5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

Büyükanne eli değmiş vegan tatlılar

İtalyan çizer ve sanatçı Virginia Elena Patrone’un kaleme aldığı Dolce Vegan, Kolektif Kitap tarafından raflardaki yerini aldı. Anneanne ve babaannelerimizin tariflerinden esinlenen kitapta hayvansal ürün içermeyen ve sadece üç malzeme ile yapılan doksan çeşit sağlıklı tatlı tarifleri bulunuyor.

GİZEM TÜMBAY KOÇAK 11 Şubat 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Büyükanne eli değmiş vegan tatlılar

Veganların yaptığı fedakarlıkların en büyüğü hayatlarından tatlıyı çıkarmalarıdır. Bir tatlının lezzetinin her ne kadar tereyağı, süt ve yumurtadan geldiğini düşünsek de Virginia Elena Patrone’nun da anlatımıyla bitkisel ürünlerle hazırlanan tatlıların da bir o kadar lezzetli ve daha sağlıklı olduğunu görüyoruz. Yazar bu kitapta beden sağlığıyla toplum sağlığı arasındaki ilişkiden hareket ederek okurları hem kendi malzemelerinin üreticileri olmaya hem de iyi tüketimin politikasına katılmaya davet ediyor. Yazarın Veganbul isimli blog’unda yayınladığı tariflerden uyarlanan kitapta yer alan yaklaşık doksan tatlı tarifi meraklılarıyla buluşuyor. Hayvansal ürün içermeyen sağlıklı malzemelerle ve sadece üç basit malzemeyle oluşturulan bu tatlıları denemeye ne dersiniz?

Birçok vegan için mutluluk sunan bu kitap, ‘Veganlar tatlı yemez’ kalıbını da bir kenara bıraktırıyor. Bunu yaparken malzemelerimizi evde nasıl üretebileceğimize, besinlerin bedenimize faydalarına, tüketiciler olarak tercihlerimizin önemine odaklanıyor. ‘Adil bir mutfak için tatlı bir başlangıç’ sloganı ile öne çıkan Dolce Vegan, kendi malzememizi üreterek içinde ne olduğunu gönül rahatlığıyla bildiğimiz ve damak tadımıza göre hazırlayabileceğimiz tatlılar sunuyor. Tatsız ya da kötü olduğunu düşünebileceğiniz bu tariflerde ise beyaz şeker ve rafine unun yerine, pekmez,  işlenmemiş şeker kamışı, tam buğday ya da kestane, pirinç, mısır unu gibi alternatifler yer alıyor. Yani gerçek bir çikolatadan aldığınız lezzeti bu tariflerle de bulma imkânınız çok yüksek. Basit, sağlıklı ve vegan tatlıları evde ürettiğiniz malzemelerle nasıl yapacağınız konusunda yol gösteren Dolce Vegan’dan Paskalya Colomba ve Yeşil Çaylı Puding tarifi de geliyor.