13. yüzyılda küçük bir balıkçı köyüyken, Hollanda’nin finans, ticaret ve turizm merkezine uzanan bir yolculuktur Amsterdam’ın hikayesi. Avrupa’nın şehir planlamasında en iyi kenti olarak örnek alınan Amsterdam, kartpostalları süsleyen güzelliğiyle her köşesinde ayrı bir pitoresk manzara sunuyor.
Her kanalın hikayesi var
Amsterdam’ın dünyanın en gözde turist destinasyonlarından olmamasına şaşmamalı. Öncelikle kanallar şehridir. Kentte, toplam uzunluğu 100 km’yi aşan tam 165 tane kanal bulunur. Pek çoğu gemilerin geçebilmesi için açılıp kapanabilen, bin 773 köprü de var. Dahası Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından oluşturulan dünyanın en güvenli beş kenti listesinde ikinci.
Nereleri gezmeli?
- Dam Meydanı: Amsterdam’ın merkezinde yer alan, şehrin en ünlü meydanıdır. Bir zamanlar balık pazarı olan meydan, 17’inci yüzyılda buradaki belediye sarayı ve yakınındaki borsa sayesinde, şehrin siyasi ve ticari yaşamının merkezi halinde.
- Leidseplein: Bu meydan için Amsterdam’ın en turistik ve en eğlenceli merkezi deniyor. Bu meydanda neredeyse her gün bir etkinlik var.
- Rembrantplein: Leidseplein’den sonra şehrin diğer eğlence merkezi. Burada da yemek için birçok mekan var.
- Vondelpark: Küçücük Amsterdam’da, İstanbul’da bulamayacağınız büyüklükte bir park Vondelpark. Hem yürüyüş, hem bisiklet için ideal.
Nerede kalınır?
Amsterdam, sahip olduğu 1000’den fazla otel ile konaklama konusunda gezginlere geniş seçenekler sunuyor. Başta şehrin en hareketli ve merkezi noktası olan Dam Meydanı ve çevresi olmak üzere şehrin her noktasında birçok otel bulabilirsiniz. Eğer otel konumunun merkezi olması ve şehirde gezilecek yerlerin otelinize yakın konumda yer almasını istiyorsanız Dam Meydanı, Amsterdam Tren İstasyonu, Rembrandtplein, Spui, Jordaan ve Museumplein bölgelerini tercih edebilirsiniz. Buralarda yer alan oteller şehrin merkezi konuma sahip olanları.
Yöresel yemekleriyle meşhur
Peynir: Hollanda’nın peynir çeşitleri meşhurdur. Flemenk peyniri olarak bilinen peynirin eski ve yeni diye iki ayrı çeşidi bulunur.
Ossenworst: Yöresel Amsterdam yemeklerinden biri olan ve çiğ et ile baharatlarla yapılan bir jambon türüdür.
Bitterballen: Bir çeşit kızartılmış patates köftesidir.
Bami/ Nasi Goreng & Nasi Rames: Endonezya yemeği olan rijsttafel’in küçük halidir. Baharatlandırılmış et, pirinç ya da şehriye ve yumurta ile servis edilir.
Broodjes: Jambon, peynir, salam, biftekle yapılan küçük bir sandviç çeşididir.
Erwtensoep: Bir çeşit çorbadır. İçerisinde havuç, patates, krema ve bezelye vardır. Yoğun bir çorba çeşididir.
Kroketten: Et, karides ya da peynir içeriği ile hazırlanan kroket şeklinde kızartılmış köftemsi yemek çeşididir.