14 Eylül 2025 Pazar / 22 RebiülEvvel 1447

Güzelliğin rengi mor

Kilolarınızdan kurtulmak için diyete karar verdiyseniz size renkli bir önerimiz var. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger’in uyguladığı ‘renklerle diyet’ sadece zayıflatmıyor, aynı zamanda koruyor ve güzelleştiriyor.

Hale Kaplan Öz1 Kasım 2015 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Güzelliğin rengi mor

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, Renklerle Diyet kitabıyla yeni bir form biçimi sunuyor okura. Beş rengi kapsayan Renklerle Diyet; sofralarınızı renklendirirken; kalp hastalıkları, kanser, sindirim sistemi hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklara karşı da korumayı hedefliyor. Özger kitabına bir de örnek mönüye yer veriyor. Renkli mönünün posa içeriğini ortalama iki, A vitamini içeriğini üç katına, folikasit içeriği iki, C vitamini ve likopen içeriğini ise on katına çıkarıyor. Ayrıca menünün yeni halinin bağışıklık sistemini güçlendirici ve enfeksiyon önleyici özelliği de bulunuyor.

Üzümün koyu renklisini seçin

Renkli giyinmeyi, renkli yaşamayı sevdiğini söyleyen İpek Ağaca Özger 2013 yılında Renkli Diyet markasıyla yola koyulmuş. Tükettiği besinlerin renklerine ve tabaktaki renk uyumlarına her zaman dikkat ettiğini vurgulayan Özger, sağlığımız için tüm renkteki meyve ve sebzelerden dengeli şekilde tüketmemiz gerektiğini, bu konu üzerinde daha önce yeterince durulmadığını farkettiği gün kitabı yazmaya karar  verdiğini söylüyor. Gökkuşağının renkleriyle beslenmeye vurgu yapan diyetisyen kırmızıyı özellikle öne çıkarıyor. Bunun sebebi ise şu: “Renklerle Diyet’te beş rengimiz var. Hastalıklara karşı korunmak, ruh ve beden sağlığımız için bu beş renkteki meyve ve sebzeleri her gün tüketmemiz gerekiyor. Bu renkler: Mor, Beyaz, Yeşil, Sarı-turuncu ve kırmızı. Enerjinin rengi kırmızı, benim en sevdiğim renk. Meyve ve sebzelerde kırmızı renge gelince; Domates, greyfurt, karpuz, kuşburnu gibi kırmızı renkli besinlerde likopen bulunur. İnsan vücudu tarafından üretilemeyen likopen, pek çok kanser türüne karşı koruyucu, güçlü bir antioksidandır. Likopenin kolon, mesane, cilt, özefagus, prostat kanseri riskini azalttığı yapılan çalışmalardan bilinmektedir. Kırmızı renk grubunda domates, karpuz, kuşburnu, çilek, kırmızı ahududu, greyfurt, nar, kırmızı biber, kızılcık bulunur. Kırmızı meyve sebzeleri kansere ve kalp hastalıklarına korunmak için sofralarımızdan eksik etmemeliyiz.”

Sağlık  kadar güzellik de önemli öyle değil mi? Özellikle de kadınlar için... Peki güzelleşmenin sırrı hangi renkte? Uzman diyetisyen bu sorumuzu şöyle yanıtlıyor: “Gençlik ve güzelliğin sırrı mor meyve ve sebzelerde. Üzüm çeşitleri, yaban mersini, böğürtlen, erik, vişne, kuş üzümü, kırmızı lahana gibi mavi-mor besinlerde bulunan en güçlü antioksidan olan antosiyaninlerin en iyi kaynağı mor üzümdür. Üzümün rengi koyulaştıkça; antosiyanin miktarı da artar. Markete gittiğinizde üzüm seçerken ilk tercihiniz koyu renk olanlar olsun. Üzüm, yaban mersini ve dutta bulunan resveratrolün antioksidan özelliği E vitamininden 50 kat, C vitamininden ise 30 kat daha fazladır. Resveratrol, anti-aging yani yaşlanmayı yavaşlatıcı ve kalp dostu özelliği ile bilinir. Kansere karşı koruyucu, yaşlanmayı geciktirici özellikteki antioksidan resveratrolün alımını sağlamak için mor-kırmızı renkli üzümleri kabuğu ve çekirdeği ile birlikte tüketmeye özen gösterin.”

Turuncu ve sarı göz sağlığıyla ilişkili

Ya bağışıklık sistemi? Zayıflarken en büyük endişemiz güçten düşüp, direncimizi yitirmek. Özger bu sorunu turuncu renkle aşmayı öneriyor: “Turuncu renkteki meyve ve sebzeler, doğal bir bitkisel pigment olan, karotenoidler tarafından renklendirilmişlerdir. A vitamininden zengin olan sarı-turuncu renkteki besinler, vücudu harekete geçirir; bağışıklık sistemini güçlendirir. Sarı-turuncu renk grubunda yer alan meyve ve sebzeler: Bal kabağı, Havuç, Şeftali, Kayısı, Kavun, Mango, Nektarin, Portakal, Mandalina, Trabzon hurması, Muşmula, Malta eriği (yeni dünya), Ananas, Papaya, Limon, Sarı biber, Tatlı patates, Mısır ve Sarı domatestir. Sarı-turuncu renkteki meyve ve sebzeler, görme sağlığını ve bağışıklık sistemini destekler, kansere karşı koruyucu özellik taşırlar. Rengarenk sofralarımızda, bize sağlık ve mutluluk vermesi için turuncu renge her gün yer vermeliyiz.”

BEYAZ GRUP SİNDİRİM DOSTU

Tabiatın, huzurun rengi olan yeşilin, meyve ve sebzelerdeki kaynağı ‘klorofil’ dir. Yüksek C vitamini içerikleri ile dikkat çeken yeşil grupta yer alan meyve ve sebzelere kanser ve kalp hastalıklarından korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmeli. Temizliğin, saflığın simgesi olan beyaz renkteki meyve ve sebzeler, rengini ‘antoksantin’ isimli pigment sayesinde almışlardır. Antoksantin, antioksidan özellikte olan bir flavonoidtir. Kaliteli posa içerikleriyle dikkat çeken beyaz renkli meyve ve sebzeler, sindirim sistemi dostudur.

ÖRNEK BİR KAHVALTI

İpek Ağaca Özger kitabında karşılaştırmalı iki diyet mönü veriyor. İçeriklerindeki likopen, folikasit ve posası zengin, hastalıklara karşı koruyucu  renkli diyetin kahvaltısına göz atalım:

Mönü

- Beyaz peynirli esmer sandviç

-  Bir haşlanmış yumurta

 -  Bir tatlı kaşığı fındık ezmesi

- Bir fincan şekersiz çay

Ara öğün: Bir fincan şekersiz yeşil çay

Renkli mönü

-  Maydanoz, kırmızı biber ve beyaz peynirli sandviç

-  Bir haşlanmış yumurta

-  Yarım domates, bir orta boy salatalık

-  Bir tatlı kaşığı ayva reçeli

-  Bir fincan şekersiz çay

Ara öğün: Bir fincan şekersiz  yeşil çay ve üç kuru kayısı

 

ÖNERİLEN VİDEO

Soykırımcı İsrail, Mahna Kulesi'ni bombaladı

Kapat
Video yükleniyor...