16 Temmuz 2025 Çarşamba / 21 Muharrem 1447

En büyük eserim Baksı Müzesi

Bayburt’un kuş uçmaz kervan geçmez tepelerinden birine kurulan Baksı Müzesi 10. yıla yeni projelerle giriyor. Müzenin kurucusu Profç Dr. Hüsamettin Koçan, Baksı için, ‘Benim en büyük eserim’ diyor.

Bedir Acar24 Nisan 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
En büyük eserim Baksı Müzesi
Yeterli paranız, hevesiniz, enerjiniz varsa İstanbul’da yahut herhangi bir şehirde özel müze kurmak zannedildiği kadar zor olmayabilir. Lakin gelin görün ki Anadolu’nun kırsalında, kuş uçmaz kervan geçmez bir tepesinde müze kurmak için bundan çok daha fazlasına ihtiyaç var; Hayal kurmak, ütopyalara göz kırpmak, adanmış olmak gibi…
Ressam, eğitimci Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, belki de bir ütopyayı, hayali gerçeğe dönüştüren şanslı kişilerden. Şans dediysem, hayal kurabilen ve o hayali gerçekleştirmek için azimle ve inançla çalışan insanlardan…
Hüsamettin Koçan’ın girişimleriyle, Anadolu’nun doğusunda, Bayburt’un 45 kilometre kadar dışında, devasa bir sükunetin ve yalnızlığın hüküm sürdüğü dağlara kurulu Baksı Müzesi’nin açılışından bu yana 10 yıl geçti.
Bugün tüm dünyaya örneklik teşkil eden Müze, yerleşik algıları yerle bir ederek, modern bir tabloya da, Anadolu’da dokunmuş bir kilime de aynı değeri verdi, onları yanyana sergiledi. Köyünde yün eğiren nineleri ve torunlarını Joan Miro’nun modern heykeliyle, Baksı’ya gelen Batılı sanatçıları da genç bir kızın dokuduğu kuş desenleriyle tanıştırdı. ‘Yörenin insanını yerinde yurdunda tutabilir miyim, onlara balık tutmasını öğretebilir miyim’ diye dertlendi. Civar köylerin, ilçelerin çocuklarına sponsorlar eliyle burslar sağladı. Tüm bu özel yanlarıyla Baksı, 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nün sahibi oldu.
 
Baksı, 10. Yılında, önceki akşam Sultanahmet Four Seasons Otel’de medya mensupları ile bir araya geldi. Burada bizlere takdim edilen ‘Ged’ adlı kitap, Baksı’nın 10 yıllık serüvenine ilişkin detayları içeriyor. Hüsamettin Koçan, yeni dönemde Bayburt’un civar illerinden çocuklara da burs sağlayacaklarını müjdeliyor.  İlk etapta 7 ilden 15’er çocuğa, hayallerinin peşinde gitmeleri için burs imkanı sağlanacak.
 
Enerjisi, hoşgörüsü, sanata ve bu ülkenin dinamiklerine olan inancıyla gözleri parlamaya devam eden Hüsamettin Koçan, yeni projelerden bahsetti… Yakın zamanda Bayburt merkezde Kadın İstihdam Merkezi kurulacak, burada, el sanatları sahasında kadınların bizzat üretime katılması sağlanacak.
Başka faaliyetler de var… Ağustos ayında Hüsamettin Koçan’ın ‘Ayağımdaki Diken’ sergisi açılacak, Baksı’ya 500 kişi kapasiteli bir amfitiyatro yapılacak. Buradaki konserlerin organizasyonunda Bülent Ortaçgil imzası olacak, Haziran’da çocuk şenliği düzenlenecek...
 
Bütün bunlar Beyoğlu’nda değil, Bayburt’un bir köyünde gerçekleşiyor. Koçan’ın ‘En büyük eserim’ diye bahsettiği Baksı, ütopyaları kaf dağının arkasında zannedenlere ‘gerçek’ bir ders niteliği taşıyor.
 
Duydum ki, keyfine düşkün kimi zenginler şikayetleniyormuş. ‘İyi ama Baksı çok uzak!’
 
Merak etmeyin Hüsamettin Hoca bu problemi de ortadan kaldırmasını bilir… Son olarak, Baksı’ya Valilik eliyle yapılacak bir helikopter pistinden bahsetti…  Hüsamettin Koçan mazeretlerin değil, çözümlerin adamı olarak da bizlere örnek olmuyor mu?