26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Koku sihirbazı

Bihter Türkan Ergül, güzel parfümleri kişiselleştiren bir koku uzmanı. Dünya çapında sayılı isimlerden biri olan Ergül’ün müşterileri arasında Angelina Jolie’den Michelle Obama’ya kadar dünya yıldızları, liderler, First Lady’ler var. Koku sihirbazını laboratuvarında ziyaret ettik ve parfümün bilmediğimiz dünyasını keşfe çıktık.

Sare Kadakçı21 Mayıs 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Koku sihirbazı

Kimimiz için yalnızca güzel olmanın aracı kimimiz içinse kozmetiğin bir parçası. Hafızanın en güçlü ögesi kokudan bahsediyor ve sizi sıra dışı bir kadınla tanıştırıyoruz. Bihter Türkan Ergül…Kendisi Ajda Pekkan’nın deyimiyle bir koku sihirbazı. Anjelina Jolie’den Ajda Pekkan’a, Michalle Obama’dan aralarında dünya yıldızları, liderler, sanat ve siyaset camiasının en çok bilinen yüzleri için özel kokular hazırlayan, dünyanın sayılı koku uzmanlarından biri Bihter Türkan Ergül ile kişiye özel kokuyu konuştuk.

Kokuyla olan maceranız nasıl başladı? 

Uluslararası federasyonlara bağlı koku uzmanlarının dışında da çok başarılı çalışmalar yapanlar var. Sayılı koku uzmanları arasındayım fakat bu iş deniz derya... Ben henüz dibini görmedim. 32 yıldır kokularla ilgileniyor olmama rağmen yolun başındayım. Benim koku maceram altı yaşındayken her şeyi ve herkesi koklamamla başlamış. Ailem psikolojik bir rahatsızlığım olabileceğini düşünüp beni doktora bile götürmüş. 

Kişiye özel koku tasarımı nedir?

Kişiye özel koku tasarımı dünyada çok yaygın, ancak Türkiye’de yeni gelişen bir saha. Yaptığımız iş  kozmetik değil. Doğal özleri bir araya getirerek kişinin kendi kokusunu buluyoruz. Lilyum, köknarı, rezene, siyah orkide, gül, turunçgiller, menekşe, Frenk üzümü, vanilya gibi 2 bin 500 çeşit meyve ve baharat karışımını ürünlerimizde kullanıyoruz.

Kişiye özel kokuyu hazırlarken nelere dikkat ediyorsunuz?

İlk olarak kişinin yaş, cinsiyet, yeme-içme alışkanlıkları, uyku düzeni, sigara ve içki kullanımı gibi kişisel soruların bulunduğu formları doldurarak başlıyoruz. Çünkü kişisel alışkınlıklarımız ten salgımızı etkileyen faktör. Dataları elde ettikten sonra çalışmamız üç gün sürüyor. Formülü oluştururken bazen ek sorulara ihtiyaç duyabiliyoruz. Özel tasarım şişelerde kişinin istediği isim bir marka olarak şişenin üzerine çalışılıyor. Daha sonra müşterimize çalışmalarımızın sadece ona ait olduğuna dair sertifika veriyoruz.

Özel bir iş fiyatları da yüksek olsa gerek... 

Kişiye özel parfümlerin fiyatı 250 lira civarında. Yani uluslararası markaların parfümlerinden ucuz diyebilirim. 

TEN ONAYLAMAZSA UÇAR

Peki doğru parfüm nasıl seçilir? Püf noktaları var mıdır?

Parfümün duruşunu belirlemek adına sağ ve sol bilek içine birer adet parfüm sıkarak deneyebiliriz. Parfüm denemek için en uygun zaman öğlen 13.00 ila 15:00 arasıdır, çünkü bu saatlerde koku alma duyusu güçlü çalışıyor. Parfümü sıktıktan sonra en az bir saat teninizde olgunlaşması için beklemeniz gerek. Ten onaylamadığı kokuyu çok çabuk uçurur. Parfüm denemeye gitmeden önce yediklerinize dikkat etmelisiniz. Baharatlı, acı ve yağlı yiyecekler teninizin kimyasını değiştirir.

