolayca bulunabileceğini söylüyor: “Türk mutfağı çok zengin ve çok yönlü bir mutfak. Tarih boyunca farklı kültürlerden beslenerek de gelişmiş. Bunda Türkiye’nin tarihsel gelişimi ve coğrafi konumunun önemi de tabii çok büyük. Coğrafi konumu itibariyle Doğu’da farklı bir mutfak kültürü gelişirken, batıda farklı bir kültür gelişmiş. Bir de işin otantik olma durumu var. Lahmacun, kebap, döner gibi. Otantik lezzetler turistlerin ilgisini fazlaca çekiyor. Türk mutfağının Rus ve Almanlara bu kadar cazip gelmesinin bir başka sebebi de tatlı kültürümüz. Özellikle şerbetli tatlılarımız tüm turistler tarafından çok beğeniliyor. Tabii bunların yanı sıra Avrupalı turistler arasında özellikle Almanlar ve Ruslar Türkiye’yi daha fazla ziyaret ettiği içinde yemek kültürümüzü daha yakından tanıma ve deneme şansı buluyor.”