4 Eylül 2025 Perşembe / 12 RebiülEvvel 1447

Mutfak hurafelerine kulak asmayın

En popüler yemek blogger’larından biri olan Cahide Sultan’ın ilk kitabı geçtiğimiz günlerde yayımlandı. “Kek, poğaça soğuk fırına atılsa da kabarır. Hamur buzdolabında da mayalanır” diyen Sultan doğru bilinen yanlışlara dikkat etmek gerektiğini söylüyor.

Aslı Gür1 Kasım 2015 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Mutfak hurafelerine kulak asmayın

Limonlu tart, maden suyuyla poğaça, biberli ekmek ve daha pek çok tarif... Her biri sahici, abartısız, kolayca uygulanan lezzetler... Yemek bloggerları arasında en popüler isimlerden biri olan Cahide Sultan ilk kitabıyla okurlarıyla buluşuyor: Cahide Sultan’la Çay Saati. Hem her evde kolayca bulunabilen malzemelerle hem de bardak ve kaşık ölçüsüyle hazırlanan tariflerin yer aldığı kitaptaki lezzetleri uygularken sürprize yer yok! Çünkü her biri denenmiş ve tutan tarifler.

Cahide Sultan yemek blogu yazarları arasında ayrı bir yere sahip. Çok seviliyor ve çok takip ediliyor. Öyle ki Facebook’ta yaklaşık 210 bin, Instagram’da ise 300 bin takipçisi var. Dört çocuk annesi 39 yaşındaki Sultan, kendisini hiç durmadan çalışan, okuyan, yazan ve pişiren bir ev hanımı olarak nitelendiriyor. 10 yıldır blog yazdığını belirten Sultan, yıllar önce de mutfakla çok ilgili olduğunu söylüyor: “Farklı tarifler denemeyi ve kendi lezzetlerimi üretmeyi severdim. İlk fotoğraf makinemi aldığımda yaptıklarımı resimlemeye başladım. Baktım ki tarifler giderek çoğalıyor bir blog açmayı düşündüm. Zamanla ulaştığım insanların sayısı katlanarak büyüdü. Bloga bazen 2-3 tarif ekliyorum. Böyle olunca tarifleri blogtan arayıp bulmak zorlaştı. Öte yandan kitap konusunda da çok talep geliyordu. ‘Tarifleri not etmekten bıktık, internetten tarif aramak zor oluyor, elimizin altında bir kitap olsa ne iyi olur’ diyen takipçilerim beni kitap yazmaya yönlendirdi.”

Sultan, blogunda ve sosyal medyada en çok yorum alan, beğenilen tariflerini eklemiş kitabına. Üstelik bu kitabın önemli bir farkı da var, çünkü tadılmış, beğenilmiş 150’den fazla tarifi takipçileri seçti. Hatta Cahide Sultan’ın takipçileri, bu kitapta da yer alan bazı lezzetlere garantili tarifler ismini vermiş. Türk kadınlarının çay saatlerini çok sevdiği için kitabında lezzetlere yer verdiğini belirten Sultan, takipçilerinin de kendisine yol gösterdiğini anlatıyor: “İlk kitabı çay tarifleri olarak belirledik. Zira bin civarı tarif var ve hepsini bir kitapta toplamak oldukça güç olacaktı. Türk kadınları çay saatlerini önemsediği için sürekli yeni tatlar arıyorlar. Bu açıdan tek başına çay saati tariflerini içeren bir kitap gerekliydi. Tüm fotoğrafları ev ortamında kendim çektim. Tarifleri çok detaylı anlattım ve çoğunu yapım aşamalarıyla beraber kitaba ekledim. Aralarında en çok dikkat çeken, denenip yorum alan tariflerin başında süt reçeli geliyor. Mutfağımıza yeni girmeye başlayan bir tarif olduğu için çok dikkat çekmişti. Ayrıca tencerede fincan pastası, nişastalı poğaça tarifi de en beğenilenler arasında.”

Göz kararı önemli

Kitap sadece tarif vermekle kalmıyor, böreğin içi hamur kalmasın, kek daha iyi kabarsın diye detaylı bilgiler de veriyor.  Hatta mutfakta ekonomik, pratik olmak, katkı maddelerinden uzak sofralar kurmak, evin ihtiyacını evde hazırlamak için ipuçları da sunulmuş. Cahide Sultan yemek yaparken özellikle mutfak hurafelerine dikkat etmek gerektiğini söylüyor: “Örneğin kek, poğaça soğuk fırına atılsa da kabarır. Hamur buzdolabında da mayalanır. Gramla ölçü bile verilse bazen yazılı tarifler tutmayabilir. Malzemelerin yapılarında farklılıklar olabilir. Her unun su kaldırma kapasitesi aynı değildir. Bu yüzden el ayarı, göz kararı önemlidir.”

Limonlu tart

Hamuru için: 120 gram soğuk tereyağı, iki su bardağı un, iki yemek kaşığı pudra şekeri, üç yemek kaşığı soğuk su, bir yumurta sarısı, bir çay kaşığı vanilyalı şeker.

Limonlu krema için: Bir su bardağı süt, iki su bardağı su, üç yemek kaşığı buğday nişastası, iki yemek kaşığı un, üç yumurta sarısı, yedi yemek kaşığı şeker, iki limonun suyu ve rendelenmiş kabuğu, bir çay kaşığı vanilyalı şeker, bir yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı: Soğuk tereyağı ve unu robottan geçirin. Pudra şekeri, soğuk su, yumurta sarısı ve vanilyalı şekeri ekleyip yoğurun. Bir poşetin tek yan ve alt tarafını keserek açır. Arasında hamuru merdaneyle açın. Yuvarlak, 7 santim çapında kurabiye kalıbıyla hamurdan kesp tart kalıbına döşeyin. Hamurun üstünü çatalla delerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında 14 dakika kadar pişirin. Limonlu kremayı hazırlamak için tereyağı hariç tüm malzemeleri çırpın. Ateşe oturtun ve devamlı karıştırarak pişirin. Pişince tereyağını ekleyip kapatın. Krema soğuyunca yeniden çırpın. Krema torbasına koyup tartların içini doldurun ve servis edin.