26 Haziran 2025 Perşembe / 1 Muharrem 1447

Bir yaz gecesi kaçamağı dondurma

İtalyan işi mi, Amerikan dondurması mı seversiniz? Yoksa geleneksel lezzetimiz Maraş dondurması tutkunu musunuz?

17 Temmuz 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Bir yaz gecesi kaçamağı dondurma

Her gün yeni bir marka. Seçenekler hızla büyürken kaliteli dondurma bulmak iyice zorlaşıyor. Katkı maddeleri dondurma denildiğinde başı çekiyor. Dondurmaysa söz konusu ‘soğuk zincir’ gerçekten önemli bir durum. Artizan ve katkısız dondurma eriyip tekrar donduğunda sağlık için tehlikeli. Dondurma yapılıp satılana kadar erimemeli. Agar, ksantan zamkı, guar zamkı, gıda boyaları, aromalar... Kimisi doğal, kimisi kimyasal. Bu katkı maddeleri kar marjını yükseltiyor ama işin aslı bu maddeler aynı zamanda yoğunluğu koruyup, zehirleme riskini azaltması anlamına da geliyor. Dağıtım ağı genişledikçe dondurma katkı maddelerine mahkum ediliyor.

O yüzden dondurma yemek çerez atıştırmaya benzemez. Ne yediğini bilmek tercihi doğru yapmak hayati önem taşır. Kemalpaşalısı, pastalısı, çileklisi, frambuazlısı, yerlisi, yabancısı paketlerinin al benisiyle ‘ye beni’ diyor. Sıcak havalarda kimi için can simidi. Zaten sıcaklar arttığında satış hızla yükseliyor. Aslında içindeki şeker sebebiyle aldatmacalı bir serinlik veriyor. Belki evde hazırlayıp ara sıra tüketmek en iyisi. Ama ne dersek diyelim rakamlar ortada, dondurma tüketimi 2000’lerden bu güne yüzde 90 artmış. Türkiye’de dondurma tüketimi hızla büyüyor. Günlük hayatımıza iyice yerleşmiş olan dondurmanın tiplerine. Bu çeşitler nasıl hazırlanıyor, birbirlerinden farkları ne?

“Dondurma, sıcakta cazip seçenek.  Ama içindeki şekere dikkat! Belki de en iyisi evde yapılanlar. Bu iş düşündüğünüz kadar zor değil.”

Amerikan Dondurması  (Ice Cream)

Makinelerde yapılan, hava oranı yüksek kremamsı dondurmalar. Makinelerden sıkma olarak tabir edilen şekillerde servis edilmekte. Akışkan ve hızlı eriyen bir dondurma. Endüstriyel dondurmaların belki de çıkış noktası.

Galeto (İtalyan dondurması)

Çeşitli yeme içme tercihlerini dikkate alan İtalyan işi dondurmalarda veganlar için bile seçenekler bulunmakta. İtalyanlar dondurmayı (ice cream) ayrı kendi ‘galeto’larını ayrı sınıflıyor. Galetolar yüzde 20 civarı hava içerir yani tüm dondurmalardan daha yoğun. Yüzlerce çeşidi olan galetoların ilk adımını her zaman iki temel baz belirler: beyaz baz ve sarı baz. Beyaz baz süt ve şeker, sarı olan yumurta sarılıdır. Bu ikisi tüm çeşitlerin temel malzemesidir. Son zamanlarda deforme olmaya başladı ancak artizan bir galeto asla rafta fazla beklemez,

Maraş dondurması

Yapım aşaması zor ve talebi yüksek her gıdada olduğu gibi Kahramanmaraş dondurmasında da deformasyon söz konusu. Gerçeğinden bahsedecek olursak keçi sütünden yapılır. İçinde mutlaka salep eklenir, yapısı sert ve çok esnektir.

Endüstriyel dondurma

Hepimizin yakından tanıdığı büyük markaların dev zincirindeki raf ömrünün uzaması için katkı maddeleri ile desteklenen, bitkisel yağlı dondurmamsı bir ürün. Genellikle içindeki renkler ve tatlar aroma ve gıda boyaları ile verilmekte. Satın alırken içindekiler kısmını iyi okuyun. Gerçek dondurma denemez.

Dondurma servisi önerileri

Sandviç dondurma

Dilediğiniz dondurma çeşidi

Dilediğiniz bisküvi, waffle veya kağıthelva dondurmayı sandviç yapacağınız bisküviye göre kaşıkla alın ve üzerine bir biküvi daha koyup hafifçe bastırın. Bu sandviçleri hazırlar hazırlamaz buzluğa koyup servis zamanına kadar bekletebilirsiniz.

Not: Kağıt helva kullanıyorsanız hazırlar hazırlamaz servis yapın, dondurucuya koymayın.

İngiliz kreması üzerinde dondurmalı meyve

Dondurma çeşitleri

Yaz meyveleri

Birkaç beze

Krema için

3 adet yumurta sarısı

1,5 su bardağı süt

1 adet çubuk vanilya (veya vanilya granürü)

1 kahve fincanı toz şeker (veya 2 yemek kaşığı agave şurubu)

2 tatlı kaşığı un

Vanilya çubuğunu diklemesine boydan dikkatlice keserek aralayın. İçindeki vanilya özütü bir bıçakla sıyırıp derin bir sos tenceresine koyduğunuz süte ilave edin. İçine unu ekleyip bir çırpıcı ile karıştırın. Kısık ateşte birkaç dakika karıştırın. Bu arada cam bir kasede yumurta sarıları ve şekeri iyice çırpın.

Derin bir tencerede üç-dört parmak su ısıtın ve cam kaseyi (Yumurtaları) içine oturtun. Bu aşamada yumurta dolu kabın suya değmemesine dikkat edin. Hızla çırparak vanilyalı sütü azar azar eklemeye başlayın. Sos kıvamına gelince ocaktan alıp ılınana kadar aralıklı karıştırın. Uygun bir kaseye alıp servis zamanına kadar buzdolabında tutun. Bir tabağın altına kremadan yatak yapın. Üzerine elinizle irice parçaladığınız bezeleri serpin. Dondurmaları koyup dilediğiniz meyve ile süsleyip servis yapın.

Not: Kremanın pişirme süresini uzatarak veya kısaltarak kıvamındaki yoğunluğu istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.