17 Temmuz 2025 Perşembe / 22 Muharrem 1447

Koşamayanlar için koşuyorum

Wings For Life Vakfı’nın omurilik araştırmalarını finanse etmek amacıyla başlattığı Wings For Life World Run koşusu bu yıl mayısta düzenleniyor. Dünyanın dört bir yanında eş zamanlı gerçekleşecek olan Redbull sporcu dağ koşucusu için Ahmet Arslan “Hayatımı koşarak kazanan biriyim ve koşmanın ne demek olduğunu bilerek koşamayanlar için koşuyorum” diyor.

Büşra Uğraş7 Şubat 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Koşamayanlar için koşuyorum

- Sizi tanıyabilir miyiz?

1998 yılında atletizm sporu ile tanıştım. 2005 yılından bu yana ise dağ koşusu yapıyorum. Bu branşta Milli Takım sporcusuyum. 10 yılı aşan kariyerimde 2007-2012 yılları arasında altı kez üst üste Avrupa Şampiyonluğu, Dünya ikinciliği ve üçüncülüğü aldım. Bir de dokuz Red Bull 400 yarışının sekizinde şampiyon oldum, bir defa da ikinci. Son üç yıldır sporcu kimliğimin yanında Alanya Gençlik Hizmetleri Ve Spor İlçe Müdürlüğünde Atletizm Antrenörü olarak görev yapıyorum ve geleceğin Şampiyon adayı minik sporcular ile birlikte çalışıyorum. 

- Dağ koşusu nedir?

Dağ koşusu atletizmin bir alt branşı aslında. Doğa ile iç içe yapılır. İniş-çıkış ve sadece çıkış olmak üzere iki tür parkurda koşuluyor. Parkurun maksimum yüzde 30’u asfalt olabileceği gibi, patika yollar, toprak yollar, taşlı çakıllı zeminler, çimlik alanlar dağ koşusunda parkurun bir parçası olabilir. Koşulan mesafe yaş kategorilerine göre değişiyor. Benim mücadele ettiğim büyük erkekler kategorisinde mesafe 12 km.

- En uzun koştuğunuz mesafe ne oldu?

En uzun koştuğum mesafe 48 km. 2014 Yılı’nda Wings For Life World Run’da koşmuştum. Önceki yıllarda belirli bir süre maraton koşmak istemiştim ve maraton hazırlığı için uzun antrenmanlar yapıyordum. Ama son iki yıldır dağ koşusuna daha çok odaklanma gerekliliği hissediyorum. Bu nedenle uzun mesafe yarışlarına hazırlanmak için program pek uygun olmuyor.

- Rekorunuz var mı?

 Dağ koşusunda her parkur farklı özellikte ve zorlukta olduğundan dolayı her parkurun ayrı rekoru mevcut. Yani genel olarak dünya ve Avrupa rekoru yerine o parkur üzerinde koşulan en iyi zaman rekoru oluyor. Koştuğum yarışların birçoğunda parkur rekoru kırdım. Son yıllarda bazı parkur rekorlarım başka sporcular tarafından geliştirildi ama hala aşılamayan parkur rekorlarım mevcut. Red Bull 400 yarışları ve Skaala Uphill yarışı gibi... Rekorlarım dışında benim için en önemli olan Dağ Koşusu branşında büyükler kategorisinde Şampiyonluk kazanan en genç sporcu olmak ve 6 defa üst üste Avrupa Şampiyonluğu kazanan tek sporcu olmak gibi unvanlarım da var.

Kar-kış koşuya engel değil

- Karlı havada koşmak doğru mu?

Uygun koşu ekipmanları seçilirse kar üzerinde koşmak çok zevkli ve heyecanlı olabilir.

- Soğuk havalarda koşuya çıkacak olan sporculara ne tavsiye edersiniz?

Günümüzde oldukça gelişmiş teknoloji ile üretilen koşu ekipmanları var. Uygun olanları seçip, oluşabilecek aksiliklere karşı önlem alınmak kaydı ile soğuk havalarda da açık havada çok güzel eğlenceli antrenmanlar yapılabilir.

Dağ koşusunda üst sıradayız

- Türkiye’de bu koşulara katılan çok sporcu var mı?

Dağ koşuları branşında Türk sporcular Avrupa ve dünya şampiyonalarında oldukça başarılı sonuçlar alıyor. Özellikle gençler kategorisinde dünyanın en önde gelen ülkeleri arasındayız. Üzücü bir nokta ise gençler kategorisindeki bu üstün başarılarımızı büyükler kategorisine yansıtamıyoruz.

- Dağ koşucusu olmak için ne yapmak gerekiyor?

Dağ koşusu sporcusu olmak için zorlu arazi şartlarına karsı koyabilecek iradeye, azme ve sabra sahip olmak gerekir. Tabi ki başarılı olmak için saydığım bu özelliklerin yanında branşa özgü yetenek de olmalı.

- Bu spora başlamak isteyen insanları neler bekler?

Dağ koşusuna çıkan bir insani ‘doğa’ bekler. Doğada tüm iyilik ve güzellikleri görürsünüz. Bunun yanında tedbir alınmaz ise bazı aksilikler de bekleyebilir.

35 parkur tek amaç

- Wings For Life Vakfı’yla nasıl bir araya geldiniz?

Red Bull sporcusu olduğum için zaten organizasyonun bir parçasıyım ve Wings For Life World Run’da olmaktan onur duyuyorum. Böyle anlamlı bir organizasyona çok küçük de olsa bir katkı sağlayıp destek olabilmek benim için çok önemli. Hayatını koşarak kazanan bir insanım ve koşmanın demek olduğunu bilerek koşamayanlar için koşuyorum bu organizasyonda.

- Etkinlikte neler var?

Wings For life World Run omurilik yaralanmalarının tedavisine çözüm bulmak için yapılan araştırmalara kaynak sağlamak için Dünya genelinde 35 farklı lokasyonda eş zamanlı olarak gerçekleştirilen global çaplı bir sosyal sorumluluk projesi.

- Kimler katılacak?

Her seviyeden, dünyanın dört bir yanındaki koşucuların konumlarında saat kaç ya da hava nasıl olursa olsun aynı anda koştukları kapsayıcı, senkronize bir olacak. Etkinlik aynı zamanda bir ünlünün sürdüğü bir aracın koşuculara bir avans verdiği, sonra onları önceden belirlenen hızlarla kovaladığı ‘Yakalama Aracı’ formatını başlattı. Bir koşucunun yarışı ancak arabaya yakalandığı anda sona eriyor ve arabaya son yakalanan tek erkek ve kadın Dünya Şampiyonları ilan ediliyor.

- İlerleyen zamanlar için başka projeleriniz var mı?

Bu yıl ve gelecek yıl için en önemli projem son üç yıldır kazanamadığım Avrupa Şampiyonluğu’nu kazanmak. Sonraki yıllarda ise daha eğlenceli ve heyecanı yüksek yarışlar olan uzun mesafeli Dağ Maratonlarında mücadele etmeyi amaçlıyorum.