Ulusal Spor Genom Projesi ile Türkiye’de başarılı sporcuların genetik haritasını çıkaran Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan, geleceğin başarılı sporcularının daha küçük yaşlarda tespit edilebileceğini söylüyor. “Genetik haritalarına bakılarak doğru antrenman programları geliştirilebilirse geleceğin süper olimpik sporcuları çıkabilir” diyor.
Spor Genom ulusal bir projeye nasıl dönüştü?
Projeye beş yıl önce ekibimle birlikte başladık. Şu anda 45-50 parametrelere kadar analiz yapabiliyoruz. Fiziksel yatkınlıkları belirleyen genetik parametrelerin yanında sakatlık ve rejenerasyon metabolizması, psikolojik faktörler ve beslenme profillerine dair genetik analizler de gerçekleştirebiliyoruz. Genetik parametreye bakan dünyadaki beş kurumdan biriyiz. Geçen yıl ise Ulusal Spor Genom Projesi’nin marka tescilini aldım. Amacım bunun Türkiye’nin projesi olması, ulusal bir politikaya dönüşmesi ve sadece kulüplerimize değil, en başta federasyonlarımıza hizmet etmesi.
Bu projeyle sportif anlamda nasıl başarılar elde edilmesi planlanıyor?
Dopingsiz, tekrarlanabilen sportif başarılar elde edilmesini planlıyoruz. Amacımız sporcuların veya spor yapacak kişilerin genetik yatkınlıklarının belirlenmesi ve antrenman modellerinin oluşturulabilmesi. Sporculardan aldığımız tükürük veya kan örneklerinden DNA elde ediyor ve ilgili genetik analizler gerçekleştiriyoruz. Elde edilen verilere göre ise bireyin vücudunun ne tür egzersizler yapması gerektiği, sakatlığa yatkın olup olmadığı, dayanıklılığını uzun süre koruyup koruyamayacağı gibi sonuçlar elde ediyoruz.
Kaç sporcuya baktınız?
Aralarında profesyonel, genç ve yetenek vadeden futbolcular, basketbolcular, sörfçüler, monopalet yüzücüler, bayan voleybolcular, bisikletçiler, dansçılar ve uzun mesafe atletlerin de bulunduğu binin üzerinde sporcunun gen haritasını çıkardık.
Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi kulüpler bunun içerisinde mi?
Türkiye’nin büyük kulüpleri arasında bu analizi yaptığımız takımlar var. Etik açıdan bunları açıklayamıyorum. Ama Beşiktaş altyapı Futbol Takımı’nın ikinci başkanı Metin Albayrak basına açıkladı. Beşiktaş’ın altyapı sporcularının genetik analizlerini yaptık. Bazı amatör takımlar ile de çalıştık. Önemli olan testi yapmak değil, uygun antrenman programını vermek. Bu nedenle işimiz sporculardan ziyade antrenörlerle...
Antrenörlerin tutumu nasıl?
Spor bir bilimdir. Birçok kulüp bünyesinde Bilim Bölümleri var. Ekip sporcuların sağlığından beslenmesine, psikolojisinden günlük hareket tarzlarına kadar geniş yelpazede çalışma Korkut Ulucan lar gerçekleştiriyor. Benim de amacım işte bu tip birimler kurmak ve gen testlerini de işin içine alan bir sistem yaratmak.
Gelecekte altyapıdaki sporculardan Maradona, Messi ve Ronaldo çıkacak mı?
Ülke olarak en büyük isteğimiz bu, sadece futbolda değil, eskrim, boks gibi spor dallarında da sürdürülebilir başarıların sağlanması. ‘Bizim başarılı sporcularımız bunlar, gen haritaları bu!’ diyerek altyapı oyuncularının antrenman programlarını oluşturalım istiyoruz. Sporcunun, veri havuzuna genetik bilgiler de eklenmeli.
Başarılı sporcuların gen haritasında bariz bir farklılık gözlemlediniz mi?
Uluslararası analiz sonuçları bize yüzdesel olarak bazı farklılıklarımız olduğunu gösterdi. Gen haritasındaki dağılıma bakınca patlayıcı güç odaklı gen varyasyonlarımız daha fazla çıktı. Futbolda atak olma, kısa mesafe geni ve dayanıklılık geni daha baskın. Buna göre kısa mesafe koşu, kısa mesafe yüzme gibi alanlarda iyi olmalıyız. Rüzgâr sörfü ve monopaletçilerde kuvvet ve dayanıklılık genleri daha fazla çıktı. Daha az çıkmasını beklediğimiz kaygı merkezi sorununa yol açabilen bir gen varyantı, genetik açıdan sporcular arasında çok yüksek. Genç sporcuların üzerinde fazla yük ve beklenti var. Bu da belki de sporcularımızın başarısını azaltıyor. Sporcular gereksiz stres ve istemediği duygularla baş etmek zorunda kalabiliyor, spor psikologlarına burada çok iş düşüyor.