Kokunun ömrü var mıdır? Aldığımız kokuyu nasıl saklamalıyız? 

Son yıllarda firmalar parfümün içindeki özlere göre ambalajlarına önem veriyor. Örneğin içinde kullanılan özleri uzun süre muhafaza etmek için koyu renkli içi görünmeyen şişelerde üretiyorlar. Bu parfüm için geçerli olan bir ayrıntıdır. Doğal yağlar için durum biraz daha farklıdır. Örneğin Mısır firavunu Tutankamon’un mezarı açıldığında 3 bin yıllık yasemin ve süsen çiçeklerinin öz yağları hala kokuyordu. Doğal yağlar minimum 12 yıl aynı performansta kalabiliyorlar

OFİSTE ÇİÇEK, SPORDA PORTAKAL PERFORMANSI ARTIRIR

Doğru parfüm kullanımı  kişinin psikolojisini de olumlu yönde etkiler.  Özgüveni arttıran ve moralin yükselmesini sağlayan doğru seçilmiş bir parfüm, iş yerindeki performansı da artırıyor. İş yerinde kullanmak için en uygun olan hafif çiçek, meyve ve sabunsu kokular. Sporda taze, canlandırıcı kokular kullanmak kendinizi daha zinde ve enerjik hissetmenizi sağlar. Bir araştırmada okyanus yosunu, yeşil limon, portakal, narenciye, incir yaprağı kokusunun temizliği ve ferahlığı simgelediğini belirtilmiş. Nedeni basit: Ten üzerinden hızlı bir şekilde uçan limon kokusu ciltte serinlik hissi oluşturur. İncir yaprağı ise moleküler yoğunluk açısından daha hafiftir. Burun akşama doğru yorulur ve aldığı hafif kokuları çok net hissedemez. Gece için baharatlı ve odunumsu, oryantal kokulardan tercih edilebilir. Örnek olarak, Oud, gül grubu, sandal, paçuli, sedir, kara biber, mum çiçeği, frezya, dark amber.

HÜRREM İLE KÖSEM’İN FAVORİSİ

Hürrem Sultan, karanfil, ıhlamur, yasemin, gül kokularını kullanmış. Bu otoriter ve siyasi zekası olduğunu işaret ediyor. Her hafta 70 gr. lavanta yağı ile ayak masajı yaptırırmış. Lavanta sakinlik ve dinginlik verirmiş. Bel bölgesine gül yağları sürermiş, afrodizyak özellik taşıyan gül, zekayı geliştiriyor. Nurbanu Sultan saçlarına papatya yağı sürermiş. Papatya stresi azalttığı gibi öfke anlarında kullanılıyor. Kösem Sultan tarçın kokusuyla bileklerine masaj yaparmış. Bu koku, enerji ve neşe verici özelliğe sahip. Mimar Sinan, çizimlerini yaparken portakal kabuklarını sıkarak eline sürermiş. Portakal esansı dikkati artırıp hafızayı ve yaratıcılığı da güçlendiriyor. 

BEYAZ ORKİDE NAZARA KARŞI ETKİLİ

Uykusuzluk, stres, panik atak gibi sıkça karşılaştığımız rahatsızlıklarda önerebileceğiniz kokular var mı?

Tabii. Mesela danışanımın uykusuzluk problemi varsa mutlaka parfümünde süper lavanta kullanırım. Yine kişinin özgüvenle ilgili sıkıntıları varsa mutlaka parfümlerinde yaseminli kokular olmalı. Yasemin özellikle kadınlarda özgüveni arttıran bir kokudur. Beyaz orkide kendini kaybolmuş gibi hissedenlere yeni bir enerji hissi verir. Nazara karşı da etkilidir. Bambu yaprakları endişelerden kurtulmayı kendini güvende hissetmeyi sağlar. Panik atak rahatsızlığı olan biri kakule, biberiye, vanilya kokularıyla sakinleşebilir. Yine okaliptusun sakinleştirici, yatıştırıcı özelliği vardır.