HANGİ BRANŞTA NELER ÖN PLANDA!
Futbolcular: Yaptığımız analizlerde patlayıcı sprinter odakları yüksek, futbola bağımlı ve kaygı düzeyleri normal popülasyonun biraz üzerinde çıktı.
Basketbolcular: Patlayıcı güç yüksek, sakatlığa yatkınlık az, kaygı düzey bozuklarını sebep olan gen normal toplumun üzerinde çıktı.
Bisikletçiler: D vitamini metobolizmaları normal toplumdan biraz daha iyi, dayanıklılığını artırma bakımından normal popülasyondan daha yüksek olduğu sonucuna varıldı.
Monopoletçiler: Dayanıklı ve dayanıklılıklarını attırabilir genetik düzeyinde gözlemlendi.
Tenisçiler: Laktoza, süt şekeri intorensı bir tık daha yüksek çıktı, birçoğu glutene hassas. Onların da dayanıklılığı biraz daha yüksek.
Rüzgar Sörfü: Dayanıklılık parametreleri daha yüksek çıktı.
Dansçılar: Gerçekleştirdiğimiz çalışmada dansçılarımızın genetik olarak orta seviyede dayanıklı olduğunu, bunu da topluma kıyasladığımızda istatistiksel açıdan anlamlı olduğunu gördük.
SÜPER OLİMPİK SPORCULAR ÇIKABİLİR
Aileler çocukların sportif genlerine baktırarak çocuklarını spor branşına yönlendirebilecek mi?
Sporcuları uygun sporlara yönlendirip uygun antrenman modelleriyle donatabilirsek bir sonraki olimpiyatlarda başarılı sporcu sayımızı artabiliriz. Gelişim sürecinde 10-12 yaşındaki sporcular dört-beş yıl içinde istediği kıvama gelecek. Ama genç sporcuların çoğu sportif genlerine bakılması için kan veya numune vermek istemiyor. ‘Hocam, benim genime bakacaksın, takım bana yatırım yapmayacak’ diye düşünüyorlar. Hâlbuki tam tersi... “‘Sen başarılı olmuşsun, senin gibi yeni nesli nasıl geliştirebiliriz’ diye analiz yapıyoruz” diyorum.
Genlere müdahale mümkün mü?
Bakterilerin kendilerini savunmasında CRISPR metabolizması keşfedildi. DNA ameliyatları yapılabileceğinden bahsediliyor. Bireylerin genetik yapıları değiştirilebilecek. Bu hastalıkların önlenmesinde muhteşem, ama kötü yönde kullanımı neler getirir bilinmez. Bilim, atletik performansa yol açan genleri belirledikten sonra ‘belki de değiştirebiliriz ve süper olimpik sporcular çıkabilir’ tartışmasını yapıyor.
GEN DOPİNGİ MODA!
“Sporculara atletik performansı artırabilecek genleri özel virüslerin içinde verebiliriz” diye bir algı çıktı. Lipozom adlı küreler ile istenilen dokuya gen veya genetik materyal aktarmaya başladılar. Kürelerin içine eksik genin ürünü RNA molekülleri koyuluyor. Böylece RNA istediğimiz dokuya gidiyor. Örneğin kas dokusuna hızlı kasıl emrini veriyor. Etkisi bir hafta sürüyor. Birey yarışma esnasında sprinter özellik gösterebiliyor.
DNA’DAKİ BÜYÜK SIR
Çağla Büyükakçay şampiyon tenisçimiz. A’dan Z’ye genetik haritasını çıkardık, beslenmesinde nelere dikkat etmesi gerektiğini, antrenmanlarında neler yapması gerektiğini söyledik. Yapılan en geniş analiz oldu. Bir de Melis Sezer, o da tenisçi, ona da yaptık neler yapması gerektiğini söyledik. Kendileri sağ olsunlar bahsetmemize izin verdiler.
YENİ BELÖZOĞLU GELİŞEBİLİR
Emre Belözoğlu’nun genetik haritasını çıkarabilir ve genetik varyantları belirleyebilirsek, aynı veya benzer genetik yapıya sahip çocukları uygun antrenman modelleriyle benzer başarılara ulaştırabiliriz. Böylece her sene fiziksel açıdan yeni Emre Belözoğlu yetiştirebiliriz.